Jump to content

Takının 30 bin yıllık geçmişi


mavikiz

Recommended Posts

49780.jpg

Geçtiğimiz yıl “Dünya Kuyumculuk Tarihi 1-Takının Öyküsü” kitabını okuyucu ile buluşturan Goldaş, serinin ikinci kitabını da kitapseverlerin beğenisine sundu.

Arkeolog Altan Türe tarafından yazılan Takının Öyküsü kitabının ilkinde, geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan takı kültürü, tarih öncesi çağlardan başlayarak ele alınıyordu. Takının 30 bin yıllık geçmişini anlatan kitapta Sümer, Mısır, Miken Urartu, Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Yunan ve Helenistik gibi kültürlerin kuyumculuk sanatına verdikleri birbirinden güzel örnekler yer alıyordu. Akdeniz’in son antik kültürü Roma ile son bulan eserin ilk bölümü özellikle araştırmacılar, akademisyenler ve bu alanda eğitim öğrencilerin büyük ilgisi ile karşılanmıştı.

Merakla beklenen ve dünya kuyumculuk tarihine ışık tutan serinin ikinci kitabı da Goldaş tarafından vakit kaybetmeden yayına hazırlandı. Süslenme ve toplum içindeki statüyü göstermek amacıyla, dinsel ve büyüsel anlamlar da yüklenerek kullanılan takı, tarih boyunca farklı biçimlerde sergilendi. Her kültürün kendinden bir parça katarak şekillendirdiği takı formları en güzel örnekleri ile günümüze kadar uzandı. İnsanlar yaşadıkça varlığını sürdürecek gibi görünen bu ortak tutkunun öyküsü, Kavimler Göçü ile başlayan ve 20. yüzyılın ünlü tasarımcıları ile son bulan, “Dünya Kuyumculuk Tarihi 2-Takının Öyküsü” kitabının sayfalarına taşındı.

Savaşlar, devrimler, keşifler, krizler, biten ve yeniden başlayan çağlar… Tarihsel süreçte, dönemin siyasi ve toplumsal olaylarına da kayıtsız kalmayan kitap, okuyucusuna takının gelişimini örnekleri ve detaylı anlatımıyla aktarıyor. Yaratıldığı dönemin moda akımları ile şekillenen kuyumculuk sanatını, akıcı bir dille anlatan eser 11 bölümden oluşuyor. Takının Öyküsü kitabının ikincisi, 1950’li yıllardan günümüze kadar olan zaman dilimindeki ünlü tasarımcılar ve tasarım evlerinin imza attığı modern eserlerle son buluyor.

Arkeolog Altan Türe’nin kuyumculuk tarihi üzerine uzun yıllar boyunca yaptığı araştırmalar ve engin birikiminin ürünü olan kitaplar, takının ötesinde yaratıldıkları toplumların yaşamlarına, sosyal hayatlarına ve kültürlerine dair pek çok bilgiye ışık tutuyor. Zengin içeriği ve birbirinden değerli resimleri ile tüm okuyucuları takının öyküsünü keşfetmeye çağırıyor.

Goldaş Kültür Yayınları, daha önce altının binlerce yıl süren macerasını inceleyen “Kuyumculuğun Doğuşu”, Anadolu’da takı sanatının ve kuyumculuğun izini süren “Anadolu Antik Takıları”, takıda kullanılan semboller ve bunların anlamları ile süs taşlarının büyüleyici dünyasına bir kapı aralayan “Takılar ve Süs Taşlarında Sembollerin Dili” isimli eserleri kitapseverlerle buluşturmuştu.

“The World History of Jewellery Making 2- The Story of Ornamental Artefacts” adıyla İngilizce olarak da yayımlanan kitap, koleksiyoncular, araştırmacılar, bu alanda eğitim gören öğrenciler ve takı sanatıyla ilgilenen amatörler için özel bir önem taşıyor. “Takının Öyküsü” kitabı, seçkin kitapevlerinin yanı sıra www.goldas.com web sitesinde satışa sunuluyor.

Haber7

Link to comment
Share on other sites

bu tür popilist kitaplarda ancak moda üzerine konuşanlar birşeyler bulabilir, keşke uygarlık tarihi açısından önemi üzerinde duran bir yayın olsaydı. birde goldaş'a şu opera olayından dolayı acayip önyargılı yaklaşıyorum :lol:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...