Jump to content

Microsoft'tan Joomla'ya Destek


KemalALKIN

Recommended Posts

joomla.jpg

Microsoft, Joomla'nın içerik yönetim sistemine destek vermeyi kabul ederek, özgür yazılım projelerinin çekiciliğine karşı koyamadığını bir kez daha gösterdi.

Bu ilginç gelişme ilk olarak, Microsoft firması için çalışan teknoloji danışmanı Josh HOLMES'ın 28 Nisan'da yazdığı blog girdisiyle kamuya duyurulmuştu. Josh HOLMES bu girdisinde, Microsoft'un PHP temelli özgür içerik yönetim sistemi Joomla ile çalışmak için bir işbirliği anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşmadaki en büyük sürpriz hiç kuşkusuz, Microsoft'un GNU GPL (Genel Kamu Lisansı) altında yürütülen bir özgür yazılım projesine destek vermesi!

HOLMES'un blog girdisi son derece ilginç satırlar içeriyor:

“Beni asıl heyecanlandıran şey, Microsoft avukatlarının doğru koşullar altında GPL ile lisanslanmış kod yazmayla ilgili bir anlaşmaya imza atmış olması. Bu harika! "

Aslında, Joomla ile varılan bu anlaşma, Microsoft'un GPL sözleşmeli projelere verdiği ilk destek değil. Temmuz 2009'da, şirket "Linux topluluğuna 20 bin satır aygıt sürücüsü kodunu açtığını" duyurmuştu.


Joomla 1.6'da Microsoft kodları

Peki, Microsoft geliştiricilerinin yazdığı Joomla kodlarına ne zaman kavuşacağız? Joomla geliştiricisi Sam MOFFATT bu soruya "1.6 sürümünde" diyerek cevap veriyor.

Görünen o ki, Microsoft firması uzun yıllar yazılım endüstrisi için "yıkıcı etkilere sahip" hatta "komünist işi" (Steve Ballmer'ın sözüydü bu) olarak ilan ettiği özgür yazılımın gücünü, artık kabullenmişe benziyor.

Belki bilmiyorsunuz ama Microsoft firması, bir süredir özgür bir içerik yönetim sistemi projesi olan Orchard Projesi'ni yürütüyor. Sadece bu kadar da değil! Microsoft, CodePlex portalı üzerinden birkaç yüz özgür yazılım ve topluluk projesine ev sahipliği yapıyor! Microsoft'un şu veya bu şekilde destek verdiği, 400'den fazla özgür yazılım projesi mevcut.

Ne demişti Gandhi? Bir kez daha hatırlayalım:

"Önce seni görmezden gelirler. Sonra sana gülerler. Sonra seninle savaşırlar. Sonra kazanırsın..."



Kaynak: eWEEK
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...