Jump to content

"kamu Malı"nı Korumak


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#000000"][b]"Kamu Malı"nı Korumak[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/publicdomain_large.png[/img]

Creative Commons'ın Kamu Malı (Public Domain) simgesini yayınlayacağını duyurması, insanlığın kurduğu kültür birikimi ve sanatsal içeriğin çok büyük bir kısmını oluşturan "kamuya mal olmuş" eserlerin telif haklarını açıkça belirtecek olması itibariyle son derece önemli.

Türkçe'ye "Kamu Malı" olarak çevirilen "Public Domain" simgesinin kullanımı, insanlığa mal olmuş ve üzerindeki her türlü "maddi hakkı" kamuya devrolmuş fikir ve sanat eserlerinin kamuya sağladığı kullanım ve yeniden üretme haklarının kamunun aleyhine "daraltılmasını" engelleyecek şekilde, özel bir işaretle belirtilmesini sağlayacak.

Creative Commons avukatı Diane PETERS, Kamu Malı simgesini "İnternet üzerinden kolaylıkla keşfedilmeye olanak sağlayacak bir şekilde etiketlendirilmek amacıyla, bilinen telif haklarının özgürlüğünde çalışılmasına olanak veren bir araç." olarak tanımlıyor.


Sayısal Kamu Mülkiyetini Korumak

Creative Commons kurucu üyesi ve Amerikan Üniversitesi hukuk profesörü Michael CARROLL, "Kamu Malı simgesi, bir dijital kamu mülkiyetini sözünü güvence altına almak yolunda atılan ileri bir adımdır" diyerek ekledi: "Eserleri telif hakları hakkında bilgiyle etiketlemek ya da simgelemek şarttır. Bilgisayarlar eserlerin kamu malı durumunu, onların faydasını kamuya iletebilmek için ayrıştırabilmelidir. Veriler Kamu Malı simgesi ile standartlaştırılır ve CC'nin tüm lisansları ve kanuni araçları bunu mümkün kılar."

Kamu Malı simgesine ilk uyum sağlayan, Avrupa Komisyonu ve üye devletler tarafından finanse edilen, Avrupa'nın sayısal kütüphanesi, müzesi ve arşivi Europeana oldu. Europeana'nın başlıca ortakları; Bibliothéque Nationale de France, Almanya federal arşivi Bundesarchiv ve Amsterdam'daki Rijksmuseum. Europeana, gelecek yılın ortası itibariyle arşivinde bulunan milyonlarla telif hakkı kamuya ait eserin bu simgeyle etiketleneceğini duyurdu.

San Francisco'da temeli atılan ve 2001 yılında kurulan Creative Commons, eser paylaşımını ve mevcut bir eseri geliştirmeyi bireylere kolaylaştırmak için kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Bilindiği gibi Creative Commons, eser sahiplerine tercih ettikleri türden telif haklarını tanımlama ve seçmede yardımcı olmak amacıyla çeşitli özgür telif hakkı lisansı da sunuyor.



[size="2"][color="#0000FF"][left]Kaynak: The H Open[/left][/color][/size][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...