Jump to content

İşlemcim & Sistemim Aşırı Isınıyor


mucit41

Recommended Posts

[size="4"][color="#8B0000"][b]İşlemcim & Sistemim Aşırı Isınıyor[/b][/color][/size]

[quote]Günümüzde üretilen donanım bileşenleri (özellikle işlemciler) yüksek sıcaklık gibi risklere karşı korumalı olarak üretilse de (ThermalGuard, SafeGuard vb) ısınan donanım bileşenleri kullanıcıları oldukça rahatsız eden bir konu haline gelmiştir.

Öncelikle soğutma için sadece sistem performansınızın yeterli olmadığını belirtelim. Yaşadığınız bölgenin iklim
koşulları, hatta bulunduğunuz ortam (ev ortamında bir oda veya ofis ortamı) dahi sistem ve donanım bileşenleri sıcaklığını belirgin ölçüde etkileyecektir.

Türkiye sıcak iklim kuşağında yer alan bir ülke olduğundan özellikle yaz aylarında güney ve batı bölgelerde yaşayan bilgisayar kullanıcıları sistemlerini nasıl soğutabilecekleri üzerinde farklı arayışlara yöneliyor. Bazı kullanıcılar bu sorunu biraz olsun hafifletebilmek için bilgisayar kasasının yan panellerini çıkarıyor. Ancak böyle bir durumda ortamdaki toz vb maddelerin sistem bileşenlerini olumsuz olarak etkilemesi muhtemel bir durum. Bu işlem yerine odanızın penceresini açmanızı tavsiye ediyoruz.

Bilgisayarınızda en çok ısınan bileşenlerden biri olan CPU (İşlemci) için global azami güvenilirlik seviyesi kaç
derece olmalı?

Intel ya da AMD, Pentium ya da Athlon; ne kullanırsanız kullanın, bu değer için maksimum seviye 60C olmalıdır.

Ekstra para harcamadan iyi bir kasa içi soğutması sağlamanız yaz aylarında pek mümkün olmamaktadır. Bu yazıyı yazdığım sistemde şu an sıcaklık 40C. Ancak bu duruma aynı anda 3 tane sanal makinanın çalışmasının neden olduğu söylenebilir.

Kendi Sistemim için : Haziran ayı ortalamalası geçtiğimiz sene 50C iken bu sene soğutma konusunda yaptığım takviyelerden sonra şu an 10C avantaj sağlamış durumdayım. Kış ayları ortalaması ise 30 derece idi. Siz de soğutmaya yönelik takviyelerle; örneğin stok fanı daha güçlü bir fan ünitesi ile değiştirerek ya da kasa içi kabloları rounded (sarımlı) kablolarla değiştirerek hava sirkülasyonu konusunda belirgin bir rahatlık sağlayabilirsiniz.

Sistemimizi her zaman aynı sıcaklıkta tutmamız mümkün değildir. Sistem ilk başlatıldığındaki sıcaklık ile (IDLE Temp), aradan kısa bir zaman geçtikten sonra bir ya da daha fazla uygulamanın çalıştırılması ile elde edilen sıcaklık (LOAD Temp) değerleri farklı olacaktır.

50C yaz ayları için normal bir değer sayılabilir. Bu değerde hafif artışlar göz ardı edilebilir. Ancak aşırı sıcaklık artışları gibi durumlarda kasa içi havalandırması kontrol edilmelidir.

Ekstra para harcamadan bu sıcaklık değerini herzaman sabit tutamazsınız. Ancak unutmayın ki herzaman ekstra para harcayamazsınız.

Zaman ayırıp bu konuyu okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yeterince açık bir şekilde anlatabilmişimdir.

Bu yazı Techspot forumlarındaki bir makaleden yararlanarak hazırlanmıştır. Yazıyı sitenizde veya forum sayfanızda yayınlamak istiyorsanız lütfen sadece başlık ve bağlantıya yer verin.[/quote]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...