Jump to content

Bakanlıktan Internet Semineri


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

20101101092329_internet.jpg

İçişleri Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) işbirliğinde internet kafelerle ilgili bilgilerin kayıt altına alınması, yasal düzenlemelerin etkin şekilde ve yeknesaklık içinde uygulanmasının sağlanması amacıyla il ve büyükşehirlerin merkez ilçe yazı işleri müdürlerine eğitim seminer veriliyor. BTK'dan yapılan açıklamada, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 23 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, bu kanunun uygulanması görevinin TİB'e verildiği anımsatıldı. Düzenlemelerle, internet salonu ve benzeri halka açık yerlerde belirli bir ücret karşılığı internet toplu kullanım sağlayıcılığı hizmeti veren, ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcıların, kamuoyunda bilinen adıyla ''internet kafelerin'' izin belgelerine kavuşturularak kayıt altına alınabilmesinin ve denetlenebilir hale getirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

TİB ve İçişleri Bakanlığı işbirliğinde internet kafelerle ilgili bilgilerin kayıt altına alınması, yasal düzenlemelerin etkin şekilde ve yeknesaklık içinde uygulanmasının sağlanması amacıyla il ve büyükşehirlerin merkez ilçe yazı işleri müdürlerine yönelik bugün Ankara'da başlayan eğitim seminerinin, yarın sona ereceği bildirildi.

Seminerde, 5651 sayılı Kanun ve internet aktörleri, ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılar ve yükümlülükleri, internet toplu kullanımı sağlayıcılarda denetim ve e-İçişleri İnternet Kafe Modülü gibi konuların ele alınacağı, uygulamada karşılaşılan zorluklar ve deneyimlerin paylaşılacağı bildirildi.

İnternet kafelerin denetimi

1 Kasım 2007 tarihinde yürürlüğe giren İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik ile ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılar olarak ifade edilen internet kafelerin izin belgesi almalarına ilişkin usul ve esaslara düzenlendi. Yönetmelikte internet kafelerin faaliyetlerinin çocukların korunması, suçların önlenmesi ve suçluların tespiti yönünde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla denetim usul ve esasları da belirlenmişti. Bu esaslar, filtre programı kullanılması, iç IP dağıtım loglarının saklanması, sabit IP kullanımı ve IP log imzalayıcı programın kullanılması gibi düzenlemeleri içeriyor.

İnternet kafeler, sadece mülki idare amirliklerinden izin belgesi alarak faaliyette bulunabiliyor. İlgili mevzuat gereğince, mülki idare amirliklerinin bu bilgileri 30 gün içerisinde TİB'e bildirmeleri gerekiyor. Bu kapsamda bilgilerin TİB'e ulaştırılması için hazırlanan ''web ara yüzü'' için 967 mülki amirliğe kullanıcı adı ve şifre hazırlanarak gönderildi. İçişleri Bakanlığı ile yeni imzalanan protokolle bu veri girişleri artık İçişleri e-Modülü üzerinden gerçekleştirilecek.

Mevzuatta getirilen sabit IP kullanım zorunluluğu ile internet kafeler iş yerlerinde meydana gelebilecek bir suç konusunda korunmaya alındı. Tutulması gereken log bilgileri de İç IP Dağıtım Logu ile sınırlanarak kişisel verilerin mahremiyetinin korunması sağlandı. Öte yandan web ara yüzü aracılığıyla girişi yapılan internet kafe sayısı ise 22 bin 500'ü aştı.

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...