Jump to content

Mozilla Hatalarına Para Ödüyor


KemalALKIN

Recommended Posts

Mozilla Hatalarına Para Ödüyor

Mozilla, ürünlerinde hata bulanlara ödeme yapmaya başlıyor

mozilla-kirmizi-logo.png

Linux dünyasında her şeyin gözler önünde olmasının en önemli getirisi herhalde hataların ve açıkların çok kolay fark edilip kapatılması ya da düzeltilmesi. Bazı büyük şirketler kendilerine bu konuda çok güveniyorlar. Hatta o kadar güveniyorlar ki hata bulana para ödemeye bile hazırlar.

Mozilla Vakfı, bu ayın başından başlayarak güvenlik açıklarını bulup raporlayacak kullanıcılarını, buldukları açık başına 3.000$ ile ödüllendirmeye karar verdi. 2004 yılında kurulan Mozilla Güvenlik Hataları Ödüllendirme Programı tarafından verilen ödüller bugüne kadar sadece 500$ ile sınırlandırılmıştı. Açıkları bildiren kullanıcılar aynı zamanda artık hediye edilen bir tişörte de sahip olacaklar. Uygun güvenlik açıklarının uzaktan kullanılabilir (İnternet ya da yerel ağ üzerinden) ve daha önce kamuya belgelenmemiş olması gerekmekte.

Kampanya Firefox, Thunderbird, Firefox Mobile programlarının son versiyonuyla, bu uygulamaların kontrol altına alabilecek Mozilla servislerini kapsamakta. Tarayıcı eklentileri gibi üçüncü parti yazılımlardaki hatalarsa kabul edilmiyor.

Haksızlığı önlemek için, geliştiricilerin katkıda bulundukları kod parçalarındaki hatalar tasarıdan hariç tutuluyor. Elbette ki Mozilla çalışanları da bu yarışmaya katılamıyor. Canonical ve Ubuntu'nun arkasındaki adam Mark SHUTTLEWORTH ve LINSPIRE, organizasyon için ilk sermayeyi sağladılar.

Sadece Mozilla Değil!

Artan ödül miktarı, güvenlik sektöründeki gelişmelerin bir sonucudur. Daha önce keşfedilmeyen hataları bulmak için büyük bir pazar oluştu. Açıklar sadece TippingPoint ve VeriSign gibi saygın güvenlik firmalarını değil herkesi ilgilendiriyor. Çünkü bu açıklar bazen suç teşkil edecek olaylara da sebep oluyor.

Google, Mozilla'nın başlattığı kampanyanın bir benzerini bu yılın başında yapmış, güvenlik açıklarını bildiren kullanıcılarına 500$ ödül vermişti. Önemli durumlarda Google ödülü 1.337$ a kadar yükseltmişti. Ancak Google (henüz ) tişört dağıtmaya başlamadı :).

Güvenlik, hepimiz için en önemli noktalardan biri. Siz de daha güvenli bir kullanım için yardım etmek isterseniz bu kampanyaya katılabilirsiniz. Pardus'un daha iyi yerlere gelmesine yardım etmek isterseniz de sizi hemen http://hata.pardus.org.tr adresine alalım. Gördüğünüz hataları Pardus geliştiricilerine bildirerek daha iyi bir Pardus için kolayca katkı verebilirsiniz.

Kaynak: The H Online

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...