Jump to content

Güneş!i Hiç Böyle Görmediniz (Resimli)


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

20101105121857_sun.jpg

Amatör fotoğrafçı Alan Friedman, kendi teleskopunu kullanarak Güneş'i hiç görmediğimiz şekilde fotoğraflamayı başardı.

Discover dergisinde "Hidrojen ışığı" olarak adlandırılan Hα (H-alfa) ışığını yakalayabilmek için özel bir filtre kullandı.

Güneş'in yüzeyi tüm dalgalarda ışık üretiyor, gazdan oluşuyor ve yükseldikçe inceliyor. Normal olarak uzayda incelmiş gaz, atomlardaki elektronlar bir enerji düzeyinden diğerine atlarken her spesifik renkteki ışıkları yayıyor. Ancak Güneş'in daha kalın, yoğun kısmındaki sıkıştırılmış gaz, bütün bu enerjileri eziyor ve dışarıya dağıtıyor, yani beyaz ışık yayıyor (Güneş'in fotosfer adı verilen tabakası).

Bu tabakanın üzerinde gazın inceldiği yer olan kromosfer tabakası bulunuyor. Hidrojen belli renklerde ışığı yayıyor. Bunlardan biri olan Hα, spektrumun kırmızı bölümünde ve aslında sıcak, ince hidrojen çok güçlü Hα yayıyor. Teleskopla birlikte bir filtre kullanarak, fotosferin yaydığı ışığın büyük bölümünü engelleyip, kromosferdeki ışığa izin verebiliyorsunuz.

Friedman da bu harika fotoğrafları, bu yöntemle elde etmiş. Her ne kadar böyle bir süreçten geçerek elde edilmiş olsalar da fotoğraflar gerçek. Friedman'ın fotoğrafları NASA tarafından da yayınlandı.

sun-photo-1.jpg

sun-photo-2.jpg

sun-photo-3.jpg

sun-photo-4.jpg

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...