Jump to content

21 "özgür Film"!


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#9932CC"][b]21 "Özgür Film"![/b][/color][/size]

Açık Kaynak Filmler, aynı zamanda Açık İçerikli Filmler ya da basitçe Özgür Filmler olarak da adlandırılan, ortaya çıkan ürünü görmek ve düzenlemek için son kullanıcıya izin veren, yeni bir yaklaşım var. Felsefi açıdan bakmak gerekirse, açık filmler, açık kaynak yazılımların merkezinde yer alan anlayışla aynı özellikleri paylaşıyor.

Açık filmler, açık kaynak yazılımlar kadar popüler değiller maalesef. İşin doğrusu, ortaya çıkmalarından yaklaşık 10 yıl sonra yaklaşık olarak sadece birkaç düzine kadar "açık film" var. Görünüşe göre özgür yazılım/açık kaynak toplulukları, kaliteli alternatifler ürettikleri için bu kadar gurur duyarken açık film hareketinin önemini fark edememişler.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/acik-kaynak-film.png[/img]

Eminiz ki, özgür yazılım savunucularının yanı sıra film sevenlerin de yaratıcılık ve özgürlük için bu açık film yaklaşımından zevk alacağına inanıyoruz.

Eğer daha önce herhangi bir açık kaynak film izlemediyseniz, ufak bir tavsiyem var; onlara önyargısız ve açık fikirli yaklaşın. Sınırlı mali ve teknik kaynaklarla üretilen filmlerden çok fazla şey beklemeyin. Bu filmleri, yüksek bütçelerle çekilen Hollywood filmleriyle kıyaslamak da zalimlik olur. Önyargıyla yaklaşmaktansa bırakın, filmler sizi doğal halleriyle etkilesinler.


İşte 21 Özgür Film!

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/sintel-goruntu.png[/img]

1. Sintel

Blender Vakfı'nın üç kısa animasyon filminden biridir. Ejderha arkadaşını arayan Sintel adında bir kızın hikayesi.

Uluslararası alanda Blender'ın 3D özelliğinin ne kadar yetenekli olduğunu gösterdiği için çok övüldü. İşin doğrusu, şimdiye kadar üretilen en mükemmel açık kaynak filmi.

Üreticileri, bu kısa 13 dakikalık filme güçlü bir hikâyeyi de dâhil etmişler. Blender modelleme, çizim ve düzenleme de dahil olmak üzere tüm çalışma dosyalar 12 GB'lık yer tutuyor ve 4 DVD halinde bulabilirsiniz.



2. Valkaama

Üç genç, Valkaama adında Kuzey Finlandiya'da bulunan, uyum, barış ve şiir dolu ütopik bir toplumu arıyor. Hiçbiri bu mükemmel dünyada onları bekleyen sıkıntıların farkında değildir.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/route66.png[/img]

3. Sita Sings the Blues

80 dakikalık film, ünlü Hint Sanskrit destanı "Tha Ramayana"ya dayalı bir animasyon. Özellikle tüm filmin tek bir kişi tarafından yapılmış olduğu gerçeğini düşünülürse harika bir film.



4. Route 66 – Bir Amerika (Kötü) Rüyası

Üç Alman genç, klasik bir Cadillac içinde Washington'dan Los Angeles'a Amerika'yı keşfetmeye karar verir. Ancak araba hiç de işbirlikçi değildi ve işler planlandığı gibi gitmez.



5. Big Buck Bunny

Big Buck Bunny, Blender Vakfı tarafından oluşturulmuş başka bir animasyon filmi. Hikâye Big Buck Bunny adındaki büyük bir tavşanı da içeren orman hayvanlarıyla alay eden üç yaratık hakkında. Bu yüzden Big Buck Bunny kendisi ve kelebekler için intikam aramaya başlar.



6. Elephants Dream

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/elephants-dream.png[/img]

Blender Vakfı'ndan bir başka film. Elephants Dream, makinenin karmaşıklığı ve karakterlerin bu karmaşıklıkla başa çıkması hakkında 10 dakikalık bir kısa film.



