Jump to content

İki 'erkek' Farenin Genleriyle Yavru


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101211042443_mouse.jpg[/img]

[b]ABD'de kök hücre teknolojisini kullanan bilim insanları, üç aşamalı yöntemle genetik özelliklerinin tamamını iki erkek fareden alan yavru doğurtmayı başardı.[/b]

ABD'nin Teksas eyaletindeki MD Anderson Kanser Merkezi'nde görevli bilim insanları, kök hücre teknolojisi ile iki erkek farenin genlerinden yeni bir fare üretmeyi başardı. İki erkek fareden bir dişi fare olmaksızın yavru üretilmesi, gelecekte nesilleri tükenme tehdidi altındaki hayvanların nüfusunun arttırılabileceği anlamına geliyor. Diğer yandan bu yöntemin yaygınlaşması ile eşcinsel çiftler de genetik olarak çocuk sahibi olabilme imkânını yakalayacak.

[b]TEKNİK NASIL UYGULANDI?
[/b]
İnsan embriyosundaki 46 kromozom, dişilerde XX, erkeklerde ise XY şeklinde diziliyor. Uzmanlar, ilk olarak "Baba A" adı verilen erkek fareden bir hücre alarak, bu hücreyi vücuda tüm dokularını veren bir kök hücreye benzemesi amacıyla yeniden programladı. İşlem sonrasında yeni hücrelerin yüzde 1'inin Y kromozomunu kaybettiği tespit edildi. Bir sonraki aşamada, Baba A'nın X kromozomonu taşıyan bu hücreler, donör yumurtalarını ve spermleri taşıyan embriyolara enjekte edildi. Son aşamada ise taşıyıcı dişi fare, "Baba D" adı verilen bir başka erkek fareyle çiftleştirildi. Bu üç aşamalı yöntem sayesinde uzmanlar, genetik özelliklerinin tamamını iki erkek fareden alan bir fare yavrusu doğurtmayı başardı. "Memeli hayvanların yeni üreme formu" olarak adlandırılan araştırmaya öncülük eden Dr. Richard R. Berhringer, "Tekniğin insanlarda uygulanması için uzun bir yol alınması gerekiyor" dedi.

[quote]http://www.veteknoloji.com/iki--erkek--farenin-genleriyle-yavru-37272--.html[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...