Jump to content

Suse Studio İle Kendi Linuxunuzu Yapın


nano68

  

1 member has voted

  1. 1. NASIL PROGRAM

    • iyi
      0
    • kötü
      1
    • idare eder
      0
  2. 2. Sistem Yapacakmısınız

    • Evet
      0
    • Hayır
      0
    • Belki
      1


Recommended Posts

Suse Studio özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş linux dağıtımlarını kolayca ve profesyonel imkanlarla hazırlayabilme felsefesiyle çıkmış muhteşem bir uygulamadır.

Hiçbir programlama bilgisine sahip olmadan rahatlıkla kullanabileceğiniz Suse Studio ile birkaç fare tıklamasıyla basitçe değiştirilmiş opensuse tabanlı bir dağıtımdan tutun, tam anlamıyla en ufak noktasına kadar özelleştirilmiş rpm tabanlı özgün ve profesyonel bir dağıtıma kadar hazırlayabilir ve sahip olabilirsiniz.

Yalnızca sahip olmakla da kalmazsınız. Suse Studio verdiği sunucu hizmetiyle ek bir masraf gerektirmeden yaptığınız projeleri kolayca arkadaşlarınız ve topluluğunuzla paylaşabilir, başarınız doğrultusunda http://www.opensuse.org adresinde yayınlamaya dahi hak kazanabilir ve bu konuda uzmansal destek alabilirsiniz.


SUSE STUDIO'NUN FARKI NEDİR?

Resimi büyütmek için buraya tıklayın


Gerekli dökümanlar sayesinde temiz bir sistem derleyip günlerce hatta haftalarca betik betik uğraşmak yerine, internet üzerinden görsel olarak adım adım en kolaydan en profesyonele kadar bir sistem oluşturabilmek Suse Studio'nun temel farkını oluşturuyor.

Suse Studio geliştirdiği teknik özellikleri kaliteden ödün vermeden tasarladığı için linux'un yaygınlaşma oranını arttırmakla kalmıyor. Kullanıcılara ek bir masraf veya büyük eğitim çabaları gerektirmeden kendine ait linux dağıtımı geliştirme imkanı sağlıyor.


SUSE STUDIO NASIL ÇALIŞIYOR?

Resimi büyütmek için buraya tıklayın


Aşağıdaki adreste Suse Studio ve temel özellikleri hakkında kısaca açıklanmış resmi bir video bulunmaktadır. İlk iş olarak ona göz atabilirsiniz.
http://susestudio.com/#screencast

Suse Studio'nun çalışma prensiplerini adım adım ele alalım.


Birinci Adım
Dağıtımınıza bir isim ve bir altyapı ve mimari seçtikten sonra(sadece temel sistem bileşenlerinden tutun, tamamı ayarlanmış masaüstü platformlarına kadar) yapmanız gereken ilk adım sisteminizin güncel olabilmesi ve destek görebilmesi için gerekli depoları ayarlamak. Bu bağlamda önceden yapılandırılmış yüzlerce resmi, topluluk, kullanıcılar tarafından oluşturulmuş opensuse depolarından istediklerinizi rahatlıkla arayıp seçebileceğiniz gibi build.opensuse.org adresiyle kendi depolarınızı dahi oluşturabilir ve varsa kişisel paketlerinizi buraya yönlendirebilirsiniz. Harici bir bağlantı olarak bildiğiniz bir adres veya kendi sunucu adresiniz varsa bunu da kolayca tanıtabilirsiniz.

İkinci Adım
Sisteminiz için gerekli paketleri belirleyip eklemek. Bu işlem sırasında önceden hazırlanmış şablonlardan yardım alabilir ve Suse Studio sayesinde bağımlılıklarla uğraşmadan kafanıza uygun paketleri kolayca ekleyebilirsiniz. Hatta istemediğiniz paketleri asla eklenmemek üzere ayarlayabilir, önceden gruplara ayrılmış paketler sayesinde ise binlerce paketin içinde kaybolmadan rahatça dolaşabilirsiniz.
Oluşturduğunuz sisteme göre tavsiye edilen ve önerilen paket listesine baktığınızda Suse Studio'nun bu alandaki gücünü hissedeceksiniz.

Üçüncü Adım
Paketlerin ayarları ve yapılandırılması. Suse Studio'nun sizlere sunduğu görsel ayarlar haricinde(duvar kağıdı, simge, başlangıç ve giriş ekranları, kullanıcı ayarları, dil, klavye, zaman, güvenlik duvarı, ağ, servisler, hizmetler, yetkilendirme, lisans, sunucu, sanal makine...) varsa hatta kendi ayar dosyalarınızı(komutlarınız ve scriptleriniz) da ekleyerek sisteminizi istediğiniz hale getirebilirsiniz. Cd, dvd, vmware, usb, xen gibi benzetme seçenekleri sayesinde ek uğraş gerekmeden internet üzerinden derlenmiş kurulum ve kullanıma hazır bir sistem Suse Studio ile çok yakın.

Resimi büyütmek için buraya tıklayın


Dördüncü Adım
Sanal sürücü ile test edip özelleştirmek. Yaptığınız dağıtımı sanal olarak tarayıcı üzerinden başlatıp inceleyebilir, hatta buradan görsel olarak yaptığınız değişiklikler sonucu oluşan ayar dosyalarını dağıtımınıza kaydedederek özelleştirmenin doruklarına ulaşabilirsiniz. Son olarak belirtmek gerekir ki opensuse veya benzeri bir linux dağıtımı daha önceden kullanıp bu alanda uzmanlaşmak başta bu aşama olmak üzere bütün adımlarda işimizi kolaylaştırır ve Suse Studio'yu daha rahat kullanmamızı sağlar.

