Jump to content

Suçlu Kim?


Bırak Gitsin...

Recommended Posts

[img]http://www.trgamer.com/img/201012/2727/i1.jpg[/img]


Sabah erkenden en taze halimle güne başladım ve incelemek için bitirmeye debelendiğim oyuna giriştim. Devam ederken oyun çöküverdi ve ben "Windows'tur, ne yapsa yeridir." diyerek asabımı bozmadım ve "Hazır çökmüşken bir bakayım neler olmuş bitmiş." düşüncesiyle Chrome'un simgesine tıkladım. Tıklamaz olaydım.

Bir haber sitesinde şu başlığı görene kadar günüm sakin geçiyordu: "Bilgisayar oyunu için gaspçı oldu". Haberin odağındaki 14 yaşındaki[color="#FF0000"][b]çocuk[/b][/color] bir kırtasiye dükkanı çalışanı olan bayanı önce bıçakla tehdit etmiş; yetmemiş bir de darp etmiş. Zavallı bayanın çığlıklarını duyan çevredeki iki kişi çocuğun kaçtığını görünce kovalamaya başlamışlar. Bir okul duvarından içeri atlayarak izini kaybettirmek isteyen çocuğu duvarın tepesinde yakalamışlar. Kadın şoka girmiş ve hastaneye kaldırılmış. Umarız önemli bir durumu yoktur ve eski haline çabucak geri döner. Şimdi gelelim olayın perde arkasına...

Gelelim dedim demesine de burada öyle bir tanım karmaşası var ki... Ben size en iyisi direk olarak kopyala / yapıştır yapayım. "Bilgisayar oyunu bağımlısı olduğu ileri sürülen çocuğun internet üzerinden oynanan aksiyon ve şiddet içerikli bir oyunda satın almak istediği oyun karakteri için şifre bedeli bulmaya çalıştığı ve gasbı da bu yüzden gerçekleştirdiği iddia edildi."

Olayı anlatırken defalarca çocuk yazdığımı farketmişsinizdir. Nedeni burada. "aksiyon ve şiddet içerikli bir oyun" oynayan 14 yaşındaki bir çocuktan söz ediyoruz. Hani ESRB ve PEGI'nin bir taraflarını yırtıp her oyuna ibare koyduğu oyunlar. Oyunların hepsinin üzerinde bas bas bağıran ibareler bunlar. Oyunları alan veya oynatan kişilerin sorumluluğunda olan bir şey bu. Çocuk bu saldırıdan dolayı ne kadar suçlu ise oyunu oynatan kafe sahibi veya ailesi de o kadar suçludur benim gözümde.

Eskiden (90'ların başı diyelim) oyunlarda herhangi bir ibare bulunmazdı; orijinal oyun zaten yoktu. "Disketçi abi" sağolsun bir iki oyun seçerdi adımıza, yollanırdık. Amiga'daki ilk oyunum WaxWorks isimli bir korku macera oyunuydu. Daha ilkokul 1'e giden ben uğraşa uğraşa ilk bölümü geçmiştim. Oyundan da haliyle korkuyordum tabi... Bir gün [color="#FF0000"][b]annem[/b][/color] gelip "Sen ne oynuyorsun bakayım?" dediğinde ben, elimde bir bıçak, Karındeşen Jack ile düello ediyordum.

Burada bir duralım. Yukarıdaki paragrafı okuyan biri, bu durum sonrasında anneminbana oyun oynamayı yasakladığını ve hatta Amiga'yı sattığını düşünecektir. Ama öyle olmadı; tam tersine annem bana destek olarak korkularımın üstüne gitmemi sağladı. Herkesin ailesi bu kadar hoşgörülü olacak diye bir kaide yok, evet ama sonuçta eğer çocuğunuza, en değerli varlığınıza , dikkat etmiyor ve onun nasıl geliştiğini takip etmiyorsanız bunda çocuğun ne suçu var?

[color="#FF0000"]Not: Trgamer Editörünün bu konu üzerindeki incelemesi ve fikirlerini beğenip alıntı yaptım...Sizlerinde okuduktan sonra bana hak vereceğinizi umuyorum [/color]:)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...