7. re_potemkin

re_potemkin, 1925'de çekilen ve artık Kamu Malı olan Battleship Potemkin sessiz filminin yeniden uyarlanması olan bu film Copyleft olarak lisanslanmıştır.

Film, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 105 öğrenci tarafından; birçok kişinin elbirliğiyle, bir kişinin ya da topluluğun işini yapması diye açıklanabilecek "crowdsourcing" yönteminin uygulanabilirliğini göstermek için ortaya çıkarılmış.



8. La chute d’une plume

Stop-motion yöntemiyle yapılan 11 dakikalık Fransızca konuşan bir film.



9. Mimari için Dans

Avustralya'daki TINA festivali hakkındaki 20 dakikalık bir belgesel. 2002'de filmleştirildi, en eski açık filmlerden biridir.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/jathias-wager.png[/img]

10. Uyumayan adam

16 yaşındaki bir kıza aşık olan 23 yaşındaki bir yazarın hikâyesi.



11. Jathias Wager

Jathias Wager ilk Sci-Fi açık filmi ancak bir fikir verebilmesi için çok kısa. Film sırasında araya bir klip gelmesi de can sıkıcı.



12. Stray Sinema

Bu film, çevrimiçi bilgi paylaşımıyla film yapımcılığını birleştiren deneysel bir çalışma.



13. Mob Mentality

Değişik mesleklerden insanların yaşamı hakkındaki bir web serisi.



14. Code Rush

Netscape Projesi'nin kaynak kodunun Mozilla Projesi olarak nasıl yayınlandığını anlatan ilgi çekici bir hikâye.


Yapımına devam edilen filmler

Aşağıdaki filmler daha yapım aşamasında. İsterseniz İnternet sayfalarını kontrol ederken sizin de bir katkınız olabilir mi diye bakabilirsiniz:



15. The Digital Tipping Point

The Digital Tipping Point, özgür yazılım dünyasından geniş küresel kültürün içine akan paylaşma kültürün nasıl keşfedileceğini anlatan bir belgesel filmi.



16. Melekler Sürüsü

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/swarm-of-angels.png[/img]

Melekler sürüsü filmi, amacı dünyanın ilk İnternet sermayeli, ekipli ve dağıtım ağına sahip, bir topluluk filmi projesidir.



17. Çarpışma

Çarpışma, Brezilyalı bir bilim kurgu açık filmi. Yeni teknolojilerle yapılan filmlerin özgür yazılım mantığıyla dağıtılabilmesini sağlamayı amaçlayan bir film.



18. Yeşil Görüş Sayısal Projesi

Yeşil yaşam tarzı ile ilgili bir film.



19. Morevna Projesi

Morevna Projesi'nin ana hedefi, sadece açık kaynak kodlu yazılım kullanarak uzun metrajlı bir anime film oluşturmaktır.



20. Bisikletçinin Ruhu

Efsanevi rahip Siyah Ayı Yaroslavl MC tarafından motosikletlerinin kutsanmasını isteyen bir grup Alman motosikletlinin Rusya'nın dini kalbine yaptığı maceralı yolculuğu konu alan bir film.



21. Son İlaç

Dünyanın en güçlü ilaçlarını bulmak için Güney Amerika'yı baştan başa geçen üç gezginin hikâyesi.

Görüldüğü gibi, özgür yazılım felsefesi hayatın her alanında yer bulabiliyor. Filmlerle ilgili ayrıntılı bilgiye başlıkları tıklayarak ulaşacağınız İnternet sayfalarından ulaşabilirsiniz.



[left][size="2"][color="#0000FF"][b]Kaynak: Soosck[/b][/color][/size][/left][/color][/size][/center]


[size="4"][color="#FF0000"][b]Kendi Görüşüm;
Sintel i izledim ve forumda yayınladım gayet başarılı ve güzel seneryo idi :) grafiklerde süperdi[/b][/color][/size]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...