Jump to content

Uzaya çıkmak kemik erimesi yapıyor


OulCidoY

Recommended Posts

Uzaya çıkmak kemik erimesi yapıyor

2743055.jpg

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunay Sarpel, eğitim günleri kapsamında düzenlenen konferansta, kemik erimesi hastalığı riskini artıran durumlar arasında ‘uzaya çıkma’yı da saydı. Prof. Dr. Sarpel, bu nedenle uzay yolculuklarını tamamlayan astronotların kemik erimesi tedavisine alındığını söyledi.

ÇÜTF'nin düzenlediği eğitim günleri etkinlikleri kapsamında ‘Kemik Erimesi (Osteoporoz)’ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Tunay Sarpel, araştırma sonuçlarından yola çıkarak hastalığa rastlanma sıklığı ve nedenleri hakkında bilgi verdi. Türkiye'de 40 yaş üstü kadınların yüzde 5.5'inin, 60 yaş üstü kadınların yüzde 37.4'ünün, 80 yaş üstü kadınların ise yüzde 45.5'inin kemik erimesi hastalığı yaşadığını belirten Prof. Dr. Sarpel, “Kadınlara özgü bir hastalık gibi bilinse de kemik erimesine Türkiye'deki erkeklerin yüzde 8'inde rastlanıyor” dedi.

Prof. Dr. Sarpel, hastalığın görülme riskini artıran etkenleri, “Yaşlılık, beslenmede kalsiyum ve D vitamini eksikliği, fiziksel aktivitenin kısıtlılığı, felç gibi hastalıklar nedeniyle uzun süre hareketsiz yatmak, kahve ve kolalı içeceklerin fazla içilmesi, aşırı alkol alımı, sigara içilmesi, kontrolsüz ve aşırı diyet uygulanması, beslenme bozukluğu” şeklinde sıraladı.

Prof. Dr. Sarpel, kemik erimesini tetikleyen faktörleri sayarken, uzay uçuşlarının da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Yerçekimsiz ortamda kemik yapan hücrelerin çalışamadığını anlatan Prof. Dr. Sarpel, “Osteoporoz astronotların kaçamadığı bir hastalık. Araştırmalar, uzaya çıkan ve yer çekimsiz ortamda bulunan insanların kemik erimesi hastalığı yaşadığını gösteriyor. Bu yüzden astronotlar, uzay yolculuklarının bitiminde kemik erimesi tedavisine alınıyor” diye konuştu.

DHA

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...