Jump to content

8 Haziran Dünya Ipv6 Günü


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#0000FF"][b]8 Haziran Dünya IPv6 Günü[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/web.jpg[/img]

Dünyanın ilk küresel çaplı IPv6 (Internet Protocol version 6) denemesi bu yıl 8 Haziran'da gerçekleşecek.

Dünyanın en büyük sitelerinden Google, Facebook ve Yahoo'nun içinde bulunduğu bu organizasyonun amacı, IPv6'ya geçişin hızlanmasını sağlamak.

Bazı İnternet siteleri hali hazırda IPv6 desteklediği halde -ipv6.google.com gibi (görüntüleyebilmek için IPv6 bağlantısına ihtiyacınız var)- şimdiye kadar büyük şirketler, ana sunucularında IPv6 kullanmayı göze alamamışlardı ancak bu durum, takvimler 8 Haziran'ı gösterdiğinde değişecek.

24 saat boyunca, organizasyona katılan bütün İnternet siteleri IPv4 ile birlikte tüm servislerini IPv6 üzerinden de sağlayacak. Bu sayede İnternet dünyasının IPv6'ya ilgisini canlandırmak dışında, sistemin sorunları ve eksikleri de öğrenilmiş olacak.


Bizler Bilgisayarlarımızda Neler Yapmalıyız?

Son kullanıcı olarak bizlerin 8 Haziran günü yapması gereken hiçbir şey yok. İnternet Derneği (Internet Society) bu önemli günde bağlantı problemlerinin binde birden daha az olmasını öngörüyor ancak, o güne kadar hem ağ yöneticilerine, hem de İnternet servis sağlayıcılarına büyük görev düşüyor.

Şu anda var olan darboğazları güvenlikten, hızdan ya da esneklikten fedakârlıkta bulunarak çözmek zorunda kalanların, uzun vadede zorunlu olacak bu değişimi sorunsuz şekilde atlatmaları ve biz kullanıcılara en kısa zamanda, en yüksek kaliteyle istenen servisleri sağlamaları için bu tip organizasyonlara önem vermeleri gerekiyor.


Nedir Bu IPv6, IPv4?

IPv4 (Internet Protocol version 4) ağ içerisinde bir bilgisayarı bulmamızı sağlayan bir adres bilgisi standardıdır. Bunu evinizin adresi gibi görebilirsiniz. Her evin, kendine özel, eşsiz bir adresinin bulunması gerektiği gibi, herhangi bir ağa bağlı bütün bilgisayarların, o ağ içerisinde tek olan bir adrese ihtiyacı vardır. İnternet de dev boyutlu bir ağ olduğundan, mektupların üzerinde yazan adrese yollanması gibi, İnternet'ten aldığınız her bir bilgi (İnternet siteleri/videolar vb.) sizin adresinize yollanır. Bu bilgi sayesinde İnternet'e bağlı milyonlarca bilgisayar arasından, bilginin iletileceği bilgisayarı bulmak mümkün olur.

Bugün bütün dünyanın kullandığı IPv4 1981'de ortaya çıkmış, 4 milyardan fazla cihazın bağlanmasına izin veren bir standart. O yıllarda doldurulması inanılmaz görünen bu alan, şu anda neredeyse tamamen dolu. Uzmanlar 2011 yılının sonuna kadar boştaki adreslerin bütünüyle tükeneceğini öngörüyor. Her ne kadar bu sistem farklı tekniklerle daha fazla aygıtı İnternet'e bağlayabilse bile, her geçen gün artan İnternet'e bağlı aygıt sayının ortaya çıkarttığı sorunları engellemek konusunda uzun vadeli bir çözüm üretmek mümkün değil. Bu sorunun fark edilmesi ile geliştirilen IPv6, hem IPv4'ten 4 milyar kat daha fazla bağlantıyı adresleyebiliyor hem de bunu yaparken güvenlikten ya da esneklikten feragat etmiyor.

Tabi böylesine temel bir değişikliğin doğuracağı olası sorunlar öngörülemediği için, 1998 yılında standartlaşmış olmasına rağmen bugün hâlâ yaygın kullanım alanı bulabilmiş değil.

[right][size="2"][color="#0000FF"][b][color="#FF0000"]KAYNAK:[/color][/b] [i][u]www.ozgurlukicin.com[/u][/i][/color][/size][/right][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...