Jump to content

Mono, Sizi Pardus'a Bekliyor


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#008080"][b]Mono, Sizi Pardus'a Bekliyor[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/mono_logo.png[/img]

Özgürlükİçin forumunun Yazılım Geliştirme kategorisinde en sık yöneltilen sorulardan biri, ".Net ile nasıl geliştirme yapabilirim?" sorusudur.

Özgür yazılım camiasının hatırı sayılır bir kısmı, arkasındaki patent tehlikeleri ve kapalı teknolojileri destekliyor olmasından ötürü .Net platformunu pek sevmez. Öte yandan pek çok üniversitemizin Microsoft firmasının "akademik dershanesine" dönüşmesinden ötürü, bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin bu tür sorularıyla sık sık karşılaşıyoruz.

.Net teknolojileriyle Linux üzerinde yazılım geliştirmek, elbette mümkün. Novell ve Microsoft işbirliğinde geliştirilen ve çeşitli özgür yazılım lisanslarıyla dağıtılan geliştirme ortamının en güncel sürümü olan Mono 2.8.1, Pardus 2011 depolarında mevcut.



Mono Araçları Gelişmeye Devam Ediyor

Proje lideri Miguel de ICAZA, blogunda 2.8 sürümünün "yeni özellikler, kararlılık için güncellemeler, performans güncellemeleri ve hata düzeltmeleri" içerdiğini ifade ediyor. Mono C# derleyicisi şu anda C# 4.0 özellikleriyle tamamen uyumlu ve 4.0 platformunu öntanımlı olarak seçiyor.

Yeni Generational GC (Garbage Collector - Çöp toplayıcı) hafızada büyük alan işgal eden ve tekrar tekrar kullanan uygulamalar için daha iyi performans getiriyor, işlemci kullanımının daha öngörülebilir olduğunu gösteriyor. Sunucu uygulamalarını LLVM desteğiyle çalışmasını sağlayan "mono-llvm" komutuyla LLVM için destek artık kararlı, daha iyi performans gösterebilme potansiyelinde; JIT (just-in-time) derlemeler sunum notlarında çok yavaş olduğu belirtilmiş, bu nedenle sadece uzun ömürlü sunucu işlemleri için uygun.

Diğer değişiklikler birçok yeni geliştirme çatısının (framework) dâhil edilmesini içeriyor, Parallel Framework ve System.XAML Mono'nun çekirdeğine yeni entegre edildi, Microsoft'un system.Dynamic, Managed Extensibility Framework, ASP.NET MVC 2 ve OData'nın istemci geliştirme çatısı System.Data.Services.Client gibi özgür yazılımların geliştirme çatıları ise zaten çekirdeğe entegre edilmişti. Bu sürüme OpenBSD desteği de getirildi.

Mono 2.8, ömrü uzun olacak bir sürüm değil. Mono ekibi, uzun ömre sahip ve sıkıca test edilmiş "tamamen kararlı" bir sürüm isteyen geliştiricilerin Mono 2.6'yı kullanmalarını öneriyor. Sürüm notlarında diğer yeni özellikler ve kaldırılan kütüphanelerin detayları bulunuyor. Mono 2.8.1 geliştirme araçlarını Pardus 2011 depolarından indirebilirsiniz.



Kaynak: The H Open[/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...