Jump to content

Endülüs Eyaleti Linux'u Sevdi


KemalALKIN

Recommended Posts

Endülüs Eyaleti Linux'u Sevdi

SpainFlag.png

İspanya Endülüs özerk bölgesindeki Axarquia belediyesi Linux'a geçiyor.

İspanya'nın güneyindeki özerk Endülüs (Andalucia) eyaletine bağlı Axarquia'nın özgür yazılıma geçişinden, geçen yılın ocak ayında yaptığımız haberde bahsetmiştik.

İspanya'da orta boy bir belediye olan Axarquia’nın yönetimi açık kaynaklı sistemlere geçiş aşamasında. Rincon de la Victoria, Periana, Totalan, Moclinejo ve Almachar’da bulunan bütün hükümet ofisleri ve belediye binalarındaki 700 civarı bilgisayar açık kaynaklı yazılıma ilk geçenler arasında. Axarquia belediyesi Mart 2008’de göç hazırlıklara başladı. Axarquia, özerk Endülüs Bölgesi’nde bulunuyor ve 1.500 memur çalıştırıyor.

Bütün bilgisayarları, özerk Endülüs Bölgesi hükümeti tarafından desteklenen bir dağıtım olan Guadalinex çalışacak. Her masaüstünde OpenOffice.org, Mozilla Firefox web tarayıcısı ve Mozilla Thunderbird e-posta istemcisi kurulu olacak. Eğer ihtiyaç duyulursa, görüntü düzenlemek için bilgisayarlara Gimp de kurulabilecek.

Endülüs eyaletinden gelen güzel haberler bunlarla da sınırlı değil. Endülüs (Andalucia) eyaletindeki 200 bine yakın öğrenci ve öğretmenin Linux tabanlı dizüstü bilgisayar kullanmaya başlayacağı haberini de geçen yılın ekim ayında vermiştik.

Örnek bir göç süreci

Peki, haberini iki yıl öncesinden duyurmaya başladığımız bu süreç nasıl sonuçlandı?

Endülüs eyaletindeki bu göç süreci yüzde 75-80 oranında tamamlanmış ve hizmetler özgür ve açık sistemler ile verilmeye başlanmış durumda. Bu göç süreci, tüm ilçelerde farklı zorluk seviyelerinde yaşanmış.

Örneğin, bölgedeki ilçe belediyelerinden biri olan Moclinejo, bir yıldır tamamen açık kaynak masaüstü kullanıyor. Nisan ayı itibariyle masaüstlerinin %75'i açık kaynağa göç eden bölgedeki en büyük belediyelerden Rincón de la Victoria'da ise süreç hâlâ devam ediyor.

Axarquia'daki yerel yönetimin BT danışmanı Ramón SANCHEZ, Moclinejo'daki göç sürecinin zorlu geçtiğini saklamıyor: “Şehir, yoğun bir şekilde dış kaynaklardan BT hizmetlerine bağımlıydı ve bu da özgür yazılımlara göçün maliyetini çok yükseltiyordu.” Bugün gelinen noktada, kamu hizmeti verenler yeni masaüstlerinden çok memnun. Açık kaynak yazılımlar onlara teknolojik geleceklerini doğrudan yönlendirmelerine, hizmetlerini geliştirmelerine ve BT üreticilerinden bağımsız kalmalarına olanak sunuyor.

Ramón SANCHEZ, özgür yazılımlara göçün başarısının, büyük oranda güçlü bir politik desteğe bağlı olduğunu söylüyor. Nitekim, bu göç projesine en büyük destek, bizzat il yönetiminden: "Kamu yönetimlerinin özgür ve açık kaynak yazılımlara geçmesi teknik bir sorun değil, aslında sosyal bir sorumluluktur." şeklindeki açıklamayla gelmişti.

İlginç bir göç aracı

Endülüs eyaletindeki göç sürecinin en ilginç çıktılarından biri, Genel Kamu Lisanslı bir araç olan, Inventory Libre (Özgür Envanter) yazılımı. Bu yazılım, BT yöneticilerine bir yerel ağdaki tüm bilgisayarlardaki donanım özellikleri ve yazılımların ayrıntılı bir envanterinin çıkarılmasına yardımcı oluyor. Bu veri, masaüstü uygulamalarını ve işletim sistemlerini değiştirirken olası sorun ve açmazların önceden tespit edilmesine sağlıyor.

Ramón Sánchez'in BT hizmetleri şirketi Emergya, açık kaynak masaüstünün Toplam Sahipolma Maliyeti'ni (TCO) hesaplamaya yardım edecek bir araç geliştirmeye çalışan, İspanyol hükümeti açık kaynak araştırma merkezi Cenatic ile çalışıyor. Bu araç, Cenatic'in yöntem bilimlerinin bir parçası olarak, kısa sürede yayınlanarak kamu kurumlarının açık kaynak masaüstüne göç etmesine yardımcı olacak.

Kaynak: OSOR

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...