Jump to content

Openstreetmap Ceplerde


KemalALKIN

Recommended Posts

skobbler.jpg

Skobbler navigasyon uygulaması, tamamen özgür haritalarla geliyor. Yakında Linux tabanlı Android üzerinde de sunulmaya hazırlanan Skobbler, şu an için İngiltere ve İrlanda'da kullanılabiliyor.

Skobbler, kullanıcının cihazında haritaları görüntülemek için OpenStreetMap (OSM) Projesi'nin kamuya açık ve özgür yazılım lisanslı verilerinden faydalanıyor. Skobbler uygulaması açık kaynak değil ama OpenStreetMap haritaları Creative Commons'un özgür lisanslarıyla dağıtılıyor.

Skobbler'ın navigasyon uygulaması özellikle mobil telefonları hedefliyor, ses özelliği dönüş yönlendirmeleriyle sürücülere ve görsel yollarla yayalara yardım ediyor. Skobbler'ın "Lite" sürümü, iTunes mağazasından ücretsiz indirilebiliyor. Ücretli sürümse, 1.19 Avro ve reklamsız olarak sunuluyor.

OpenStreetMap'in üstünlüğü

Peki, neden sahipli bir yazılım, Google'ın mükemmel kalitedeki GoogleMaps hizmeti varken OpenStreetMap haritalarını kullanıyor?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Google Maps'in son derece kısıtlayıcı olan kullanım sözleşmesi, Google haritalarının başka bir cihaz içinde tutulmasına izin vermiyor. Bu nedenle de yurtdışında cep telefonundan İnternet tabanlı haritaları kullanmak, yüksek roaming bedelleri yüzünden kullanıcıya çok pahalıya mal olabiliyor.

OpenStreetMap'in bir diğer üstünlüğüyse, sanki bir Wiki'ymiş gibi, sürekli özgür yazılım topluluğu tarafından güncellenmesi. Sahipli GPS haritaları yılda bir ya da iki kez güncelleniyor. Özgür OpenStreetMap ise binlerce kez ve sürekli olarak güncelleniyor. Özellikle milyonlarca kişinin (dolayısıyla OpenStreetMap katkıcılarının) yaşadığı kentlerde bu büyük bir avantaj.

OpenStreetMap çalışmalarına Türkiye'de destek veren hatırı sayılır bir kullanıcı mevcut. Eğer siz de sokağınızı OpenStreetMap üzerinde işaretlemek istiyorsanız, Pardus depolarından Merkaartor ya da Josh yazılımlarını kurup, çalışmaya başlayabilirsiniz!

Kaynak: The H Online

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...