Jump to content

Steve Jobs Bombaladı: Android Açık Değil,


Konohali

Recommended Posts

Steve Jobs bombaladı: Android açık değil, Android tablet iPad’e rakip değil ve 7 inç’lik tablet olmaz!

Apple, Temmuz-Ağustos-Eylül 2010 dönemini rekorlarla kapattı. Rekor ciro, rekor iPhone ve rekor iPad. Bu rakamları bolca okuyacaksınız. Biz ise size Apple’ın son çeyrekteki rakamları açıklanırken topa giren Apple CEO’su Steve Jobs’ın sürpris bir şekilde toplantıya katılıp söylediklerini aktarmak istiyoruz:

steve_jobs_apple_ipad_android.jpg

İşte Steve Jobs’ın iddiali analizlerinden satır başları:

Bildiğiniz gibi telekonferanslara katılmam ama ilk 20 milyar Dolar’lık çeyreğimiz (ciroyu kastediyor) için uğramadan edemedim (tele konferansa katılmaktan bahsediyor).

Son çeyrekte 14.1 milyon adet iPhone sattık. Geçen senenin aynı dönemine göer yüzde 91′lik artışı simgeliyor. Tarihlerinde bir çeyrekte en fazla 12.1 milyon adet satabilen RIM’i (Blackberry’yi) bariz bir şekilde geçtik. Şu anda onların önündeyiz ve bizi yakalayabileceklerini düşünmüyoruz.

RIM için yeni bir platform yaratmak ve yazılım geliştiricileri bu yeni platform için ikna etmek onlar için bir hayli zor olacak (RIM’in geçen ay duyurduğu Playbook isimli tableti kastediyor).

Peki ya Google? Eric Schmidt (Google’ın CEO’su) geçen hafta belirttiğine göre her gün tonlarca cihaz aktive ediyorlarlar ve AppStore’larında 90bin yazılımları var. Ancak her çeyrekte ne kadar Android’li cihaz satıldığına ilişkin kesin bir yanıt yok. En son çeyrekte (Temmuz-Ağustos-Eylül 2010 dönemini kastediyor) satış adeti bakımından iPhone’un mu Android’in mi kazandığını görmeyi bekliyoruz.

Google, Android’i açık, iOS’u ise kapalı platform olarak nitelendirmeye bayılıyor. Bu hiç de akılcı bir fikir değil ve bu iki platformun yaklaşımları arasındaki asıl farkları gölgeliyor. Biz “açık” kelimesinden Windows’u anlıyoruz, Android’i ise bölünmüş olarak görüyoruz (Steve Jobs, açık kelimesinden açık kaynak platformunu değil, bu platformun dağınıklığını kastediyor).

Android için Motorola ve HTC kendi platformlarını geliştirdiler. Neredeyse her cihaz için ayrı bir sürüm çıkarmak zorundalar. iPphone’da ise herkes tek bir platformda, herkes aynı uygulamayı kullanıyor. Kaldı ki, Google haklı diyelim, biz kapalı onlar açık olsun. Açık kaynak her zaman kazanır diye bir kural yok (Jobs, burada açık kelimesini açık kaynak olarak nitelendiriyor)

İkinci olarak tabletlerden bahsetmek istiyorum. Piyasaya yeni ürünler çıkıyor ve hepsi de 7 inç. 7 inç, 10 inç’lik bir ekranın yapabileceklerinin yüzde 70′ini yapar diyemeyiz. Ekran ölçütü diyagonaldır. 7 inç, 10 inç’lik ekranların ancak yüzde 45′idir. (yüzde 49′u olması gerekir).

7 inç’lik ekranın harika tabletler yapmak için ideal bir ölçü olabileceğini sanmıyoruz. Çözünürlüğü arttırabilirsiniz ama bu sefer de doknmatik ekranda elinizi kum havuzuna sokar gibi kullanmak zorunda kalırsınız.

.

Tablet sahibi olan herkesin aynı zamanda bir de akıllı telefonu var. Tabletler akıllı telefonlarla yarışamaz. Cebinde akıllı telefonu olan birisi, neden 7”lik bir başka cihazı daha cebine tıkıştırmak için çaba sarfetsin? 7”lik tabletler hiç kullanışlı değil. Artı işletim sistemi kısıtlaması da var. Android şu an için daha büyük ekranlı ürünlerde çalışacak kapasitede değil (Burayı biz PC Extra olarak Steve Jobs’ın özgün cümlesine aykırı olarak anlam katarak değiştirdik).

Piyasaya çıkan her tablet hep Android’li geliyor ama Google, şu anki Android 2.2 için üreticilere “bunu tabletlerinizde kullanmayın, 3.0′ı bekleyin” diyor. Üreticiler tabletlerin çok küçük olduğunu acı dersler alarak anlayacaklar.

Steve Jobs, telekonferanstaki konuşmasının ardından geçilen soru cevap bölümünde de birkaç kere söze girdi. Bu bölümdeki çarpıcı açıklamaları ise şöyleydi:

iPad satışları Notebook/dizüstü bilgisayar satışlarını açıkça etkileyecektir.

Flash artık hiçbir yeni platform tarafından desteklenmiyor. İnternetteki çoğu video artık HTML5.

Bugün dünyadaki en büyük cep telefonu pazarı “akıllı olmayan cep telefonlarında”. Ama onlar da bir gün akıllanacak ve pazarda birkaç oyuncuya yetecek kadar alan bulunacak. Şu anda durum şu: geliştiriciler ve tüketici tercihleri savaşıyor. Şu anda bu savaşı iPhone ve Android kazanmakta.

7 inç’lik tablet yapmakta amaç maliyetleri düşürmek değildir. Geliştiriciler istedikleri özellikleri o ekrana sığdıramadıkları için o cihazlarla iyi anlaşamayacaklardır (Steve Jobs bu yanıtıyla son dönemde bolca dedikodusu çıkan 7 inç’lik iPad gürültüsünün önüne de net bir bariyer çekmiş oluyor).

Bugün dünyadaki cep telefonu pazarını Nokia yönlendiriyor. Bizim payımız hala tek basamaklık yüzdede. Nokia’ya saygı duyuyoruz. Bizim amacımız harika ürünler geliştirmek. Nokia 50 Dolar’a da telefon yapıyor. Biz 50 dolara nasıl bir akıllı telefon yapılabileceğinin yolunu bulacak kadar akıllı değiliz.

Apple’ın son çeyrekle ilgili finansal rakamları ve açıklamalarını şu adresten inceleyebilirsiniz.

Steve Jobs’ın da katıldığı telekonferansın orjinalini şu linkten dinleyebilirsiniz. Ancak bu link 2 hafta sonra Apple’ın sitesinden kaldırılacak.

kaynak:

http://www.pcextra.com.tr/haber/2010/10/steve-jobs-bombaladi-android-acik-degil-android-tablet-ipade-rakip-degil-ve-7-inclik-tablet-olmaz/

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...