Jump to content

Rusya'dan "ulusal Dağıtım"


KemalALKIN

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#9932CC"][b]Rusya'dan "Ulusal Dağıtım"[/b][/color][/size]

[img]http://www.ozgurlukicin.com/media/upload/image/linuxsupport.jpg[/img]

[size="4"][color="#0000FF"][i]Rus hükümeti "ulusal dağıtım" için Linux'a yatırım yapıyor.[/i][/color][/size]

27 ekim günü Rus Vedomosti gazetesinde yayınlanan habere göre; Rus hükümeti, güvenli bir açık kaynaklı işletim sistemi için 150 milyon Ruble (yaklaşık 3.5 milyon Avro) yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırım sayesinde, işletim sisteminin tüm mülk/sahiplik haklarını elinde bulunduran tek bir tedarikçiye (Microsoft) olan bağımlılığın azaltılması ve bilgisayarların güvenliğinin artırılması amaçlanıyor.

Yeni işletim sisteminin, açık kaynak ve tabanlı olacağı söyleniyor. Planın bir parçası olarak, hükümetin, federal açık kaynak destekleme merkezleri açması hedefleniyor.

AFP haber ajansı, Rus milletvekili İlya PONOMAREV ile yapılan görüşmenin ardından, planı doğruladı. AFP'ye "Şeytan ayrıntıda gizlidir." diyen PONOMAREV; açık kaynak işletim sistemi oluşturmayla ilgili planın, aralık ayı içerisinde Rus Başbakan yardımcısı Sergey İVANOV'un da katılacağı bir toplantıda görüşüleceğini belirtti.



Hedef "Ulusal Dağıtım"

Açık kaynak bilgi teknolojileri alanında hizmet sunan iki firmaysa konuyla ilgili olarak "ulusal masaüstü işletim sisteminin geliştirilmesi sonucunda, tedarikçi çıkmazının son bulacağını ve bilgi teknolojileri sistemlerinin güvenliğini artacağını" ifade etti.

Aynı sebeplerle, Rus hükümeti iki yıl önce ülke çapındaki tüm okullarda Linux'a geçmeye başlamıştı.

Öyle görünüyor ki bu, Rus politikacıların Linux'e geçişi ilk dile getirmeleri değil. BT firması Armada'ya göre, Rusya Devlet Başkanı Dimitri MEDVEDEV, kamu yönetiminin 2010 yılı içerisinde açık kaynağa geçmesini istemişti.

Açık kaynak işletim sisteminde Rusya'ya başarılar diliyoruz. Pardus'un Rusça sürümünün de olduğunu hatırlatarak, Pardus'u kullanmalarını da salık vermeden geçemiyoruz :).



* Kapak görseli: "Linux'u kullanıyorsanız, komünizmi destekliyorsunuz". Geçmişte Bill Gates'in bir röportaj sırasında söylediği söz öbeği.



[left][size="2"][color="#0000FF"][u][i][b]Kaynak: OSOR, TFOT[/b][/i][/u][/color][/size][/left][/color][/size][/center]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...