Jump to content

Çiğ Köfte


prizma2007

Recommended Posts

Az önce ki Mesajımda kafam pek yerinde değildi diye sadece olabilecek sorunu yazmıştım Şimdi biraz daha ayıldım her halde tarif verebilirim:)

Çiğ Köfte :

Spoiler!
cig_kofte.jpg

Yumurtalı Köfte :

Spoiler!
dsc02183.jpg

Mercimekli Köfte :

Spoiler!
Please register to see this content.
mercimek_koftesi.jpg

Köfteler :Çiğ köfte (etsiz olmaz), Yumurtalı Köfte, Mercimekli Köfte, Kıyma(köfte) Et yemeyenler için sonradan çıkarılan ve içerisine et koyulmayan Sahte Çiğ Köfte.

Her köftenin Yoğurulurken dikkat edilmesi gereken hususları farklılıklar gösteriyor ve malzemelerin alınma sıraları da farklıdır.[/b]

Malzemeler de Dikkat edilmesi gereken Hususlar.

Çiğ köfte Leğeni : Köfte için özel hazırlanan leğenler var, Leğen Eğer Bakır olursa o Köftenin tadına doyum olmaz İşin asıl ustaları iyi bilirler ki Çiğ köfte asıl Bakır Leğen de Yoğurulur.

Çiğ Köfte (etsiz olmaz) Kullanılacak olan Et Kuzunun Baldırında ki Kara etten Mümkünse Tek parça halinde kesilerek temin edilmelidir.

Bu kara et'i Eğer İmkan var ise Kara Daş üzerinde Döverek ve Döverken Et içerisinde ki sinirler ayıklanacak şekilde Macun haline getirilmelidir ve kullanılmadan önce 30 Dakika kadar Serin bir ortamda Dinlendirilmelidir.örn:(buzdolabının buzluk altında ki haznesi).Eğer Kara Daş üzerinde Dövmeniz mümkün değil ise Mikserden başka bir çareniz kalmıyor buda lezzetini çok fazla etkiliyor.

Bulgur ; Artık Her yerde Köftelik bulgur bulunmakta lakin Seçeceğiniz bulgur'un sert olması Yoğururken uzun süreceği ve Yumuşaması için Sürtünme sırasında Et'i iyi pişireceği için Tercih edilmelidir.(özellikle Esmer Bulgur)

İsot ; Köfte Yoğurulmadan 5-10 Dakika önce Kullanacağınız İsot'u bir kaba koyup üzerine Zeytin yağı Döktükten sonra Köfteyi yoğurmaya başlayacağınız süreye kadar yani 5-10 dakika O yağı içine çekmesini bekletmelisiniz.

Salça ; Rengi, Tadı, Kokusu ve Kullanılan Seviyesi önemli Bu nedenle Eğer imkanınız var ise Şanlıurfa Ev Salçası Kullanmanızı tavsiye ederim. (İsot Reçeli değil, Domates Salçası)

Kurusoğan : Küçük Boy 1 Ad Kuru soğan Çok ince ve küçük Doğranmış.

Karabiber : Fazla koyulması durumunda Köfte de Patlıcan Acısı tadı verecektir Kıvamını iyi ayarlamak lazım.

Kimyon : Karabiber kadar Koyulması gerekmektedir.

Domates : 2-3 Adet kabukları soyulmuş ve Yeşil Kısımı alınmış Kırmızı Domates.

Yeşil Soğan ; Bazı kimseler Yeşil soğanı Doğrarken Yeşil kısımlarını da doğrar lakin çiğköfte içerisine Yeşil soğanın Beyaz kısımını tek koymanız daha makul olacaktır.

Maydanoz ; Yeşil soğan ile birlikte İnce ince doğrandıktan sonra Sırasını beklemek üzere kenarda tutulur Lakin Köfteye koyulacak olan Yeşilliklerin ( maydanoz ve yeşil soğan) Köfteye karıştırılmadan 3-5 dakika önce hazırlanması yani uzun süre bekletilmemesi lazım ve maydanozların sadece yaprakları Doğranır Sapı Köfteye katılmaz..

Bölgesel olarak değişiklik gösteren Köfte Malzemeleri :

Sarımsak : Özellikle Gaziantep ve İlçelerinde Sarımsak Çiğköfte içerisine koyuyorlar bu da O yöreye has bir tat ve koku veriyor.

