Jump to content

Qt Ile Kdelibs Birleşmeli Mi?


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#0000FF"][b]Qt ile Kdelibs Birleşmeli mi?[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/uploads/haberler/qt-haber.png[/img]

Şu anda KDE ve Qt dünyasında farklı bir tartışma sürüyor. KDE teknolojileri, Qt geliştirme araçlarına entegre edilmeli mi? Böyle bir olasılık önümüzde beklenen KDE5'ten daha erken olabilir, fakat Qt ve kdelibs'in birleşmesi konusunda çok farklı görüşler var.

Burada arkaplandaki zorunluluk KDE'yi Qt çerçevesi üzerine inşa ederken, KDE'nin Qt platformunda olmayan pek çok özelliğe sahip olması. Bu geliştiricilerin seçmek zorunda olduğu bir durum: Bir KDE uygulaması mı, yoksa bir Qt uygulaması mı yazacağım?

Tartışma ilk olarak "neden kdelibs" sorusu ile başlıyor ve ardından KDE platformu kullanılmasının neden gerektiği, ne gibi avantajlar sağladığı ve bunun nasıl anlatılacağı gibi sorular akıllara geliyor. Bir bütün olarak Qt ya da özellikle KDE platformu hedefleme arasında geliştiricilerin karar vermeye ihtiyaç duydukları zaman karşılaştıkları sorunlardan en önemlilerinden biri, Qt'nin KDE'den daha taşınabilir bir platform olması olarak gözüküyor.

Çözümü daha zor konular da var. Qt ve kdelibs arasında örtüşmeler (overlap) mevcut. Bu durum Phonon ve QtMultimedia, Solid ve QtMobility gibi daha modüler seviyelerde geliştiricilerin hangi çözüm yoluna gitmesi gerektiği konusunda kafa karıştırıyor.

Bağımlılık yüzünden, KIMAP kullanmak isteyen bir geliştirici KStandardDirs, KComponentData, KGlobal ve aynı zamanda bunlarla gelen herşeyi kullanmak zorunda. "Tüm birleşme platformuna bağlı kalmaksızın bir IMAP kütüphanesi kullanmak mümkün olmalı" deniliyor. Ayrı KDE geliştirme platformu ile ilgili iletişim bile DevDays'da Qt geliştiricilerine ulaşmıştı.

Bu yüzden kdelibs modüler bir yapıya ihtiyaç duyuyor. Onun parçaları Akonadi'den plasma notlarına herşeyi çekmeden ihtiyaç duyulduğunda Qt modülleri olarak kullanılabilir. "Qt'ye tüm KDE kütüphanelerini, destek kütüphanelerini, platform modüllerini koyalım, Qt içindeki fazlalıkları kaldıralım ve Qt platformunun basitlik ve taşınabilirlik gibi kolaylık, harika KDE entegrasyonu ve tutarlı API'lerini ayarlayıp içine koyalım" deniliyor.

KDE ve Qt ile uğraşanlar, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

[right][size="2"][color="#FF0000"][b]Kaynak: OSNews[/b][/color][/size][/right][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...