Jump to content

Pardus 2011: Yeni Çekirdekte Neler Var?


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF0000"][b]Yeni Çekirdekte Neler Var?[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/tux-donanim.png[/img]

[size="4"][color="#9932CC"][i]Pardus 2011'de de kullanılacak 2.6.36 çekirdeğinin özelliklerini merak ediyor musunuz?[/i][/color][/size]

Linux çekirdeğinin (kernel) güncel 2.6.36 sürümü yayınlandı. Bu sürüm, Tilera mimarisi, fanotify olarak isimlendirilen yeni bir dosya sistemi bilgilendirme arayüzü, eşzamanlama için etkin kılınan yeniden tasarlanmış çıktı denetim kuyrukları, CIFS yerel önbellekleri, kernel debugger (hata ayıklayıcı) ve KMS entegrasyonu, AppArmor güvenlik sisteminin dâhil edilmesi ve birkaç yeni sürücü ve pek çok küçük yenilikle geliyor. Tüm yenilik ve değişikliklere buradan ulaşabilirsiniz.


2.6.35 çekirdeğinin yayınlanmasının ardından geçen 12 haftalık süre ardından Linus TORVALS, Linux 2.6.36’yı yayınladı. Linux kernelinin yeni sürümü, çeşitli performans iyileştirmeleri ve güncellemeleri getiriyor.

Her zamanki gibi, yeni ve güncellenmiş sürücülerle Linux çekirdeğinin donanım desteği artırılmış. Çoğu çekirdek sürümünden farklı olarak, bu sürümün son kullanıcıya yönelik olduğu belli oluyor.



Linux 2.6.36 yenilikleri

Yeni çekirdek sürümü; son kullanıcılar için yapılmış yüzlerce iyileştirmeyi içeriyor.

Geliştirme süreci için geçen 80 günlük bir sürenin ardından, Linus TORVALDS 2.6.36 çekirdek sürümünü yayınladı. Bu çekirdek sürümü, Linus Torvalds’ın yanlışlıkla evine giren yarasadan esinlenerek, “Sivri dişli Et-Yiyici Yarasalar” kod adını aldı. Geçen son birkaç yılda yayınlanan her yeni çekirdek sürümünde meydana gelen yüz binlerce satırlık kod ilavesi, bu kez kernel kaynak kodunun büyümesini sağlamadı! Nasıl mı?

Çekirdeğin boyut olarak büyümemesi, geliştiricilerin öntanımlı yapılandırma dosyalarında epeyce düzenlemeye gitmelerinden kaynaklanıyor. 2.6.36 çekirdeği boyut olarak, az da olsa küçülürken, yanında pek çok yeni özellikle geliyor: Örneğin; uzun süredir tartışılan AppArmor güvenlik (uzantısı) sistemi, yeni bir Out-of-Memory (OOM - Bellek Fazlası) sonlandırıcı, kernel thread geliştirmeleri, temel Xen Dom0 desteği ve çeşitli dosya sistemi ve ilişkili VFS optimizasyonları gibi...

Bu arada USB belleklere yazarken sistemin yavaşlamasından sıkıldıysanız, güzel bir haberimiz var. Kernel geliştiricileri, USB gibi yavaş depolama ortamlarına yazma işleminde bazı sistemlerin dayanılmaz bir şekilde yavaşlamasına neden olan bir hatayı düzelttiler.

Diğer değişiklikler iyileştirilmiş tepki süreleriyle, sistemin daha hızlı olacağını vaat ediyor. Yeni sürüm ayrıca sayısız yeni ve iyileştirilmiş sürücü desteği içeriyor. Örneğin; NVIDIA grafik kartlarına ait Nouveau sürücüsü artık, güncel GeForce grafik kartlarında kullanılan Fermi yongalarını destekliyor! Kızılötesi uzaktan kontrol cihazlarına ve alıcılarına olan destek de dikkate değer bir şekilde arttı.

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/linux-gelistirme.jpg[/img]

ATI Radeon kullanıcılarını sevindirecek haber

Radeon kartları artık dijital kontrollü ekranlarda daha iyi görüntü boyutu ayarlaması yapabilmek adına underscan moda (tüm video karesini göstermeye izin veren görüntüleme modu) izin veriyor. Sürücü ayrıca yeni Radeon grafik kartlarında tümleşik olan sıcaklık sensörü için okuma işlevleri sunuyor ve RS600, RS690 ve RS740 anakart yonga setleri üzerinde HDMI ile ses çıktısı desteği sağlıyor.

Geliştiriciler, Fermi chipsetli grafik kartları için Nouveau KMS sürücüsüne temel seviyede destek eklediler. Fermi grafik işlemcileri, mart ayında piyasaya çıkan GeForce GTX 470 ve 480 ekran kartlarında kullanılıyor.

Bir diğer ilave ise, bazı Intel Westmere mobile işlemcilerin (Core i5) saat hızını artırmak için kullanılmasına izin veren Akıllı Güç Paylaşımı (IPS) sürücüsü. Intel, üç boyutlu görüntü performansını iyileştirmeyi amaçlayan bu teknolojiyi "HD Grafik Dinamik Frekans Teknolojisi" olarak isimlendiriyor.

Bir başka yenilik, DRM çekirdeğinde ve KMS Intel sürücüsündeki KGDB debugger ve KDB (kernel hata düzeltici, ilk olarak 2.6.35 ile kernele ilave edildi). Intel sürücülerinde X Sunucusu çöküşlerini analiz etmek için hata düzeltme kabuğuna geçiş yapma olanağı, KGDB/KDB kodlarındaki değişikliklerle sağlandı.



2.6.36’ya genel bakış

Linux 2.6.35 yayınlandığında Linus Torvalds, Nick Piggin tarafından geliştirilen yamalarla temel dosya sistemi işlevselliği sunan Sanal Dosya Sistemi Seviyesi'nin (VFS) birçok yönünün optimize edilmesini umduğunu belirtmişti. Bu "VFS ölçeklendirilebilirlik yamaları" VFS’in ölçeklendirilebilirliğini iyileştirmek ve özellikle şu anda yaygın olan çoklu-işlemcili sistemlerde performansı önemli ölçüde artırmak için tasarlandı. Bir başka deyişle, son 3-4 yıl içinde üretilmiş işlemcilerle çok daha performanslı çalışacak bir çekirdekle karşı karşıyayız.

Nerdeyse değişmemiş boyutu ve kısa sayılabilecek geliştirme sürecine rağmen, Linux 2.6.36 birçok iyileştirme sunuyor. Pardus 2011 kullanıcıları söz konusu iyileştirme, bellek yönetimindeki hata düzeltmeleri ve daha hızlı tepki süresini çok sevecek :).



[left][size="2"][color="#FF0000"][u][b][i]Kaynak: The H Open[/i][/b][/u][/color][/size][/left][/color][/size][/center]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...