Jump to content

Pardus, Linux Journal'da


KemalALKIN

Recommended Posts

Pardus, Linux Journal'da

Pardus'u incelemelerinin sonuncusu Linux Journal'dan geldi.

Linux_Journal_logo.png

Pardus 2009.2'in çıkmasıyla birlikte Pardus hakkında yeni incelemeler de üstüste yapılmaya başlandı. TuxMachines.org'un kurucusu ve LinuxJournal.com'un yazarlarından Susan LINTON'un yaptığı incelemeyi sizlerle paylaşıyoruz:

(...)

Pardus muhtemelen hak ettiği dikkati üzerine çekemeyen dağıtımlardan biri. Pardus kullanım rahatlığını seçenler için mükemmel bir masaüstü. Kurulan veya Çalışan CD kalıbı olarak temin edilebiliyor ve birçok uygulama, çoklu ortam desteği ve tarayıcı eklentileriyle birlikte geliyor.

Yükleyiciyi kullanmak herhangi bir güncel Linux'ta olduğu kadar kolay. Yükleyici basit bir sihirbaz biçiminde ve sistemi kurmadan önce kullanıcıya birkaç soru sorarak kuruluma başlıyor. Kullanıcılar elle veya otomatik biçimlendirme yapabiliyor ama paket seçim özelliği yok. Yeni Pardus sistemini başlattığınızda bir yapılandırma sihirbazı fareyi ayarlamanızı, temaları ve arka planı kurmanızı, İnternet'e bağlanmanızı, Smolt'u kullanmanızı, güncelleme ve paket ayarlarını yapmanızı sağlıyor.

Pardus geniş bir KDE uygulamalar seçkisi, Firefox 3.6.3, OpenOffice.org 3.2.1.3 ve GIMP 2.6.8 ile birlikte geliyor. Kullanıcılar ayrıca çeşitli medya ihtiyaçları için Amarok, JuK, MPlayer ve TVtime'ı da bulabilirler. Blogcular için Blogilo ve Choqok dâhil edilmiş. Diğer paketlerse arayüzü openSUSE'nin YaST'ına benzer olan Paket Yöneticisi ile kurulabiliyor. Pardus depoları yaklaşık 3.500 pakete sahip, bu sayede sevdiğiniz yazılım büyük olasılıkla sadece birkaç tık uzağınızda.

İnternet'e doğrudan masaüstlerinden bağlanan kullanıcılar için basit bir güvenlik duvarı yapılandırma aracı, içerilen diğer güzelliklerden biri. Pardus ayrıca ayarların ve dosyaların diğer sistemlerden içeri aktarmaya yarayan bir göç aracına da sahip. Güncelleme yapmaya temkinli yaklaşanlar için kötü bir şeyler olduğunda sistemi kaydedilen önceki görüntülere geri döndürmeye yarayan bir Geçmiş Yöneticisi de sunuluyor.

Pardus Türkiye menşeli bir dağıtım, bu yüzden kullanıcılar her iki kalıpta da ilk açılışta Türkçe ile yüzleşebilirler ama korkmayın F2 dil seçicisini getiriyor, böylece İngilizce'yi seçebilirsiniz. Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından geliştiriliyor ve muhtemelen dağıtımın son derece profesyonelce yapılmış hissettirmesinin nedeni de bu. Özgün araçlar ve grafikler Pardus'a baştan başa çok tutarlı bir görünüm ve his kazandırıyor.

Artıları; kolay ve çekici bir yükleyiciye sahip olması, kutudan çıktığı haliyle tam bir sistem sunması, kullanışlı göç ve özelleştirme sihirbazları. Eksileriyse bulması zor ama muhtemelen depoları diğer dağıtımlar kadar geniş değil. Özetle Pardus; Mint, SimplyMepis veya PCLinuxOS gibi dağıtımların yanında olmayı hak ediyor.

Kaynak: Linux Journal

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...