Jump to content

Güneşte Yoğun Patmalar Başlıyor!


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

20101104094807_sunexplosion.jpg

Güneş fırtınaları; enerji, iletişim, deniz, hava, kara taşımacılığı, madencilik ve askeri alanlar başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etki yapıyor

Yaşamın kaynağı Güneş, yoğun patlama dönemlerinden birine giriyor. Açıklama, Avrupa Uzay Ajansı’ndan geldi.

Dünya’nın da içinde bulunduğu sistemin yıldızı olan Güneş’teki patlamalar 11 yıllık dönemlerle azalıp artıyor.

Son yoğun patlama dönemi 2000’de yaşandı ve bilimadamları yıldızın yeni bir döneme girmeye hazırlandığını belirterek ciddi patlama ve fırtınalar bekliyorlar.

Saatte 4 milyon kilometrelik hıza ulaşan rüzgârlarla uzaya yayılan zerrecikler 1 ilâ 4 gün içinde Dünya’ya ulaşıyor.

Ve dünyanın çevresini saran manyetik alanı etkiliyor. Güneş fırtınaları, dünya yörüngesindeki uydulara zarar verip, enerji, iletişim, deniz, hava, kara taşımacılığı, madencilik ve askeri alanlar başta olmak üzere birçok alanda ciddi sonuçlara yolaçabiliyor.

Elektromanyetik olarak yoğun olan bu parçacıklar, insanlar için vazgeçilmez olan birçok cihazın çalışmasında aksaklıklara neden olabiliyor.

Atmosferdeki hava akımlarını yönlendiren ısı kaynağı Güneş’teki patlamalar, dünya açısından bir tür zırh oluşturan ozon tabakasına zarar vererek iklimleri de etkiliyor.

Patlamaların azalması havaları soğutup yağışları azaltırken, patlamalardaki artış bunun tersine yol açıyor, kısacası uzmanlara göre, bu dönem, küresel iklim değişikliğini de tetikliyor.

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Güneş’te oluşan patlamalar yaydıkları röntgen ışığı şiddetine göre A, B, C, M ve X Latin harfleriyle belirtilen 5 sınıfa ayrılıyor. A 0.0 olarak belirtilen en düşük şiddetli patlama yer yörüngesinde 1 metre kareye düşen 10 nanovat ışını gösteriyor. Patlamanın şiddetine göre belirlenen her bir kademe artışında metre kareye düşen ışın miktarı 10 kat artığı biliniyor. Güneş patlamalarının yoğun olduğu 2003 yılı ekim ayında X 17 olarak belirtilen 1 milyon nanovat şiddetinde patlamalar kaydedildi.

Teknik özellikleri bunlardır,patlamalardan en çok uydu iletişimi etkilenmeleri başta gelir.Uzun süre uydu iletişim kopmaları bu patlamaların eseri olabilir.Açık havalarda güneş ışınların dik geldiği saatlerde dışarıda kalınmaması alınacak sağlık önlemlerinden biridir.Selametle kalınız.

400 Yıllık güneş patlamaların grafiği:

eyRhH.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...