Jump to content

Bilgisayar Donanımı Resimli


mucit41

Recommended Posts

Bilgisayar Donanımı

HARDDİSK :

Forumda takip edebildiğim kadar bir takım kişilerin pc kasalarında yaptıkları değişiklik ve eklemeler sonucu oluşan problemlerine belki ışık tutacağını sanıyorum.

Çift harddisk ekleme yapıp ve pc açılmıyor sorunlarım var diyenler alttaki resme bakarak sorunlarını kendileri çözebilceklerini sanıyorum.Temel sorunların başında çoklu HDD ekleme ile kullanıcıların terçih etmeklerinden kaçındıkları teş şey farklı HDD ler kullanmalarıdır.Bu nedenle pc açılışlarında problemler yaşamaları ve bios boot ekranı gelip donmalarıdır.Bunu yaparken ivedilikle kendi çalışan donanımına ilave edecekleri HDD almadan önce kasanızı açınız HDD nizin markasını bir yere not edip ona göre almanızdır ki bu da ilave işlemi sonucu sizlere problem çıkarmasın ve ikide bir bios hataları ile karşılaşmayınız.

Şimdi gelelim son aldığımız HDD yi IDE kablosuna nasıl monte edeceğimize.Öncelikle şunu unutmayalım sistem yüklü HDD niz her zaman MASTER olmasına dikkat edlim.

iftkablohddxq4.jpg

Çift HDD kablolama resimde görüldüğü gibi ana kartın üzerinde bulunan IDE 1 slotuna takılacak önemli bu.

Çift medya oynatıcı cd yada dvd rom nasıl bağlanacak onun resmi altta,burda dikkat edilecek tek şey sata olmaması dvd rw ide çıkışlı sahipseniz bunu master yapınız diğeri ise slave olmalıdır.Markalarda aynı olmasına özen gösterelim.

CD yada DVD bağlantı yeri IDE 2 dir unutmayalım.

tekkablocdromub1.jpg

PATA Girişli HDD ( HARDDİSK )

patahddbh0.jpg

SATA Girişli HDD ( HARDDİSK )

satahddmh5.jpg

RAMLAR :

Sisteminize takaçağanız RAM ilavelerinde özen göstemeniz tek şey anakart frekansına uygun RAM eklemenizdir.Çift RAM takarken RAM larınızın marka ve modelleri aynı olmasına müteakip altta örnek resimde görüleceği üzere ram üzerinde ki barkoda dikkatli ce bakınız en sonunda 8C yazısını göreceksiniz,bu gördüğünüz şekle uygun RAM alır yada ilave yapmadan önce anakartın üzerindeki RAM i sökünüz barkod numaralarını bir yare ya not ediniz yada yanınızda ******ürünüz.Alıcağınız RAM ın barkot ta bulunan ve en sonda yazılan 8 veya 16 gibi rakkamlarına dikkat ediniz ve elinizdeki 8 le bitiyorsa 8 li ve aynı marka ve model alınız.

9357763_0.jpg

Farklı RAM lar sisminizin açılmasını engeller,çakışma yaptığından sık sık restat,mavi ekran ve f1 li hatalar almanıza sebebiyet verebilir.

Link to comment
Share on other sites

Başıma gelen olayı bu konuda paylaşmak istiyorum.

Bilgisayarın içinde sistem yüklü ve yedek pat bulunan samsun 80 gb HDD vardı ve bir yerden bana maxtor marka 40 gb HDD elime gecti ve anakarta bağlı 250 gb sata HDD bulunuyordu.Elektirik gidip gelmeleri sonucu pc kafayı yedi açılması gecikmeye ve problem oluşmaya başladı ve kimi zaman SATA HDD yi görmez oldu.Bende son taktığım 40 gb lık HDD yi çıkardım sistem şu an saat gibi çalışır duruma geldi.Bu işi ben bilerek yaptım farklı HDD ler bağlanınca problem oluşması nedeni ile.Demek istediğim tek şey farklı HDD ler kullanmayın sistemizde,aynı marka ve model seciniz.

Benim hdd secimim böyle ve kullanıyorum,dikkat ederseniz pata ve sata aynı marka sizde seciminizi böyle yaparsanız sornlarla karşılaşmazsınız.

17yczd.jpg

RAM dede aynı olayı yaşadım 1024 ram ile 512 ram birlikte kullanayım dedim ama sorunlar hiç bitmedi sonunda baktımki 1024 ram barkodunda 16 yazıyor 512 de ise 8C,burda anlatılmak istenilen tek şey çoklu RAM kullanıcaksanız barkoda bakınız sendeki 16 ise 16 kullanınız.Bende 512 liği söktüm rahat bir şekilde ve hata mesejı almadan pc çanlı olarak hizmet veriyor.Saygılarımla.

DİPNOT : LÜTFEN SAKIN HİÇ BİR ZAMAN BİOSLA OYNAMAYINIZ.

2006 dan bu yana üretilen anakartlara ilave işlemlerini bios otomatik kendi yapıyor ikinçi bir işleme gerek kalmıyor unutmatınız.

Link to comment
Share on other sites

Son teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak eklemek isterim:

ddr2 ve ddr3 ramler birbirlerinden farklıdırlar.Anakartların çoğu single (yani ya ddr2 ya da ddr3 destekler) fakat bazıları örneğin Asus p5 kc combodur.HHem ddr2 hem de ddr3 slotları vardır.Özellikle son dönem p55 menşeli anakartlarda her ne kadar hızaşırtma serbest bırakılmış görünse de overclock bilmeyen kullanıcılar anakart tanıtımında yazan ram hızlarını default olarak algıladıklarından gidip örneğin 1600 mhz ram alıp takmakta fakat anakarta bios ayarı çekmeden bu ramleri kullanamamaktadırlar.Ola ki kullanırlar anakart ramleri standart hız olarak algılayacak ve 1600 mhz ram 1333 olarak çalışacaktır.Bu çoğu zaman ssorun teşkil etmese bile bazen (ki başıma gelmiştir)reset atmalar,donmalar yaşanmaktadır.

Ram konusu ilginçtir yani,anakartların bazıları ram seçer.Özellikle Asus anakartlar çok seçicidir.Eğer yeni bir anakart alacaksanız mutlaka alacağınız anakartın resmi sitesinden hangi tip ve hızlardaki ramleri desteklediğine bakınız.

Ben de bulunanan Asus Sabertooth p55 anakarta Corsair 1600 ramleri taktım,bios ayarı çektim yine de verim alamadım.Gittim Kington Hyper-x 1333 ram alıp taktım,çoştu alet.

Ram,anakart,işlemci üçlüsünü alırken eğer yeterli donanım bilginiz yok ise mutlaka ama mutlaka bir bilene danışın derim.

Küçücük bir katkıp olsun istedim konuya.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...