Jump to content

Nokia N Serisi Linux'a Geçiyor


KemalALKIN

Recommended Posts

nokia_n8.png

Nokia, N serisinde Linux tabanlı MeeGo işletim sistemini kullanarak rakipleri Google ve Apple'a karşı daha güçlü olmayı hedefliyor.

Nokia, 2007'de iPhone çıkmadan önce akıllı telefon pazarını elinde tutuyordu. Apple firması iPhone; RIM firması BleckBerry OS; Samsung, Motorola ve HTC gibi üreticilerse Android yüklü telefonlarını bir bir pazara tanıtırken, Nokia cephesinden sadece MeeGo'ya ilişkin gelecek planları duyuluyordu.

Nokia bir atak yaparak, merakla beklenen üst seviye telefonu N8'in Symbian tabanlı son ürün olacağını duyurdu. N8'i takip eden tüm üst seviye ürünler, Linux tabanlı MeeGo'yu kullanacak.

Neden Symbian değil?

Linux ile kurulan bu yeni ortaklıkla, Nokia'nın yaklaşık 10 yıldır süren Symbian macerası, en azından yeni nesil akıllı telefonlarda son buluyor. Nokia, daha alt sınıf telefonlarda Symbian kullanmaya devam edecek.

Peki, Nokia neden bir özgür yazılım ürünü olan Symbian'dan bir başka özgür yazılım ürünü olan Meego'ya geçiyor?

Bu sorunun birkaç cevabı var. İlk cevap, Linux tabanlı olan MeeGo'nun, üst seviye cihazların ihtiyaç duyduğu yazılım kütüphanesi ve araçlara sahip olması. Bir başka deyişle Nokia, Linux'un bilgi birikiminden ve sorunlara bulduğu cevaplarından faydalanmak istiyor.

İkinci ve asıl cevapsa, MeeGo'nun, Android ve Symbian gibi açık/özgür sistemlerden "daha özgür" ve özelleştirmeye daha fazla izin vermesi. Bu nedenle de MeeGo kısa zamanda, çok fazla sayıda üreticinin ilgisini çekti. Symbian'ın kaynak kodunu açmasına karşın, yeterli sayıda özgür yazılım geliştiricisinin ilgisini çekmemesinin altında da bu yatıyor.

Nokia sözcüsü Doug DAWSON, "N serisi telefonlarımız MeeGo (Linux) üzerinde çalışacak." diyor. Nitekim, 2010'un ilk çeyreğinde, Linux tabanlı cep telefonlarının pazar payı 5,5 puan artarak yüzde 14'e çıktı. Bu tür gelişmelerle bir kez daha anlıyoruz ki, geleceğin dünyası özgür yazılımların olacak.Ne olduğu üreticisinden başka kimse tarafından bilinmeyen, gelişmeye ve geliştirmeye kapalı kod yığınları yavaş yavaş tarihteki yerini alacak :)..

Kaynaklar: Yahoyt, The H Online, Reuters

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...