Jump to content

Ibm, Mozilla Firefox Dedi


KemalALKIN

Recommended Posts

ibm-logo.png

IBM'in özgür yazılım ve GNU/Linux geliştirme departmanının başındaki isim Bob Sutor, Mozilla Firefox'un IBM'deki öntanımlı yaygın uygulamalar listesine girdiğini duyurdu. Firma çalışanları Mozilla Firefox'u kullanmak için zorlanmayacak olsa da henüz Mozilla Firefox'u kullanmayanların bu tarayıcıya geçmeleri teşvik edilmiş olacak. IBM'deki tüm yeni bilgisayarlar öntanımlı olarak Mozilla Firefox ile birlikte sunulacak.

Mozilla Firefox'un IBM'in en önemi stratejilerinden biri olan standartlara uyumlu olması, özgür bir topluluk tarafından geliştirilen özgür bir proje olması, belirli alanlardaki özel ihtiyaçlara yönelik uygulamaların geliştirilmesi için kolayca özelleştirebilme esnekliği sağlaması ve yenilikçi yapısı ile tarayıcı pazarına yeni bir soluk getirmesi gibi etkenleri vurgulayan Sutor'un konuyla ilgili yazdığı günlük kaydının çevirisiyle sizleri baş başa bırakıyoruz:

IBM öntanımlı tarayıcı olarak Firefox’a geçiyor

Bu blogda yazılımlar hakkında birçok defa konuştum, ancak tartışmaların birçoğu kişisel görüş seviyesindeydi: bunu denedim, şunu test ettim gibi. IBM’deki işimde ne kullandığımdan nadiren bahsettim, IBM’deki yazılım kullanımı konusundaki iç politikaları hakkında daha da az konuştum. Bu blog kaydı diğerlerinden farklı ve size şirkete biraz daha yakından bakma fırsatı verecek.

Organizasyonların birçok çalışanı ve üyeleri gibi, IBM’ciler tarayıcılarını çoğunlukla işlerini yürütmek amacıyla kullanıyor. Masaüstü ve dizüstü yazılım ortamlarımız bazı ortak uygulamalar ve bununla birlikte çeşitli işlerimizi yürütmemizi sağlayan özel yazılımlar barındırıyor ve bu işler tüm dünyadaki 400.000 IBM çalışanıyla birlikte çok çeşitleniyor.

Lotus Notes, Lotus Sametime, ve Lotus Symphony gibi yazılımlar kendi ürünlerimiz olduğundan, ortak olarak kullandığımız yazılımlar olmasına şaşırmayacaksınızdır.

Öntanımlı ortak kullanılan yazılımlar listemize resmi olarak yeni bir yazılım ekliyoruz: Mozilla Firefox.

Tabi ki Firefox yıllardır çevremizde, yüzlerce çalışanımız Linux, Mac ve Windows dizüstü ve masaüstü ortamlarında Firefox kullanmayı tercih ediyor ve şimdi binlercesini daha Firefox kullanıcıları listesine ekleyeceğiz.

Bazılarımız Firefox kullanmaya yeni, hızlı ve hoş olduğu için başladı. Ben de aynı nedenlerle kullanmaya başladım, şu ansa Firefox kullanmaya devam etme nedenlerim şöyle:

Firefox şaşırtıcı derecede standartlara uygundur ve açık standartlarla birlikte çalışılabilirliği IBM’in stratejisinin anahtarı olmuştur.

Firefox özgürdür ve geliştirme planı ticari bir kuruluş tarafından değil bir geliştirici topluluğu tarafından yapılıyor.

Firefox güvenlidir ve uluslararası bir uzmanlar topluluğu tarafından geliştirilmesi ve kontrol edilmesi sürdürüyor.

Firefox genişleyicidir ve belirli özel uygulamalarla IBM gibi organizasyonlar için özelleştirilebilir.

Firefox yenilikçidir ve kendisinden önce ve sonra gelmiş tüm tarayıcılara hız ve yenilik katılmasına ve geliştirilmesine zorlamıştır.

Diğer tarayıcılar gelip geçerken, Firefox bir tarayıcının nasıl özgür, güvenli ve standartlara uygun olması gerektiği konusunda artık altın standart. Bu gibi tarayıcının daha hızlı olduğunu veya yeni özelliklerle ortaya çıktığını görmeye devam edeceğiz ancak içinde Firefox’un da olduğu bazı tarayıcılar daha iyi olmayı sürdürecek.

Sanırım, İnternet'in yanı sıra tarayıcı piyasasını canlandıran da Firefox olmuştu. Yani, Firefox rakiplerini karşılık vermeye zorladı. Yazılımları daha iyileşti ve hepimiz bundan faydalandık ve bu faydayı Firefox’un HTML5 için destek vermeyi sürdürmesiyle görmeye devam edeceğiz.

Peki Firefox’un IBM içerisinde öntenımlı tarayıcı olması ne anlama geliyor? Henüz Firefox kullanmayan çalışanların Firefox’u öntanımlı tarayıcıları olarak kullanmaya özendirilecek. Tüm yeni bilgisayarlarda Firefox hazır olarak sunulacak ve tarayıcı temelli yazılımlar üzerinden iş yapan satış temsilcilerimizin Firefox’a tam destek vermeleri yönünde yoğun bir şekilde teşvik etmeyi sürdüreceğiz.

Personel eğitimi sunacağız ve çalışanlarımızı muazzam bir çevrimiçi kütüphaneye yönlendireceğiz, hepsi Firefox ile mükemmel görünecek. IBM hali hazırda uzun yıllardan beri bir özgür yazılım girişimi olan Firefox’a katkıda bulunuyor ve katkısını sürdürecek.

Çalışanlarımızın büyük bir kısmının olabildiğince kısa zamanda Firefox’a geçmelerini istememizin diğer bir sebebi de Bulut Hesaplama. “Bulut”a geçişin başarılı olması için, özgür standartlar altyapıda, uygulamalarda ve veri alışverişinde mutlaka kullanılmalıdır.

Mozilla'nın Firefox ile özgür standartlara ve uygulama kalitesine uzun zamandan beri olan bağlılığı, önemli ölçüde Bulut Hesaplama kullanımını artırmak için IBM’in kendi içerisinde dönüşümünün bir parçası olması gereken sağlam ve modern bir platform olması açısından bize güven veriyor. Bunun örnekleri iş analitikleri için içsel bir ağ olan Blue Insight‘ta ve çevrimiçi işbirliği için LotusLive’de bulabilirsiniz.

Asıl haber bazı IBM çalışanlarının Firefox kullanması değil, tüm IBM çalışanlarının Firefox’u öntanımlı tarayıcıları olarak kullanmak isteyecek olması.

Evinizde veya işinizde kullandığınız tarayıcınızı düşündüğünüzde, Firefox’a geçişimiz için belirttiğimiz bu sebepleri karşılaştırın. Seçim tabii ki size ait, ancak Firefox kurumsallığa hazır ve biz de şirketimize kabul etmeye hazırız.

Kaynaklar: H Online, Bob Sutor'un Kişisel Günlüğü

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...