Jump to content

Document Foundation Ve Kde, Açık Buluş Şebekesinde


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#0000FF"][b]Document Foundation ve KDE, Open Invention Netwok’e Katıldılar (Document Foundation ve KDE, Açık Buluş Şebekesinde)[/b][/color][/size]

[img]http://www.pardus-linux.org/wp-content/uploads/2011/01/tux.png[/img]

Document Foundation (DF), OpenOffice.org’un Oracle tarafından satın alınmasından sonra, Eylül ayında, OpenOffice’den çatallanan ve özgür bir yazılım olan LibreOffice’i duyurarak ortaya çıkmıştı. Document Foundation, Open Invention Netwok‘e ((OIN )Açık Buluş Şebekesi) katıldığını duyurdu.

Document Foundation’dan Charles Schulz, katılımı şöyle ifade ediyor: “DF ve onun ofis paketi olan LibreOffice, tamamıyla özgür projelerdir. OIN lisanlarını alarak, yağmacı iş uygulamalarını yüreklendiren ve yeni projeleri boğan yazılım patentleri ile savaşımıza devam ederken; yazılımlarımızın da bu patentlere karşı savunmasını güçlendirmiş oluyoruz.”

DF’nin hemen ertesi günü, KDE de OIN’e katıldığını duyurdu. KDE başkan yardımcısı Adriaan de Groot’un açıklaması şu şekilde: “Özgür yazılım projelerinin patent saldırılarına karşı korunmasının anahtar metotlarından birinin OIN lisansı olduğunu gördük. Biz, Linux’un özgür hareketini üstleniyoruz. Kişisel hak platformlarını destekleyerek, açık kaynaklı girişimleri reddeden firmaların tehditlerini savuşturmamıza yardımcı olacak bir lisans almış olduk.”

OIN, başta GNU/Linux olmak üzere, açık kaynaklı ve özgür uygulamalarını, patent saldırılarından korumak ve telif hakkı korkusu olmadan üzerilerinde çalışma yapabilinmesini sağlamak amacını taşıyan bir fikrî haklar kuruluşu. OIN patentleri, özgür uygulamaları, Linux eko-sistemine aykırı olarak davranmamak şartıyla tüm firma, geliştirici, kullanıcı ve donanım üreticileri dahil herkese açan patentler. 2005 yılında kurulan OIN’in ardında; IBM, NEC, Novell, Philips, Red Hat ve Sony gibi güçlü kuruluşların desteği var.

OIN’in “yakala ve bırak” modeli (bir patentin alınarak, özgür yazılım lehinde feragat edilmesi) ile ilgili geçmişte pek çok yorum yapılmıştı. Bazıları bunu, Open Invention Network’ün, patentleri, patent trollerinden kaçırmasındaki başarısı olarak överken; kimisiyse OIN’in, patentleri ele geçirme sürecinin hiç de saydam olmamasından endişe ederek, kullanışlı patentleri ele geçirdiğini öne sürmüştü.

[right][size="2"][color="#FF0000"][u][i]Kaynak: h-online.com, KDE.News, documentfoundation.org[/i][/u][/color][/size][/right][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...