Jump to content

Bu Deney Sokakları Değiştirecek!


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101127084208_light.jpg[/img]

[b]Sokaklar ateş böceği geni taşıyan ağaçlarla aydınlatılacak!
[/b]
Bilim insanları, ağaçların parlamasını sağlayarak, elektriğe ihtiyaç duyulmadan bu ağaçlarla doğal sokak aydınlatması yaratmayı amaçlıyor.

Gen araştırmaları yapan bilim insanları ateş böceklerinin parlamalarına neden olan biyolüminesens (canlı organizmalar tarafından kimyasal reaksiyonlarla ışık üretilmesi)özelliğini farklı organizmalara da kazandırılıp kazandırılamayacağını inceliyor.

Biyolüminesensin, bitkilere geçirilebilmesi halinde bu ağaçların ve bitkilerin halihazırda kullanılan sokak lambalarının yerini alabileceği ve elektrik enerjisine bağımlılığın sokak aydınlatmasında ortadan kalkabileceği düşünülüyor. Daha fazla ışık gerektiğinde de bitkiler daha fazla büyütülebilecek. Hatta bu aydınlatma sözgelimi 'çıkış' tabelalarında da kullanılabilir.

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, ateş böceklerinden ve parlayan özel bir deniz bakterisinden alınan genleri, "BioBricks" adı verilen genetik bloklar yaratmak üzere kullandı. Bu bloklar bir genoma eklenebiliyor.

[b]BAKTERİDE BAŞARILI OLDU
[/b]
Değiştirilmiş genleri bir e-coli bakterisi örneğine enjekte eden uzmanlar, bir dizi renk elde etti ve okumak için yeterli derecede parlak, yaşayan bir ışık kaynağı yaratmayı başardı.

Bilim insanları, parlama efektini, öncelikle doğal olarak yüksek enerjili oksilusiferin adı verilen maddeyi yaratarak gerçekleştirdi. Ancak bu, hızla daha durağan, düşük enerjiye dönüşüyor ve sonra da tek bir foton ışık yayıyordu.

Deneyin başarılı olması halinde sokaklar gişe rekortmeni Avatar filmindeki bitkiler gibi parlayarak ışık yayan ağaçlarla aydınlatılabilecek.

[b]TİCARİ POTANSİYELİ BÜYÜK, ÇEVREYE DOST
[/b]
Çalışmalarını Massachussetts Teknoloji Enstitüsü'nde sunan araştırmacılar, sokak lambalarının doğal ışık yayan sistemlerle değiştirilmesinin yüksek ticari potansiyel taşıdığını da belirtiyor.

Uzmanlara göre, elektrik enerjisi gerekmeyeceğinden ve ışık fotonları üretilirken enerji son derece rasyonel kullanılacağından süreç çevreye duyarlı olacak. Uzmanlar ayrıca ağaçlardaki kimyasal reaksiyonu ateşlemek için gereken yakıtın da insan atıklarından sağlanabileceğini belirtiyor.


[quote]http://www.veteknoloji.com/bu-deney-sokaklari-degistirecek-36835--.html[/quote]


Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...