Jump to content

Saat Zorlama Desteği Nvidia Açık Kaynaklı Sürücüde


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#006400"][b]Saat Zorlama Desteği nVidia Açık Kaynaklı Sürücülerde[/b][/color][/size]

[img]http://www.pardus-linux.org/wp-content/uploads/2010/11/nvidiaclock.png[/img]

nVidia’nın açık kaynaklı sürücüsü Nouveau, kapalı koda sahip sürücülerine göre, oldukça eksik. Kararlı bir Gallium3D ve DDX desteği yok. OpenGL 3.X güç yönetimi ise hâlâ çalışmıyor. Ancak tüm bunlara rağmen, Nouveau açık kaynak sürücülerind NVClock uygulamasını kullanmak artık mümkün. Nouveau’nun güç yönetim desteğinde çalışan Martin Peres, açık kaynaklı bu sürücü için, nVidia GPU’larının çekirdek, bellek ve grafik oluşturma (render) saat hızlarını elle ayarlamaya müsaade edecek bir yama çıkardı. Ayrıca, Linux çekirdek DRM sürücüleri ile voltaja da müdahale edebilmek de söz konusu.

Ancak saat zorlama yaması, berberinde birçok potansiyel riski de getiriyor. Yama, Nouveau DRM sürücüleri sysfs (sanal dosya sistemi) ile voltaj ve saat değiştirmesi yapabiliyor. Yani kısaca yama, tüm nVidia kartlarında çalışamayacağı gibi, aşırı ısınma ve kartı yakma gibi potansiyel tehlikeleri barındırıyor. Martin bu yamayı, Linux kernel 2.6.38 sürümüne gömmeyi planlıyor.

Yama, hâlâ çok yavaş olan Nouveau için, şu noktada pek de tatmin edici olmasa da, çekirdek, bellek ve grafik oluşturma saat hızlarının, Nouveau tarafından tespit edilebilmesi ve yeni sysfs kontrol noktalarına aktarımı bakımından önemli. Yama, nVidia ısı ölçüm modülleri ile de haberleşemiyor. Yani, kartınızın aşırı ısınıp ısınmadığından emin olamıyorsunuz.

Martin, kendi Quadro NVS 140M’sinin çekirdek ve bellek saat hızlarını %166; grafik oluşturma saat hızını ise %125 kapasiteye zorlamayı başardı. Yama, tüm nVidia GPU’larında çaışmıyor; ancak NV84 ve NV86 ASIC’lerde sorun çıkarmıyor. Ayrıca, kartın saat zorlaması için X sunucusun kapatıp, TTY konsoluna geçmeniz gerekiyor.

Yama ve diğer gelişmelerle ilgili ayrıntılı bilgilere, Nouveau e-posta lisesinden ulaşabilirsiniz.

nVidia, donanım teknolojisinin ele geçirilebileceği endişesi ile gelişmiş GNU/Linux sürücülerinin kaynak kodunu kapatmıştı. Açık kaynaklı son sürücüsü olan Nouveau’ya ise destek vermeye devam edeceğini belirtmişti. nVidia, şimdilik bu sözünü tutsa da, Nouveau sürücüleri, hâlâ nVidia GPU’larını tam kapasitesi ile kullanamıyor.

[left][size="2"][color="#0000FF"][u][b]Kaynak: phoronix.com[/b][/u][/color][/size][/left][/color][/size][/center]

[right][size="2"][color="#FF0000"][b][i]Kendi Yorumum;
Keşke Ati Yani Şimdiki Adıyla Amd Catalyst ' ta da OpenCL (CPU İLE GPU ORTAK KULLANIM) İle Bilindik Sorunlar Kalksa Linuxta :(
Ama İnanıyorum Ki 10.12 Yani Sonraki Sürücüde Bu Sorunlar Aşılacak 10.10 Sürücüsü HD 6000 Serisine Destek İçin Fuzuli Çıktı ve Şidmiki 10.11 Sürücüsü de AMD İsmi İçin Çıktı[/i][/b][/color][/size][/right]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...