Jump to content

Depremi Tahmin Etmek Mümkün Mü?


Guest _ULTIMATE_
 Share

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101231090913_earthquake.jpg[/img]

[b]Bilim adamları, çok yakında depremi günler öncesinden tahmin edecek bir sistem kuracaklar.
[/b]
Populer Science dergisinde yer alan habere göre, bugüne kadar bilim adamları birkaç dakika öncesinden sarsıntıyı haber veren deprem dedektörü geliştirmek için bulutları, radon gazını ve kurbağaların hareketleri üzerinde çalışıyorlardı. Ancak şimdi depremi günlerce öncesinden haber veren radon teorisini kullanan bir teknoloji var.

Toprakta uranyum çürürken radon gazı yayılıyor. gazın bir kısmı yer altındaki boşluklarda birikiyor. Bazı sismologlar deprem olmadan günlerce öncesinde toprakta sessiz değişimler olduğuna inanıyorlar. Bu değişimlerden bazısı oyukları patlatan ve daha fazla radon açığa çıkaran kırıklara neden oluyor. Fakat teoriyi test etmek için fazla veri alınması gerekiyor.

Bu yılın başlarında, İsviçre'deki CERN laboratuarında görevli fizikçi Vladimir Peskov, yer altına yüzlerce yerleştirilecek kadar ucuz olan ilk radon dedektörünü tanıttı. Standart bilimsel radon dedektörleri, elektrikli bir alanda hava örneklerini kapalı bir argon gazı odasına enjekte ediyor. Radon argonun görevini değiştiren radyoaktif partiküller içinde çürüyor ve dedektör radon seviyesini belirlemek için bu değişikliği okuyor. Bu kapalı sistem diğer etkileşimleri bertaraf ediyor. Fakat, bu işlem 15 bin dolara mal oluyor. Peskov, değişiklikleri daha ustaca belirlemek için kendi cihazının içindeki elektrik alanının yüksekliğini artırdı. Bunun maliyetinin ise sadece 60 dolar olduğunu söyleyen Peskov, kendi cihazının pahalı modeller kadar iyi çalıştığını belirtti.

Peskov, önümüzdeki yılın başında İtalya'da aktif fay hatları boyunca bu dedektörleri yerleştirmek için finansman desteği verecek kişilerin dikkatini çekmeyi umuyor. Eğer bu teori çalışırsa, dedektörler sabit uyarı sisteminin başlangıcını oluşturabilir.
[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/detay2010/earthquake-prediction-system.jpg[/img]

[quote]http://www.veteknoloji.com/depremi-tahmin-etmek-mumkun-mu-37828--.html[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...