Jump to content

Özgürlüğün 6. Yılı


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#0000FF"][b]Özgürlüğün 6. Yılı[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/pardus_6.jpeg[/img]

[color="#9932CC"][size="4"][i]Pardus Projesi ana sözleşmesinin yayınlanmasının üzerinden 6 yıl geçti.[/i][/size][/color]

Pardus Projesi, 2003 yılı başında özellikle ulusal güvenlik ve teknolojik bağımsızlık bağlamında duyulan gereksinim üzerine, Başbakanlık tarafından TÜBİTAK UEKAE’nin görevlendirilmesi ile başlatıldı.

2004 yılı başında çekirdek teknik ekibin kurulması ve 2004 yılı sonlarında proje planının kesinleşmesi ile hızlanan çalışmalar sonucunda, 2005 yılı başında Pardus Çalışan CD ilk yayınlanan ürün oldu. Aynı yıl sonunda kurulan sürüm Pardus 1.0 ve 2006 yılı sonunda da Pardus 2007, 2008 yılının üçüncü çeyreğinde Pardus 2008 ve 2009 yılı ortalarında ise son kararlı sürümü olan Pardus 2009 ’u yayımlayarak, başlangıcından bugüne hemen her yıl bir sürümü özgür yazılım dünyasına sunarak kararlılığını ve güncelliğini korudu.

Pardus Projesi, 2009 yılı içerisinde Pardus kurumsal çözüm ailesine de bir yeni üyeyi ekleyerek, kurumsal kullanıcıların özel istek ve ihtiyaçlarını göz önüne alan ve kurumsal alanda kazanılan bilgi birikimi ve deneyimin aktarıldığı, Pardus Kurumsal 2 sürümünü geliştirmeye başladı. Pardus Kurumsal 2, esnek ve özelleştirilebilir tasarımı sayesinde birbirinden farklı birçok kurumsal platformda başarıyla kullanılmakta olduğu bir işletim sistemi olarak 2010 yılında önemli bir aşama kaydetti. Geniş kullanıcı tabanına sahip, güvenliği ve kararlılığı birçok kez denenmiş Pardus masaüstü ve sunucu bileşenlerini taban alan Pardus Kurumsal 2, farklı büyüklük ve yapıdaki kurumların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilmek için bir dizi yenilik ve Pardus Kurumsal üzerine inşa edilen bir dizi kurumsal çözüm de sürümün yenilikleri arasında yer almakta.



GPL ile 6. Yılımız

Pardus, 2004 yılı sonlarında şekillenen stratejik plan doğrultusunda, öncelikle masaüstü bilgisayar kullanıcılarının temel gereksinimlerini karşılayacak şekilde planlandı. 6 yıl önce yayınlanan Proje Ana Sözleşmesi ile projenin ortaya koyacağı ürünlerin hepsinin Genel Kamu Lisansı (GPL) ile lisanslanacağı, yani üretilen her bir yazılımın açık kaynak kodlu özgür yazılımlar olacağı ve Pardus'un topluma tamamen açık ve toplum için geliştirilen bir proje olacağı resmiyete bağlandı.

Pardus işletim sisteminin temelinde açık kaynak kodlu özgür yazılım Linux çekirdeği mevcut. KDE masaüstü ortamı, OpenOffice.org ofis yazılımı, Mozilla Firefox İnternet tarayıcısı başta olmak üzere yüzlerce özgür yazılım Pardus ile birlikte geliyor. Tek bir CD olarak dağıtılan Pardus, ortalama 25 dakika içerisinde kuruluyor ve ek bir yüklemeye gerek bırakmadan, kullanıcının her türlü gereksinimini sağlıyor.

Pardus, 30'u TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde çalışanı, 200’e yakın geliştirici tarafından üretiliyor. Bu geliştiriciler, tahmini değeri 1 milyar avro olarak belirlenen Linux çekirdeği başta olmak üzere pek çok özgür yazılımı herhangi bir bedel ödemeden, kaynak kodlarına erişerek kullanabiliyorlar. Pardus geliştiricilerinin önemli bir kısmı da PiSi, ÇOMAR, YALI, müdür vb. isimlerle anılan ve Linux dünyasında önemli yenilikler getiren özgün yazılımların geliştirilmesinde görev alıyorlar.

Kısacası, Pardus 6 yıldır hızla ilerlemekte. Bu projede emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.



[left][size="2"][color="#0000FF"][u][i][b]Kaynak: PardusWiki[/b][/i][/u][/color][/size][/left]
[/color][/size][/center]
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...