Jump to content

Kde 4.6 Duyuruldu!


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#0000FF"][b]KDE 4.6 Duyuruldu![/b][/color][/size]

[img]http://www.pardus-linux.org/wp-content/uploads/2011/01/460.png[/img]

KDE tayfası, Linux ve Unix dağıtımlarının popüler masaüstü yöneticisi olan KDE SC’nin 4.6 sürümünü duyurdu. Geliştiricilerin belirttiklerine göre, K Masaüstü Ortamı (Desktop Environment), 4.6 sürümüyle, önemli gelişmeleri de beraberinde getiriyor. Ayrıca yeni özellikler eklenmesinin yanında, KDE SC 4.6, geliştirme platformu, uygulamaları ve Plasma çalışma alanının performans ve kararlılığını geliştirmek üzerine de odaklanmış.

Bu özelliklerden bazılarını şöyle sayabiliriz: Gwenview resim görüntüleyicisine, yeni bir “Share” (Paylaş) butonu eklenmiş. Böylece Gwenview, fotoğraf paylaşım ve sosyal ağ sitelerinde fotoğraf paylaşma özelliği kazanmış. Dolphin dosya yöneticisi de yeni sürümde, “metadata” kullanılarak dosya aramalarında, kullanıcıların çoklu filtreler kullanabilmelerine olanak sağlıyor. Artı olarak da, Kfind ve Dolphin’e basitleştirilmiş bir arama çubuğu eklenmiş.

Metin düzenleyici Kate de önemli geliştirimelere uğramış uygulamlardan birisi. Kate, 4.6′da, eklentileri yükleme, menülere ve bağlı kısayollara betik ekleme, takas dosyası desteği, GNU Debugger (GDB) ve seçili metni işaretleme eklentisi ve SQL sorgulama özellikleri ile birlikte geliyor. KDE oyunları da unutulmamış. Clickomania benzeri Klickety eklenirken, Palapeli oyununu da yeni yap-boz ekleme özelliği getirilmiş.

[img]http://www.h-online.com/imgs/43/6/2/2/3/1/5/46-w09-53f5b6cb7015413f.png[/img]

Geliştirme platformu da güncellemelerden nasibini almış . QML ve Qt Quick bildirim kullanıcı arayüzü dili ile yazılmış Plasma programcıklarını destekleyen yeni bir Bluetooth çalışma çıtası eklenmiş:BlueDevil. Plasma veri motorları, artık, JavaScript eklentisi kullanarak dosyaları paylaşabiliyor ve depolama hizmeti, çevrimdışı kullanım için verileri ön belleğe depolayabiliyor.

Kwin pencere ve birleştirme yöneticisi, yeni UPower, UDev ve UDisks arka-uçları eklenmiş, yeni bir betik arayüzü ile geliyor. Küçültülmüş HAL, Linux üzerinde donanımı yönetmek için artık gerekli olmasa da, UPower desteklemeyen sistemelr için hâlâ duruyor.

Güncellemelerle ilgili daha ayrıntılı bilgileri, KDE SC 4.6 bilgi sayfasında ve resmi duyuruda bulabilirsiniz. Yine kaynak kodlarını ve yaygın Linux dağıtımları için oluşturulmuş ikili paketleri (binary) projenin sitesinde bulabilirsiniz. KDE SC 4.6 çekirdek kütüphaneleri, LGPLv2, BSD, MIT ve X11 lisansları ile lisanslanmışken; uygulamalar GPLv2 ve GPLv3 ile lisanslı.

Kaynak: h-online[/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...