Jump to content

Yeni Kullanıcılara Tavsiyeler [Linux]


KemalALKIN

Recommended Posts

Yeni Kullanıcılara Tavsiyeler

Yeni Pardus kullanıcılarının herkes gibi yaptığı bazı hatalar ve düştüğü yanılgılar olabilir. Fakat, bu hataların ya da yanılgıların neler olduğunu baştan bilirsek bir sürü karmaşa veya kafa karışıklığının önüne daha en baştan geçmiş oluruz. Bu yazıda, yeni kullanıcılarının Pardus kullanmaya başlarken en çok yaptığı hatalarından bahsetmek istiyorum.

1: Windows kullandıklarını sanıyorlar

linux_not_windows.jpg

Bu yanılgı çok basit gibi gözükse de aslında hiç de değildir. Yeni kullanıcıların büyük çoğunluğu farklı bir işletim sistemi kullandıklarının farkında bile değildir. Hatta çoğu kullanıcı Windows XP, Vista veya Windows 7 sürüm farklarını bile anlamıyor. Bu yüzden yeni kullanıcılar her şeyin Windows'ta olduğu gibi çalıştığına inanır.

Lütfen kullanıcıları "farklı bir işletim sistemi kullandıkları" konusunda ve bu işletim sisteminin çalışma mantığının bambaşka olduğu konusunda uyarınız.

2: EXE dosyalarını çalıştırmaya gayret ederler!

Yaygın kanının aksine, bir emülatör programı olmayan WINE "uygulama katmanını" kurmadığınız sürece, EXE dosyalarına çift tıklamak hiç bir işe yaramayacaktır. Ve son kullanıcılarınız bu duruma çok üzüleceklerdir. Ben çoğu son kullanıcının Windows için hazırlanan bir uygulama dosyasını Linux'ta çalıştırmaya gayret ettiklerine şahit oldum.

Şunu lütfen açıklığa kavuşturalım: Windows'ta olduğu gibi Linux'ta da sadece bu işletim sistemi için hazırlanan uygulamalar çalışabilir. Wine ile bazı oyunları hatta Windows uygulamalarını çalıştırabilirsiniz, ancak size tavsiyem Parduıs depolarındaki özgür muadillerine bir şans vermenizdir!

3: Yanlış dağıtım seçimi

LinuxDistributions.jpg

Kullanıcılar için en büyük sorun, yanlış dağıtım seçimidir. Yeni bir kullanıcının Gentoo, Slackware veya ArchLinux dağıtımlarından birini seçtiğini düşünün. Tamam, bunların hepsi iyi Linux dağıtımlarıdır fakat yeni kullanıcının gözünün korkutmaya gerek yok.

Eğer yeni kullanıcılara yardım edebilecek bir konumdaysanız, ikiniz için de bir iyilik yapın ve doğru ve başlangıç olarak "kullanıcı merkezli" bir Linux dağıtımını seçmesine yardımcı olun. Bu seçimi yapmadan önce kullanıcının bir Linux dağıtımından beklentilerini, becerilerini ve donanım özellikleri gibi kriterleri göz önünde bulundurun. Herkes "X dağıtımını kullanmak çocuk oyuncağı" dedi diye bir dağıtımı seçmeyin. Belki kullanıcının ihtiyaçlarına uygun başka bir dağıtım daha doğru bir seçim olabilir. Kullanıcının seçimini yapmadan önce bir Linux dağıtımından beklediklerini iyi analiz edin.

4: Yazılımı bulamamak

tavsiyeler-paket-yoneticisi.png

Yeni Linux kullanıcıların çoğu Windows'tan Pardus'a göç edeceği için, yazılımları eski bildikleri şekliyle edineceklerini düşünür. Halbuki Linux dağıtımları, yazılımları site site dolaşarak aramanıza izin vermeyecek şekilde ve güvenlik denetiminden geçirerek tek bir ekrandan sunar.

Yeni kullanıcının Paket Yöneticisi kullanımı hakkında hızlı bir şekilde bilgilendirilmesi, hayati bir konudur.

5: Windows belgeleriyle çalışmak

tavsiyeler-openofficeorg.png

Bu çok yapılan bir hatadır. Yeni Pardus kullanıcıları, OpenOffice.org ile oluşturdukları dosyaların Windows ortamında açılamaması gibi bir durumla karşılaşabilir. Halbuki bunun çok basit bir çözümü var. Özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımı olan OpenOffice.org, Windows ortamında mevcut.

