Jump to content

Küçük Bir Matematik Sorusu..


0sk1

Recommended Posts

Çoğunuza saçma gelebilir ama lazım oldu işte :)

Soru şu:

1 tonluk bir araba 120km hızla giderken yere kaç kg yük biner?

Link to comment
Share on other sites

Galiba bu kadar bi arkadaşım merak ettiği için sormamı rica etti de tam bi bilgim yok :D

Link to comment
Share on other sites

Fizikçiler bazıları ışık hızına yakın hızlarda dönen cisimlerin ağırlığı olmuyacağını söylemişlerdi fakat Azeri fizik hocası bunun doğru olmadığını söylemişti. Tabi bu kısmı seni ilgilendirmiyor seni ilgilendiren kısmı

"Ağırlık, Newton’un genel çekim yasasına göre çekim kuvvetleri sonucu oluşan bir büyüklüktür. Yeryüzünde yerin merkezinden uzaklaştıkça cisimlerin ağırlığı azalır. Bir cismin ağırlığı (G) o cismin kütlesi (m) ile bulunduğu yerin çekim ivmesi (g) çarpılarak hesaplanır."

Yani ağırlığın değişmesi için yerçekimi ivmesinin yada kütlesinin değişmesi gerekiyor yer çekimi kütlenin bulunduğu konumun yerin merkezine uzzklığına bağlı olarak değişir yani hızdan bağımsızdır.

Kütle ise başka bir enerji şekline dönüşmediği sürece hıza bağlı olarak bir değişiklik göstermez yani kısaca 120 değil 1200km hızla gitse de cismin ağırlığı değişmez tabi aerodinamik etkiler ile havanın arabanın üzerinde oluşturacağı basınç değişimini saymazsak.

Link to comment
Share on other sites

<br />Fizikçiler bazıları ışık hızına yakın hızlarda dönen cisimlerin ağırlığı olmuyacağını söylemişlerdi fakat Azeri fizik hocası bunun doğru olmadığını söylemişti. Tabi bu kısmı seni ilgilendirmiyor seni ilgilendiren kısmı<br /><br />"Ağırlık, Newton’un genel çekim yasasına göre çekim kuvvetleri sonucu oluşan bir büyüklüktür. Yeryüzünde yerin merkezinden uzaklaştıkça cisimlerin ağırlığı azalır. Bir cismin ağırlığı (G) o cismin kütlesi (m) ile bulunduğu yerin çekim ivmesi (g) çarpılarak hesaplanır."<br /><br />Yani ağırlığın değişmesi için yerçekimi ivmesinin yada kütlesinin değişmesi gerekiyor yer çekimi kütlenin bulunduğu konumun yerin merkezine uzzklığına bağlı olarak değişir yani hızdan bağımsızdır.<br /><br />Kütle ise başka bir enerji şekline dönüşmediği sürece hıza bağlı olarak bir değişiklik göstermez yani kısaca 120 değil 1200km hızla gitse de cismin ağırlığı değişmez tabi aerodinamik etkiler ile havanın arabanın üzerinde oluşturacağı basınç değişimini saymazsak.<br />
<br /><br /><br />

tebrikler!

Dik kuvvetler birbirinin işini etkilemez...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...