Jump to content

Oracle'dan Google'a Dava


KemalALKIN

Recommended Posts

Oracle'dan Google'a Dava

java-vs-android.jpg

Oracle'ın Sun'ı satın almasıyla birlikte gözler şirketin eline geçen fikri mülkiyet ürünlerine ve özgür yazılım projelerine nasıl yaklaşacağı konusuna çevrilmişti. Firma bu konudaki yaklaşımını ardı ardına attığı adımlarla göstermeye başladı.

Haberlerin bazıları özgür yazılım dünyası için pek umut verici değil. Bu kapsamda geçtiğimiz haftanın sonuna damgasını vuran olaylardan biri de Oracle'ın mobil pazarda Symbian ve RIM OS (Blackberry cihazların kullandığı işletim sistemi) ardından üçüncü sıraya yerleşen Android işletim sisteminin patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı dava oldu. Davanın temel konusunu, Google'ın Android sistemler üzerinde kullandığı Java yazılımı oluşturuyor.

Oracle sözcüsü Karen TILMAN geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Google'ın Android platformunu geliştirirken bilerek ve doğrudan Oracle'ın Java ile ilgili fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini söyleyerek Oracle'ın bu durumu dava konusu yaptığını açıkladı. Oracle davayla hem şu ana kadar uğradığı zararın hem de taşınabilir platformları için özelleştirdiği kendi ürünü olan Java ME'nin pazarda oluşabilecek menfi zararının da karşılanmasını istiyor. Android'in pazarda üçüncü sıraya yükseldiğini düşünecek olursak, bu istek Google için pahalı sonuçlar doğurabilir.

Oracle Neden Dava Açıyor?

Oracle'ın dava açtığı patentler Java sanal makineleri ve Java derleyicileriyle ilgili metotları içeriyor. Her ne kadar Sun Java'nın kaynak kodlarını GPLv2 lisansıyla OpenJDK biçiminde açmış olsa da bu durum hem sadece masaüstü ve sunucu uyarlamaları için geçerli hem de uyarlamaları (implementasyon) yapan kurumun oluşturduğu kodun tamamen Java uyumlu olması gerekiyor. Taşınabilir cihazlar için lisans almaksa zorunlu görülüyor.

İşin Android cephesine baktığımızda Google, OpenJDK kullanmadan Android üstünde kendi sanal Java makinesi olan Dalvik'i geliştirmişti. Dalvik tasarım itibariyle tam Java uyumu olmayan bir sanal makine. Örneğin Android üstünde Java uygulaması çalıştırmak istediğinizde derleme araçları önce bir Java derleyicisi kullanarak kodu derliyor bu aşamanın ardından Dalvik için hazırlanan derleyici mobil cihazlar için kodu optimize ederek Dalvik tarafından yorumlanabilir ve tam Java uyumu olmayan Dalvik koduna çeviriyor. Google, standart Java kodunu üretmek için OpenJDK yerine onun özgür alternatifi olan ve OpenJDK'dan önce yayınlanan Apache Harmony kodunu kullanıyor.

Davanın kamuya duyurulmasından sonra ilk tepki Google'dan geldi. Google sözcüsü yaptığı açıklamada "Oracle'ın Google ve özgür yazılım dünyasına yaptığı bu temelsiz saldırıdan dolayı son derece hayalkırıklığına uğradıklarını" söyledi. Şirket açıklamanın devamında özgür yazılım standartlarını savunmaya devam edeceklerini ve Android'in geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Java'nın yaratıcısı James GOSTLING de blogunda yayınladığı açıklamada, Oracle'ın bu davranışını bir sürpriz olarak karşılamadığını ve Oracle avukatlarının davadan duydukları mutluluğu tahmin edebildiğini söyledi. Gostling patentlerin pek çoğunun Java'nın çekirdek koduna ait olmadığını ve kendisine ait bir patent nedeniyle bu davanın taraflarından biri olmamayı umduğunu sözlerine ekledi.

Özgür yazılım dünyasından bazı isimlerse Oracle'ın tarafında yer alarak, Google'ın yaptığının özgür yazılıma ve Java'ya zarar verdiğini ve Android'i Microsoft tarafından geliştirilen J++'tan bu yana ilk defa Java platformunda ayrı alt küme yaratmaya çalışmakla suçladı.

Önümüzdeki günlerde bu davanın gidişatı konusunda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kaynaklar: The H Open (1, 2)

Link to comment
Share on other sites

Googleye bi Dünya devi diyeceğimiz yazılım şirketlerinden bi dava açmaya Oracle kalmıştı oda açtı.Nedir google nin çektiği.

Meyve veren ağaç taşlanır.

Belki dünya devi ama hakkıyla değil.Buna benzer kaç olay yaşadı google en son hatırladığım çin'e ait bir şirketin (yanılmıyorsam arama motoruyla ilgili )kaynak kodlarını kullandığı için mahkemelik olmuştu. Google İlk başlarlarda kabul etmemişti ama daha sonra itiraf etti

Link to comment
Share on other sites

Belki dünya devi ama hakkıyla değil.Buna benzer kaç olay yaşadı google en son hatırladığım çin'e ait bir şirketin (yanılmıyorsam arama motoruyla ilgili )kaynak kodlarını kullandığı için mahkemelik olmuştu. Google İlk başlarlarda kabul etmemişti ama daha sonra itiraf etti

evet doğru hakkıyla gelmiyor.Microsoft ta Bu şekilde başlamıştı IBM in kodları kullanarak ama şimdi kimse sorgulamıyor.Bu ve benzeri haksızlıkla hep var ve hepde olacak..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...