Açık Belge Biçimi olan OpenDocument (ODF) dosyalarını diğer işletim sistemlerinde açmak için pek çok alternatifiniz var. AbiWord, Corel WordPerfect, Apple TextEdit, IBM Lotus Notes, Lotus Symphony ve hatta Microsoft Office 2007 :). Program yüklemenize bile gerek yok, Google Dokümanlar (Docs) aracı bile tek başına yeterli!

Güvenli ve makro virüs derdi olmayan OpenDocument belgelerini kullanmaktan korkmayın, Windows teknolojilerinden korkun :).

6: Çok çabuk pes ederler

Bu da çok sık karşılaştığım başka bir konudur. Pardus ile birkaç saat veya birkaç gün çalıştıktan sonra incir çekirdeğini doldurmayacak bir nedenle Pardus kullanmaktan vazgeçebilir. Kullanmaları gereken sahipli bir uygulama ve biçim nedeniyle bu kararı vermelerini makul bulabilirim. Fakat, artık bugün Pardus'ta da sahipli yazılımların yaptığı işi yapan ama ismi farklı olan pek çok yazılım var.

Yeni Pardus kullanıcılarının cesaretinin kırıldığını görürseniz onları cesaretlendirmek için biraz daha çaba göstermeniz gerekir. Bazen başlangıçta karşılaşacakları ilk sorun, belki de mücadele etmeleri gereken en büyük sorun olacak.

7: Windows dizin yapısının Linux ile aynı olduğu yanılgısı

Linux işletim sistemlerinde ve Pardus'ta bir Linux dağıtımı olduğuna göre Pardus'ta da, "C:\" diye bir dizin ve “\” karakterinin kullanımı yoktur. Dosya adlarında boşluk bırakılmaz. Bu, yeni kullanıcıların en çok yaptığı hatalardan biridir. Windows dizin yapısının Pardus'a uyarlandığını düşünmek büyük bir yanılgıdır, çünkü böyle bir şey yoktur.

"C:\" dizinini Pardus'ta "/" olarak ve varsayılan kullanıcı dizini eşdeğeri olarak "~/home/kullanıcı-adı" olarak düşünebilirsiniz. Yeni kullanıcıların Linux işletim sistemlerinde her şeyin "/" olarak başladığını ve onların en önemli dizinlerinin ev dizini olduğu olduğu konusunda aydınlatın.

8: Güncellemeleri atlamak

tavsiyeler-guncelleme.png

Sistemlerimizi her zaman güncel tutmalıyız çünkü bunun iyi sebepleri vardır. Bu güncellemelerle yeni güvenlik önlemleri eklenecek ve kullandığım yazılımlar yeni özelliklere sahip olacaktır. Önemli bilgi ve belgelere sahip bir bilgisayara güvenlik açıklarının olduğu bir işletim sistemi yüklemek, kullanıcıların ihtiyacç duyacağı son şey olsa gerek.

9: Root (yetkili kullanıcı) olarak hesap açmak

Bundan aslında bahsetmem bile gereksiz, kullanıcılara lütfen root olarak hesap açmamalarını söyleyin. Aman, çok özel sebepler haricinde root olarak hesap açmayın. Bunun yerine, bir terminal açın ve "su" yazarak root olun. Bunu benden duymuş olmayın ama, root olarak hesabınıza girmeyin! Ne olur, ne olmaz!

10: Plasma'da pencereleri kaybetmek

tavsiyeler-pencereler.png

Pardus masaüstünün en faydalı özelliklerinden birisi programcıklar ve Plasma'dır. Fakat, kullanıcıların programcıkların ne işe yaradıkları konusunda tam olarak bir fikre sahip olmadıklarına defalarca şahit oldum. Sırf bu yüzden, masaüstündeki pencerelerini kaybediyorlar. "Nereye gitti şimdi bu!, biraz önce buradaydı! Sanırım sistem çöktü! Yok, hayır sanırım başka bir masaüstüne gitti! Başka masaüstü mü? Yok canım, daha neler!"

Lütfen yeni kullanıcıların programcık ve Plasma konusunda yeterince aydınlanmalarını sağlayın.

Kaynak: TechRepublic

Link to comment
Share on other sites

Yeni başlayan yada başlıyacak olan kullanıcılar için gayet güzel bir döküman eline saglık

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...
  • 4 ay sonra...

En büyük yanılgı kullandıkları işletim sisteminin farklı bir işletim sistemi olduğunu kabul etmemeleridir bence. Bunun klasik göstergeleri de exe dosyalarının linuxta çalışıp çalışmaması,windows programlarının linuxa kurulup kurulmaması şeklinde ortaya çıkıyor. exe dosyalarını çalıştırmak,windows programları kullanmak istiyorsan neden linuxa geçesin ki?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...