Jump to content

Malta'dan Açık Kaynak Atağı


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF0000"][b]Malta'dan Açık Kaynak Atağı[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/malta-acikkaynak.png[/img]

[size="4"][color="#0000FF"][i]Malta hükümeti açık kaynak kullanımını artırmayı planlıyor.[/i][/color][/size]

Malta Hükümeti bugünlerde çok yoğun. Malta, açık kaynak politikası yeniden tanımlamakla uğraşıyor ve özgür yazılımların ülkede yaygınlaştırılması için bir seferberlik başlatılmış durumda.

Malta'nın başkenti Valletta şehrinde düzenlenen Ulusal Bilgi Toplumu Danışma Konseyi (MITA), 22. kez toplandı ve "Açık Kaynak öngörüsü; Açık Kaynak yazılımın yaygınlaşmasını artırmak” başlıklı bildirisini yayınladı.

Bildiri, Malta kamu kurumlarındaki açık kaynak satın alımlarını hızlandırmak için bazı prensipler ortaya koymayı hedefliyor. MITA'nın hedefi, teknoloji ve ürün satın alımlarında kamunun tercihinin açık ve sürdürülebilir ürünlerden yana olmasının sağlanması.

Ulusal Bilgi Toplumu Danışma Konseyi, MITA'ya göre, açık kaynak BT hizmet ve çözüm ortakları, özgür yazılımların Malta'da başarılı olması için "kritik bir etken". Bildiride açık kaynak topluluklarına ilişkin de çarpıcı değerlendirmeler var:

"Açık kaynak toplulukları nadiren kendiliğinden ortaya çıkar. Bu toplulukların oluşması etkin bir çabaya ve desteğe ihtiyaç vardır. Yerel eğitim sistemi de açıklık ve şeffaflık kavramlarının toplumda filizlenmesi için önemli bir kaynak olarak kullanılabilir."

MITA'nın Bilgi Sistemleri Yöneticisi Godwin CARUANA, Times of Malta gazetesine verdiği demecinde, mevcut iş süreçlerini aksatmayacak ve toplam sahip olma maliyeti daha düşük tüm süreçlerde açık kaynağın tercih edilmesi gerektiğini açıkladı: “Şu anki yaklaşımımız, göz ettireceğimiz muhtemel kamusal hizmet alanlarını belirlemek.”



Yönetmelik Değiştirildi

MITA ve pek çok kamu kurumu, hali hazırda pek çok kritik sunucuda açık kaynak yazılım ve ürünleri kullanıyor. Malta'daki kamu kurumlarının masaüstü bilgisayarlarındaysa özgür işletim sistemleri ve yazılımları daha az görülüyor.

Malta Hükümeti, açık kaynak yazılım yönetmeliğinin güncel sürümünü 10 Ağustos'ta yayınladı. Yönetmelik, Malta'nın kamu yöneticilerini BT projelerinde açık kaynak çözümlerini değerlendirmeleri için bilgilendiriyor. Yönetmelik, eskiden geliştirilmiş yazılımların da Avrupa Birliği Kamu Lisansı (EUPL) altında birer özgür yazılım haline getirilerek, ekonomik ömürlerini uzatmayı amaçlıyor.



[left][size="2"][color="#00BFFF"][u][i][b]Kaynak: OSOR[/b][/i][/u][/color][/size][/left][/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...