Jump to content

Scribus Ile Masaüstü Yayıncılık


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#0000FF"][b]Scribus ile Masaüstü Yayıncılık[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/Scribus_logo.png[/img]

Linux temelli işletim sistemlerini kullanmada özellikle küçük boy işletmeler çoğu zaman bir karşı duruş sergilemiş ve öne sürdükleri gerekçeler arasında masaüstü yayıncılık uygulamaları konusunu da dile getirmiştir.

Linux kullanma konusunda karamsar olanlar, Scribus'un yaklaşmakta olan 1.4 ve 1.5 sürümleriyle birlikte, Linux'a geçmeyi bir kez daha düşünebilirler :).

Bu Scribus nedir, neler yapabilir, öğrenmeye ne dersiniz?


Scribus'un rakipleri kimler?

Scribus, henüz 1.3.x gibi sürüm numaralarında olsa da, giderek olgunlaşıyor. Öte yandan gerçek şu ki; Windows ve Mac platformlarında yer alan ve kimisi 20 yıldan çok daha uzun bir geçmişe dayanan profesyonel masaüstü yayıncılık yazılımları, şu an için Scribus'ta ulaşılması zor bir noktaya geldi.

Scribus'un profesyonel ve en ucuzu 400 dolardan başlayan etiketli rakipleri arasında Adobe InDesign ya da QuarkXPress gibi birer "endüstri standardı"na dönüşmüş ürünler var. Bu yazılımlar kullanıcılarına dergi, broşür, poster ve pazarlama malzemesi gibi basılı yayınların matbaa öncesi hazırlık ve düzenlenmesine (mizampaj) yardımcı oluyor.


Scribus'un güçlü yanları

Scribus'un öncelikle müthiş bir fiyat/performans oranı var. Scribus 400 dolardan başlayan bir etikete sahip değildir. Tamamen ücretsiz ve hepsinden önemlisi özgürdür!

Scribus profesyonel özelliklere sahiptir ve bu sayede el ilanı, broşür ve poster gibi çalışmaları hazırlamakta işleri epey kolaylaştırır. PDF belgelerinde ve ticari baskılar için gönderilen diğer belge biçimlerinde renk ayrımlarının kontrolünü ve renk yönetimini uğraştırmadan yapar. Basım gereksinimleri de menüde yer alan karakter seçenekleri, akıllı tireleme, bölünemez kısa çizgi, madde imleri, orta nokta, orta çizgi, uzun çizgi, tırnak işareti, çeşitli işaretler, boşluk ve aralar gibi araçlarla giderilir.

Diğer tasarım yazılımlarında olmayıp Scribus'un bize sunduğu bazı özellikler de var. Bunun en güzel örneği, Ekstralar menüsü. Bu menü altında yer alan seçeneklerle resim yönetimi, içindekiler tablosu ve barkod oluşturma gibi uygulamaları kolaylıkla yapabilirsiniz. Buna ek olarak, Script menüsünde bulunan çeşitli yazıtipi, metin ve renk seçeneklerini sayfa tasarımlarınıza uygulayabilirsiniz.


Scribus'un zayıf yanları

Scribus'un en önemli dezavantajı, geliştirici topluluğunun mevcut basım projelerinin içine katılabilecek daha farklı şablonlar sunma konusunda yetersiz kalması. Şu anda Scribus'un mevcut şablonları ile broşür, bülten, el ilanı tasarımları yapabilirsiniz. Aynı konuya yönelik tasarımların kapsamını genişletmek için bu şablonlara yenilerinin eklenmesi gerekiyor.

Scribus'un diğer yetersizlikleri ise şunlar:

* Linux platformunun en önemli grafik düzenleme aracı Gimp, CMYK renk uzayını henüz "tam anlamıyla" desteklememektedir.
* Scribus e-dergilerden çok, matbaaya yönelik yayınlar için tasarlanmıştır. Sayfa tasarımı içine bol sayıda bağlantı (link) koymak zorundaysanız, Scribus doğru tercih olmayabilir.
* Linux platformunda yazıtipi (font) kütüphanelerinin yönetimini sağlayan Extensis, SuitcaseFusion ya da ATM gibi araçlar henüz mevcut değil.
* Scribus, PDF belgelerinde video ve üç boyutlu çizimlerin yer almasını destekleyen PDF 1.6 ve 1.7 standartlarını henüz desteklemiyor.
* Scribus sağdan sola yazımı (Arapça, Farsça, Hinduca, İbranice vs.) desteklemiyor.


Özgürlükİçin e-dergisi ve Scribus

Böyle bir yazının ardından gelecek olası yorumlara karşı şimdiden bir açıklama yapalım. Bilindiği üzere topluluğumuzun e-dergisi Scribus ile hazırlanmıyor ve bu konu çeşitli tartışmalara sebep oluyor. "Neden?" sorusuna cevap olarak açılan forum başlığı, epey açıklayıcı bir dille yazılmış. Forumdaki bu başlığı okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bu arada Scribus'un yaklaşan 1.4 ve 1.5 sürümleriyle bu durumda da bazı değişiklikler olabilir, şimdiden kulağınıza çıtlatalım :).



[left][size="2"][color="#FF0000"][b]Kaynak: Brajeshwar[/b][/color][/size][/left][/color][/size][/center]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...