Jump to content

Hava Kirliliğinin Gizli Sebebi


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101216110400_airpollution.jpg[/img]

[b]Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, parlak sokak lambaları ve şehir ışıklarının havayı temizleyen kimyasal reaksiyonları engelleyerek hava kirliliğini hızlandırdığını ortaya çıkardı.
[/b]
San Francisco’da düzenlenen Amerikan Jeofizik Birliği Kongresi’ne sunulan bir bildiri, hava kirliliği konusunda yepyeni bir gerçeği ortaya koydu.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi’nden Harald Stark tarafından sunulan bildiriye göre, her gün milyonlarca otomobilden, ev ve fabrika bacasından salınan zehirli gazlar havaya karıştıktan sonra, havada bulunan ve nitrat radikali adı verilen bir tür nitrojen dioksit tarafından parçalanarak etkisiz hale getirilerek doğa kendini temizliyor.

Araştırmaya göre, güneş söz konusu radikali yok ettiği için, doğa tarafından gerçekleştirilen bu temizleme faaliyeti normal olarak karanlık saatlerde meydana geliyor.

Ancak bilim adamları tarafından Los Angeles kenti üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, parlak şehir ışıklarının bu radikali tıpkı güneş gibi yok ettiğini ortaya çıkardı.

Şehir ışıklarının güneş ışınlarından on bin kez daha az olmasına rağmen, havayı temizleyen nitrat radikalinin önemli ölçüde azaldığı belirlendi.

Harald Stark, “İlk sonuçlar, sokak lambaları ve neonlar gibi şehir ışıklarının havanın temizlenme sürecini yüzde 5 ila 7 arasında yavaşlattığını ve dolayısıyla ozon kirlenmesinin aynı oranda hızlandığını gösteriyor" dedi.


[quote]http://www.veteknoloji.com/hava-kirliliginin-gizli-sebebi-37418--.html[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...