Jump to content

Silverlight Öldü, Yaşasın Html5


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF0000"][b]Silverlight Öldü, Yaşasın HTML5[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/html5.jpg[/img]

[size="4"][i][u][color="#8B0000"]Microsoft, 5. sürümünü çıkaran Silverlight'ın başarısızlığını kabul etmeye başladı.[/color][/u][/i][/size]

Silverlight'ı geçmişteki web ve masaüstü dünyası için lider platform bağımsız çalışma ortamı haline getirme çabalarının aksine, Microsoft şimdi Silverlight için strateji ve planlarının "değiştiğini" belirtti.

ZDNet'ten Mary-Jo FOLEY, Microsoft'un sunucu ve araç bölümü başkanı Bob MUGLIA ile Microsoft'un Silverlight'a ilgisini kaybetmesi hakkında, Microsoft'un üç ay önce düzenlenen Profesyonel Geliştirici Konferansı'nda (PGK) konuştu.

MUGLIA'nın cevabı çok şey anlatıyordu. Her ne kadar Microsoft'un Silverlight'ı Windows Phone için bir geliştirme ortamı haline getirmesi düşüncesini tekrarlasa da, Microsoft'un gelişeceğini gördüğü platform bağımsız çözümün HTML olduğunu kaydetti. FOLEY ile görüşmesinde MUGLIA, "HTML, Apple'ın iOS platformu da dâhil olmak üzere her şey için gerçek platform bağımsız çözümdür." dedi.


HTML5 Geleceğin Teknolojisi

Yıllarını Silverlight'ı platform bağımsız teknoloji olarak yüceltmeye çalışan bir şirket için, bu büyük bir itiraf. Video teknolojisi olarak -aslında bir uygulama teknolojisi olarak da- Silverlight ve WPF çok iyi. 2009 yılında Microsoft'un Atlanta ofisinde yapılan XAML çalıştayında gördüğü kadarıyla, Silverlight'ın kabiliyetleri ve içinde kullanılabilen araç setleri de etkileyici.

Bununla birlikte, Windows üzerinde ve kurumsal pazarda .NET platformunun yaygınlığına rağmen, Silverlight İnternet'te beklenen ivmeyi yakalayamadı. Olimpiyatlar ve birkaç canlı yayın dışında Silverlight'ın İnternet'te kullanıldığını görmeniz mümkün değil.

Aynı şekilde, Silverlight ile geliştirilmiş program sayısı da Adobe Air kullanan program sayısına nazaran çok düşük. Seesmic desktop dışında Silverlight kullanılarak geliştirilmiş platform bağımsız bir uygulama, akla bile gelmiyor!

Bu arada Microsoft, HTML5'i artan bir ilgiyle benimsiyor. Şirketin yakın zamanda sunduğu Internet Explorer 9 Beta, HTML5 özelliklerini kullanan İnternet sayfaları ve promosyonlarla destekleniyor. PGK sırasında Silverlight hakkında hemen hiç konuşulmadı ancak HTML5 hakkında tartışmalar kesinlikle vardı. Belli ki Microsoft, Adobe Apple ve Google gibi HTML5'in en geniş ürün yelpazesinde kullanılabilecek ve ileride çıkabilecek ürünlerde de çalışacak bir teknoloji olduğunu gördü.


HTML5 İyi Bir Strateji

Evet, W3C HTML5'in tüm fonksiyonlarıyla kullanım için hazır olmadığını duyurdu ve bu geniş, global açıdan baktığınızda doğru. Ancak, insanların şu anda sahip olduğu ürünlere değil de, bundan sonra satın alacakları ürünlere baktığınızda, HTML5'in kendi içinde desteği olan bir teknoloji olacağı açıkça belli.

Microsoft'un platform bağımsız çözüm için HTML5 üzerine yoğunlaşması ve açık standartları benimsemeye başlaması, açık yazılım anlayışının zaferi değilse, nedir?



[size="2"][right][color="#0000FF"][b]Kaynak: Mashable[/b][/color][/right][/size][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...