Jump to content

Elçiliklerde Bilim Müşavirleri Olacak


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101201030913_science.jpg[/img]

[b]Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bilim ve teknolojide ileri ülkelere bilim elçileri göndermeyi düşündüklerini söyledi.
[/b]
Türkiye'nin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmak için ar-ge projelerine önem vermesi gerektiğinin altını çizen Aydın, Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından İzmir Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 1. Ege Ar-Ge ve Teknoloji Günleri'nin açılışına katıldı. Üç gün sürecek etkinliğin açılışında konuşan Bakan Aydın, "Ülkemizin bilim ve teknolojide gelişmesi için büyükelçiliklerimize bilim elçileri atamayı düşünüyoruz. Bunlar, bilim ve teknoloji müşavirleri olacak. Özellikle bilim ve teknolojinin geliştiği ülkelerde nasıl bizim ticaret müşteşarımız, kültür müşavirimiz varsa, aynı zamanda bilim ve teknoloji müşavirlerimizin de olması lazım. Oralarda olup bitenleri takip etsinler; hem bize yardımcı olsunlar hem de bizleri orada anlatsınlar." dedi.

Bilim olmadan ekonomik yol haritası çizilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Aydın, bilim insanlarının da önünün açılması gerektiğinin altını çizdi. ABD'de yıllarca görev yapanların Türkiye'ye dönmek istemediğini, bunun sebebinin üniversite yönetimlerinin önlerini açmaması olduğunu ifade eden Devlet Bakanı Aydın, hükümet olarak üniversitelerin hakettikleri yeri alması için başta TÜBİTAK olmak üzere paylarının arttırılması için ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. TÜBİTAK'ın son sekiz yılda bilime önemli destek ve kaynak aktardığını rakamlarla anlatan Aydın, bu bağlamda öğretim üyelerinin, ülkenin her karışını yakından tanıması ve takip etmesi gerektiğinin altını çizdi. 2002 yılında ar-ge çalışmalarına 2,9 milyon lira kaynak ayrıldığını, 2010 yılında ise üç kat arttırılarak 9 milyar liraya çıkarıldığını anlatan Bakan Mehmet Aydın, Türkiye'nin Çin'den sonra ar-ge çalışmalarına en çok kaynak ayıran ikinci ülke olduğunu kaydetti. Bu hizmetlerin sağlıklı yapılabilmesi için personel arttırımına gittiklerini, 2002 yılında 29 bin olan personel sayısını 74 bine çıkararak bilim insanı yetiştirmenin önünü açtıklarını ifade eden Aydın, 2013'e kadar da Gayri Safi Milli Hasıla (GSHM)'dan bilime ayrılan payın yüzde 2 olmasını hedeflediklerini, böylece 20-25 milyar liranın bilime aktarılacağını söyledi. 2002 yılında patent müracaatı 10 binken 2010'da yüzde 6,5 artarak 26 bine çıktığını belirten Bakan Aydın, 2002 yılında desteklenen projelere 345 milyon lira kaynak ayrılırken 2010 yılı itibariyle bunun 625 milyon lira olduğunu, 200 milyon liranın geçen yıldan destekleme kapsamına alındığı ve 250 milyon lira ek kaynak ayrıcaklarını, böylece desteklenen projelere 1 milyar 75 milyon lira verileceğini belirtti.

Dünya genelindeki ekonomik krizden kısmi de olsa Türkiye'nin de etkilendiğini, buna rağmen üniversitelere ayrılan paylar kısılmadığı gibi arttırıma gidildiğini vurgulayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da bu konuda Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a teşekkür etti. EÜ'nün dünyada ilk 500 üniversite arasında bulunduğunu, Türkiye'de ise beşinci sırada yer aldığını aktaran Rektör Yılmaz, 55 yıllık deneyimlerini üniversite-sanayi işbirliği için kullanmak istediklerini, bu konuda bilgi tranferlerinin hızlanması gerektiğini kaydetti. EÜ olarak 75 ülkede 375 ikili anlaşma imzaladıklarını, AB Erasmus projeleri kapsamında bilgi ve öğrenci tranferleri yaptıklarını anlatan Yılmaz, EBİLTEM aracılığıyla da 52 firmaya bilimsel destek verdiklerini kaydetti.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise bilimin insanlığa yaptı katkı üzerine konuştu. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından yapılan bir çalışmada şehrin gelişmesi için yol haritası çizildiğini, bunda da bilgiye dayalı gelişimin benimsendiğini aktaran Vali Kıraç, "Plan vizyonumuzda koruyarak gelişen, üreterek büyüyen, yenilikçi İzmir belirledik." dedi. Bu kapsamda bilime çok büyük ihtiyaç duyulduğunu, üniversite-sanayi işbirliğini ise son derece önemsediklerini kaydetti.

EÜ ile sürekli işbirliği içinde olduklarını belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Ender Yorgancılar da, "Türkiye'de gayri safi yurt içi ar-ge harcamasının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payı, 2008 yılında binde 7,3'ken 2009'da binde 8,5'tir. Aynı oranın İsrail'de yüzde 5, İsveç'te yüzde 4, Kore ve Japonya'da yüzde 3'lerde olan seviyelerini yakalamak zorundayız. Türkiye, şu anda dünyanın 16. büyük ekonomisi olmasına rağmen rekabetçilik açısından 133 ülke arasında 61. sırada bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Daha sonra Rektör Candeğer Yılmaz, Bakan Mehmet Aydın'a üniversiteye ait bir plaket takdim etti. 40'a yakın standın açıldığı etkinlik, üç gün boyunca çeşitli konferans, panel ve sunumlarla devam edecek.

[quote]http://www.veteknoloji.com/elciliklerde-bilim-musavirleri-olacak-36969--.html[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...