Jump to content

Portekiz: 100 Milyon Tasarruf


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF0000"][b]Portekiz: 100 Milyon Tasarruf[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/tux_euro.jpg[/img]

Portekiz'in dördüncü büyük partisi Portekiz Sol Blok (Bloco de Esquerda), kamu yönetimlerinin açık kaynak kullanımını artırarak yılda 100 milyon Avro tasarruf yapabileceğini tahmin ediyor.

Açık kaynak yazılımların kullanımını öneren bütçe teklifi hükümete sunuldu. Sol Blok, bu hafta kendi web sitesinde yayınladığı bir makalede, kamu kurumlarında özgür yazılım kullanımını önerdiklerini yazdı.

Makalede Sol Blok, özgür ve açık kaynak yazılımlarla hizmet sağlayıcıları birliği olan ESOP'un, açık kaynak yazılımlar kullanarak Portekiz yönetimlerinin yazılım masraflarını yarıya indirebileceği tahminine atıfta bulunuyor. 2009 yılında merkezi hükümetin yazılım için harcadığı para 180 milyon Avro.

Açık Kaynak İş Birliği (Open Source Business Association) açık kaynak kullanarak yüzde 70'lere kadar tasarruf yapılabileceğini söylüyor.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Sol Blok üyesi Marisa MATIAS, politik konumlarını şu sözlerle açıklıyor: "Hükümetin patentli yazılımlar için çok fazla harcama yapması mantıksız. Hatta bu kriz döneminde kabul edilemez bir durum. Hükümet vergileri artıramaz ve kamu harcamalarını azaltamaz ancak daha iyi özgür ve açık kaynak seçenekler var olduğunda, patentli yazılımlara yapılan harcamaları kesebilir."


Büyük Destek

Özgür Yazılıma Teşvik Ulusal Birliği (Ansol) başkanı Rui Miguel Silva SEABRA, Sol Blok'un yaptığı çağrının "Portekiz'in finansal problemlerini çözmeye yardımcı olabilecek özgür yazılıma büyük bir destek” olduğunu düşünüyor: "Özgür yazılım üzerine temellendirilmiş BT hizmeti sunan firmaların, hükümete bu tip yazılımlara geçiş konusunda desteklerini görmek çok güzel."

Ansol geçen ay hükümete patentli yazılım lisanslarına yapılan harcamaların durdurulması için çağrıda bulundu. Ayrıca bazı kamu kurumlarının tedarik kurallarını kırarak rekabeti engellediği yönünde suçlamada bulundu.



[left][size="2"][color="#0000FF"][b]Kaynak: OSOR[/b][/color][/size][/left][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...