Jump to content

Diaspora Ile Özgür Sosyal Ağ


KemalALKIN

Recommended Posts

Diaspora ile Özgür Sosyal Ağ

Facebook'un güvenlik sorunları sonrasında başlatılan özgür projeden haberiniz var mı?

diaspora_dandy_logo.png

Diaspora, Facebook ve Myspace gibi tek bir kaynaktan yönetilen ağlara alternatif olarak geliştirilen yüksek güvenlikli yeni bir sosyal ağdır. Özgür sosyal ağ projesi Diaspora’nın geliştiricileri, geçtiğimiz günlerde, söz verdikleri gibi kaynak kodunu yayınladılar.

Diaspora, türünün tek örneği olmamakla birlikte, tanıtımının iyi yapılması, onun ön plana çıkmasına neden oldu. Oysa kaynak kodu 2005 yılından bu yana açık olan Appleseed projesi de Diaspora gibi özgür, tek bir merkezden kontrol edilmeyen ve geliştirilmekte olan sosyal ağ projelerinden biri.

Aklınıza kaynak kodu elimizde, şimdi ne yapacağız gibi düşünceler ve sorular geliyorsa cevap basit, geliştirici değilseniz yapılabileceğiniz çok bir şey yok. Diaspora geliştiricilerinin de söylediği gibi, proje şu anda alfa öncesi aşamada. Bu da beraberinde bazı hataları ve güvenlik açıklarını getiriyor. Eğer denemeyi düşünüyorsanız, bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Gerçi projeyi GitHub’dan çekip kendi sunucunuzda çalıştırabilecek kadar becerikliyseniz, Facebook’un kişisel bilgilerinizle ne yaptığına dair paranoyalarınız varsa ve böylesine erken bir sürümle ilgileniyorsanız, bu sürümde hassas bilgilerinizi kullanmazsınız zaten.

Diaspora'nın kaynak kodunun henüz son kullanıcılara hitap etmeden yayınlanmasının nedenlerinin başında, uygulamada açıkların ve eksikliklerin bir an önce tespit edilmesi ve giderilmesi için çalışmalara başlanmasının istenmesi geliyor. Kısa bir süre önce, konuya ilgi duyan geliştiriciler projeyi tabiri caizse parça pinçik ederek, açıkları bulmaya, lisans konusunda tartışmaya ve koda öneriler getirmeye başladılar bile. Hatta birkaç geliştirici biraz daha ileri giderek, Diaspora'nın çalışan bir sürümünü kendi sunucularına kurmayı başardılar. Bunlardan biri OpenSpora.

diaspora-ekran-goruntusu.png

Bizi Neler Bekliyor?

Şimdiye kadar gelen yorumlar altı haneli fonu olan bir projeden beklenene göre az iş yapıldığı yönünde. Diaspora’nın yayınlanan kodunda şu an sadece durum mesajları ve resimler paylaşılabiliyor. Yani henüz tam olarak bir Facebook alternatifi diyemeyiz. Fakat geliştiricileri ekim ayında yayınlayacakları alfa sürümü için Facebook entegrasyonu, yerelleştirme ve veri aktarılabilirliği üzerinde çalışıyor.

Diaspora kaynak kodu GitHub üzerinden sunuluyor ve AGPL v3 lisansına sahip. İlgilenenler identi.ca, Twitter ya da e-posta listesi üzerinden gelişmeleri takip edebilirler.

Kaynaklar: LinuxInsider, The H Open, Mashable

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...