Jump to content

Geleceğin Video Biçimi: Webm


KemalALKIN

Recommended Posts

webm.png

İnternet dünyası bugünlerde, devrim yaratabilecek nitelikte yeni bir açık video biçimi olan WebM’i tartışıyor. Peki, nedir bu WebM?

WebM, web için tasarlanmış, açık, telif ücretsiz bir çokluortam dosya biçimi.

WebM video ve ses biçimlerini kapsayan bir taşıyıcı dosya olarak tanımlanır. WebM dosyaları VP8 video kodeğiyle sıkıştırılmış video akışı ve Vorbis ses kodeğiyle sıkıştırılmış ses akışından oluşur. WebM taşıyıcı dosya yapısı, Matroska temel alınarak geliştirildi.

WebM hakkında daha fazla bilgiyi projenin Sık Sorulan Sorular sayfasından bulabilirsiniz.


WebM'in faydaları

Geçtiğimiz hafta, Ajans Pardus'a da konuk olan WebM, pek çokları tarafından geleceğin yeni video biçimi olarak gösteriliyor. Google tarafından duyurulmasının hemen ardındab, internet tarayıcısı pazarının tüm önemli oyuncularının desteğini aldı. Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera ve hatta Internet Explorer cephesinden gelen olumlu mesajlar, WebM'e geçişin çok hızlı olacağını gösteriyor.

Peki, neden birbirine rakip tüm tarayıcılar WebM'i destekliyor? Bunun pek çok nedeni var:

Açıklık ve yenilik: HTML, HTTP ve TCP/IP çekirdek teknolojisinin iyileştirme ve geliştirme için herkese açık olması, internetin başarısında önemli bir etken. İnternet deneyiminde videonun önemli bir konumda olmasıyla yüksek kaliteli, özgür bir video biçiminin seçilmesine ihtiyaç duyuluyordu. WebM, bir BSD tipi lisans ile korunan ve %100 açık bir proje.

İnternet için en uygunu: İnternet'te video hizmeti vermek geleneksel televizyon yayıncılığından ve çevrimdışı ortamlarda gerçekleştirilen yayınlardan farklıdır. Varolan video biçimleri bu ortamların ihtiyaçlarına hizmet için tasarlandı ve çok iyi hale getirildi. WebM ise internetteki video hizmetlerinde eşsiz ihtiyaçlara hitap etmeye odaklanır. Başlıca özellikleri arasında

* Düşük güçlü netbook, handheld, tablet, vb. cihazlarda çalışabilme
* Basit taşıyıcı biçim
* Yüksek kaliteli ve gerçek zamanlı video dağıtımı
* Tıkla ve kodla. En az kodek profili, alt seçenekler; mümkün olduğunda kodlayıcının sağlam tercihler yapmasına izin verir.

WebM projesi, Mozilla, Opera, Adobe, Google ve kırktan fazla yayımcı, yazılım ve donanım üreticisinin desteğini şimdiden aldı. Çok yakında Pardus depolarında WebM destekli video oynatıcıları görmeye hazırlanabilirsiniz :).



Kaynak: The WebM Project
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...