Beşinci Adım
Yaptığımız bu projeyi arkadaşlarımız ve varsa topluluğumuzla paylaşıp herkesin haberdar olmasını sağlamak. Bunun için ise oluşturduğumuz iso dosyasının linkini kullanmamız yeterli. Herhangi bir sınırlama içermeyen Suse Studio sunucuları sayesinde herkese ve her işe özel oluşturulmuş projeleriniz güvenlik altında.

Altıncı Adım
Kendinize güveniyorsanız sadece tanıdıklarınız değil sizi tanımayan insanlarla da paylaşıp dünyaya açılımın ilk adımını gerçekleştirebilirsiniz.. Bunun için ise Suse Gallery devreye giriyor. Profil özelliklerinden "Enable Experimental Features" etkinleştirdiğinizde Galeri seçeneği de aktif hale gelecek. Bu sayede tasarımlarınızı orada paylaşabilir veya oradaki projeleri indirip kullanabilir dahası kendinize klonlayıp tasarımlarınızı onlar üzerinde geliştirmeye devam edebilirsiniz veya birleştirebilirsiniz. Oluşturulan bu büyük bilgi çemberi ve yardımlaşma sayesinde projenizi daha ileri aşamalara götürebilir ve özgür dünyanın sınırsız tadını çıkarabilirsiniz.

Resimi büyütmek için buraya tıklayın



SUSE STUDIO İÇİN NASIL KAYIT OLUNUR

Suse Studio kullanmaya başlamak için ilk önce kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt sırasında ise davetiye gerekmektedir. Davetiyeleri de sadece sistem geliştiricileri verebilmekte. Böyle bir yol izlenmesindeki amaç Suse Studio'nun henüz herkese hizmet verecek kapasite ve yeterlilikte olmamasından kaynaklanıyor. Ancak bu gözünüzü korkutmasın. Davetiye isteyenler en geç 48 saat içerisinde yanıt alıyorlar.
http://susestudio.com/login kısmına e-mail adresinizi yazdıktan sonra
*Just looking around!
*I want to make a Live CD/DVD for personal use.
*I want to build a software appliance for my open source project.
*I want to make a software appliance for personal use.
*I work for an ISV, and want to make a software appliance for our product.
seçeneklerinden birini işaretler ve altya ingilizce birkaç cümle yorumda bulunursanız önceliğiniz artar ve 24 saat içerisinde davetiyeniz elinize ulaşır.


BAĞLANTILAR

Suse Studio hakkındaki en son gelişmeleri takip etmek için
http://blog.susestudio.com/

Suse Studio hakkında daha fazla yardım alabilmek ve görüş belirtmek için
http://susestudio.com/forum/
http://forums.opensuse.org/english/d...t/suse-studio/

Twitter üzerinden anlık takip ve mesajlaşma için
http://twitter.com/susestudio/

Suse Studio ile iş sahibi olmak için
http://susestudio.com/jobs/


GÜNCELLEME

Suse Studio ile yapılmış dağıtımlar için özel adres alındı.
Oluşturduğunuz dağıtımlarınızı ilk olarak burada görücüye çıkarabilirsiniz, yakında üye olmayanlara yani halka da açılacak.
Destek ve güncellemesini ise eklenilen depoların sahipleri vermekte.(Çoğunlukla Novell)
Oluşturulan dağıtımların destek süresi kullanılan Suse tabanı ile ilgili olarak çoğunlukla 2 yıl.
http://susegallery.com

Ayrıca bir yarışma düzenleniyor.
Kendi studio dağıtımınızı oluşturuyor ve gerekli formu dolduruyorsunuz.
Kazanan kişiye ödül olarak 10.000 dolar verilecek.
Yaptığınız dağıtım gördüğü ilgiye göre opensuse.org anasayfasında özelleştirilmiş opensuse dağıtımları bölümünde yayınlanmaya hak kazanacak.
The Disters Contest

Son birşey daha var.
Opensuse 11.3 şablonları geldi ancak önceden 11.2 üzerinde hazırladığınız dağıtım varsa tek tıkla 11.3'e çevirme olanağı henüz mümkün değil. En yakın zamanda bu özellik de bizlerle olacak.
SUSE Studio: Build openSUSE 11.3 appliances now

Yazar:http://forum.shiftdelete.net/linux/129553-suse-studio-ile-kisisel-linuxunuzu-olusturun-cok-kolay.html
Yazı Lisansı: GPLv2+
Yazıyı istediğiniz gibi kopyalayabilir, içeriğini değiştirebilir ve yayınlayabilirsiniz. Bu forumu veya beni referans göstermenize de gerek yokAlıntıdır
. :RESİMLER:.
görmek için tıkla
[spoiler][img]http://www.obsoletos.org/wp-content/uploads/2009/02/susestudio.png[/img]
[img]http://susestudio.com/art/wallpapers/testdrive-networking.png[/img]
[img]http://pillateunlinux.files.wordpress.com/2009/08/susestudio.png[/img]
[img]http://susestudio.com/art/wallpapers/cloning.png[/img]
[img]http://susestudio.com/art/wallpapers/dister.png[/img][/spoiler]
Link to comment
Share on other sites

[quote name='SoundMax' date='01 Aralık 2010 - 17:02 ' timestamp='1291223536' post='919873']
alıntı oldugu cok acık resim vs yok
[/quote]
zaten öyle yazana bak bunu derken konuda yazan var orayı oku güzeldi paylaştım dur resim koyyim

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...