İsot Reçeli (biber salçası) : Adıyaman ve ilçelerinde Daha sık hatta Domates salçası yerine kullanılıyor O yöreye has tat, koku ve renk veriyor. (kırmızı)

Köfte Yoğurulurken Dikkat edilmesi gereken Hususlar:

Bulgur Ne kadar ise Et onun 4'de 2'si kadar olmalıdır yani 1 kg bulgur a 500 gram Kara Et. Et içerisinde hiç bir şekilde Sinir bulunmamalıdır bu Köfte Yoğurulmadan önce Dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir.

Köfte Yoğurulurken ortaya Çıkan Sinirleri de Çıkarmak gerekir.

Köfteyi yoğurmak Hem zor ve yorucu Hemde Fazlasıyla Sıkıcıdır, Bu nedenle Köfteyi Yoğuran kişinin yanında kesinlikle bir kişinin bulunması ve Köfteyi Yoğuran kişinin Terini silmesi aynı zaman da şakalaşması lazım.(öyle el kol şakası değil) Motive edecek şeyler.

Eğer bir arkadaş ortamında ise ve sazlı sözlü, şarkılı Türkülü ortam var ise ve Köfteyi yoğuran kişiyi iyi motive ederseniz Kesinlikle zevk ve sevgi ile köfteyi yoğuracak ve Köfteye Asıl lezzeti Yani Sevgisini verecektir.

Çiğ Köfte ye kesinlikle Yağ Koyulmaz. Zaten İsot Zeytin yağı ile ıslatıldığından dolayı bu yağ Çiğ köfte için yeter artar bile.

Su Kullanımı : Köfteye Hiç bir zaman ve şekilde Sıcak, Ilık, SU katılmaz, Eğer ısıtılmış su katarsanız Bulgur'u şişireceğinden dolayı Köfte hızlı bir şekilde olur ama ne tat olur nede Et yeterince pişer.

Köfte Yoğurulurken ( Buz ) ile yoğurulmalıdır ki Bir yandan Sürtünme ile Pişen et'e Diğer yandan da Bulgur Yavaş yavaş ve Yeterince Su emer, Bu şekilde Hem Fazla Su alıp Köftenin tadını bozmazsınız hemde ( Et kokusu gelmez )

Çiğ Köfte Yanında Kullanılan Yeşillikler ve İçecekler,

Marul,

Nane,

Tere,

Pirpirim (semizotu),

Dereotu,

Turp,

Domates,

Hıyar,

Hardal Otu,

Su yarpuzu,

İçecekler;

Buz gibi su,

Ayran,

Çiğ Köfte Hakkında Bilinen yanlışlar.

1- Çiğ Köfte Hiç bir zaman hiç bir ortamda paketlenip Gönderilmez.

2- Çiğ Köfte Yapıldığı gibi Tüketilmelidir. Bekleyen köfte üzerinde haliyle Mikro Organizmalar üreyebilir bu da sağlık açısından sakıncalıdır.

3- Çiğ Köfte Yoğurulurken Isıtılmış su Kullanılmamalıdır.

4- Çiğ Köfte Limon ile Tüketilmez Limon Çiğ Köftenin Tadını tamamiyle değiştirecektir bu nedenle Limon Köftenin lezzetini öldüreceği için Kullanılmaz.

5- Çiğ Köftenin üzerine yada yanında Kola, Gazoz vs. Tüketilmemelidir Çiğ Köfte yerken sizi şişirecek ve karın ağrısı yapacaktır.

6- Köfte içerisine Koyulan Et Çiğ kalmaz. Bulgur'un sürtünmesi ve ısısı sayesinde yoğurulan Köfte içerisinde ki et Pişmektedir.

Aklınıza takılan Sorularınız olursa Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Link to comment
Share on other sites

Sana online site yapalım hocam. siparis alırsın ordan teslim edersin. aslında ciğ köfteden ziyade ciğ köfteci ustası kiralama hizmeti oalrak güzel olur. Sonucta ciğ köfte satın alınacak yer var ama bir ortam oldu mu söyle bir yoguran olsa da yapsak diye bir eksiklik oluyor. güzel hizmet iyi iş fikri. taktir ettim.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...