Jump to content

'piller Çevreye Radyasyon Yaymaz'


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101219075104_battery.jpg[/img]

[b]Taşınabilir Pil Üretici ve İthalatçıları Derneği (TAP) Teknik Danışmanı Yüksek Kimya Mühendisi Savaş Arna, pillerin çevreye radyasyon yaymadığını belirterek, bir cismin radyasyon yayabilmesi için bünyesinde radyoaktif madde bulundurması gerektiğine dikkati çekti.
[/b]
Arna, yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelindeki atık piller ile akümülatörlerin toplanması konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ''Yetkilendirilmiş Kuruluş'' olduklarını hatırlatarak, kamuoyunda zaman zaman pillerin çevreye radyasyon yaydığına dair bir düşüncenin oluştuğunu ve basında bu konuda yanıltıcı haberlerin yayımlandığına işaret etti.

Açıklamasında, ''Piller çevreye radyasyon yaymaz. Bir cismin radyasyon yayabilmesi için bünyesinde radyoaktif madde bulundurması gereklidir'' ifadesini kullanan Arna, buna karşılık her türlü pilin bünyesinde kullanılan demir, çinko, manganez, lityum, nikel, kobalt ve kadmiyum gibi metallerin hiçbirinin uranyum, radyum gibi radyoaktif metaller grubunda yer almadığını belirtti.

Savaş Arna, bu durumun pil sistemlerindeki diğer kimyasallar için de geçerli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

''İnsan vücuduna kalp fonksiyonlarının düzeltilmesi amacıyla kalbe pil takıldığı veya Parkinson hastalında titremeleri önlemek bakımından beyne pil yerleştirildiği de unutulmamalıdır. Türkiye genelindeki ilköğretim okulları arasında atık pil toplama yarışmaları düzenliyoruz.

Bazı veliler çocuklarının atık pilleri toplamasından kaygı duyduklarını belirtmekte ve radyasyon bulaşacak korkusu ile çocukların çevre kimliğinin gelişmesinde atılacak olan ilk adımın önüne set çekmektedirler. Bir cismin radyasyon yayabilmesi için bünyesinde radyoaktif madde bulundurması gereklidir. Esasen radyoaktif maddelerin kullanımı son derece kontrollü esaslar dahilinde yapılmakta olup, bu maddelerin hem fiyatları çok yüksek hem de tedarik imkanları çok kısıtlıdır.''

Cep telefonlarının çalışırken elektromanyetik alanlar oluşturduğunu anımsatan Arna, ancak söz konusu olan elektromanyetik alanın cep telefonunun içerisindeki pil nedeniyle oluşmadığını, pilin sadece telefonun çalışması için gerekli elektrik enerjisini sağladığını anlattı.

Arna, açıklamasında, ''Bu nedenle evlerimizde sıkça kullanılan uzaktan kumanda cihazlarının, duvar saatlerinin ve çeşitli oyuncakların pillerinin radyasyon yaydıklarını düşünmek son derece yanlıştır'' sözlerine yer verdi. Ayrıca Türkiye'deki tüm pillerin Avrupa, Amerika ve Japonya'da da olduğu gibi çeşitli yönetmelik ve direktifler vasıtasıyla ciddi şekilde ağır metal kontrollüne tabi olduğunu vurguladı.

[quote]http://www.veteknoloji.com/-piller-cevreye-radyasyon-yaymaz--37509--.html[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...