Jump to content

Avrupa'nın Lideri Firefox!


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF8C00"][b]Avrupa'nın Lideri Firefox![/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/firefox_logo_seffaf_.png[/img]

[size="4"][color="#0000FF"][u][i]Mozilla Firefox, Avrupa İnternet tarayıcısı pazarında birinciliğe yükseldi.[/i][/u][/color][/size]

Web kullanım araştırmaları yapan İrlandalı bir araştırma şirketine göre çeyrek asırdır Microsoft'un Internet Explorer'ı ilk kez Avrupa'da lider tarayıcı ünvanını Mozilla Firefox'a kaptırdı. Aynı konuda yaptığı araştırmalarla aktif olan üç araştırma şirketi bulguyu doğruladı.

Dublin'den StatCounter şirketi, geçtiğimiz aralık ayında Firefox'un % 38,1 pazar payıyla Internet Explorer'ın % 37,5 olan pazar payını geçtiğini belirtti.

StatCounter'ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Aodhan CULLEN, "Bu, Avrupa için dönüm noktası bir olaydır." dedi. CULLEN, Microsoft'un bir önceki yıl sahip olduğu pazar payını kaybetmesine sebep olarak Google Chrome'u gösteriyor. Bir yıl önce yüzde 5,1 olan pazar payını artırarak %14,6'ya yükselen Google Chrome'un pazar payını Internet Explorer'dan aldığı tahmin ediliyor.

StatCounter'in bildirdigine göre aralık ayı itibariyle %46,9'luk payla dünya genelinde hâlâ lider olan Internet Explorer'ı %30.8 payla Firefox ve %14,9 payla Google Chrome takip ediyor. Mozilla'nın Berlin'deki sözcüsü Barbara HUPPE, şirketinin Microsoft'u Firefox'tan önde gösteren diğer çalışmaları da yakından takip ettiğini belirtti. StatCounter'ın sıralamasının pazarın nasıl sıkılaştığını gösterdiğini sözlerine ekledi.

Barbara HÜPPE, "Bu bizim için çok olumlu," dedi ve ekledi, "Almanya'da lider tarayıcı biziz, 2010'dan beri Avrupa'nın en büyük pazarı Almanya'da en büyüğüz. Bu, bize çok yardım etti."


Kıyasıya Bir Yarış

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/ie_kankaybi.png[/img]

Brüksel'deki Microsoft sözcüsü Jesse VERSTRAETE'ye yorum için ulaşılamadı.

İnternet aktivitelerinin ölçümü kesin verilere dayanmıyor ve araştırmacılar bu tutarsızlığı araştırma şirketlerinin ölçümler için değişen büyüklüklerde örneklemeler yapmasıyla açıklıyorlar. StatCounter aylık pazar payı değerlerini şirkete hangi tarayıcılar tarafından bağlanıldığını bildiren üç milyon web sitesinden alıyor. CULLEN, sıralamaların her ay kabaca 15 milyar sayfa gösteriminden çıkarıldığını belirtti.

AT Internet'in işletme genel müdürü Philippe RICHARD, şirketinin son sıralaması Avrupa'da kasım ayında Microsoft'u çok az farkla Firefox'un üzerinde gösterdiğini belirtti fakat kesin rakamları açıklamadı. RICHARD, Microsoft'un Internet Explorer 9'u piyasaya sürdüğünde tekrar liderliği alabileceğini söyledi. "Fakat Microsoft ile rakipleri arasındaki fark kapanıyor, Avrupa'da yeni tarayıcılar yükseldikçe pazar liderini sıkıştırıyor." diye ekledi.

Microsoft, Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılarına varsayılan tarayıcıyı belirlemeleri için bir seçenek ekranı içeren sürümü dağıtıyordu. Microsoft bunu, tekel davalarında gelebilecek yaptırımlardan kurtulmak için kabul etmişti. Bütün araştırmacıların vardığı ortak kanıya göre bu seçim ekranı pazar dağılımında çok az bir farka neden oldu. Mozilla adına konuşan Barbara HÜPPE, "Uzun vadede bu çevrimiçi seçim işlemi, tüketicilerde kendi tarayıcılarını seçme alışkanlığını aşılayabilir. Biz bundan yarar sağlayacağımızı düşünüyoruz." dedi.



[right][size="2"][color="#FF0000"][b]Kaynak: New York Times[/b][/color][/size][/right][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...