Jump to content

Jabber Hesabı Alma


KemalALKIN

Recommended Posts

Jabber Hesabı Alma

jabber-kopete.png

Jabber, anlık mesajlaşma programlarının bütün olanaklarından faydalanmamızı sağlayan bir protokoldür. Jabber, diğer mesajlaşma programlarında yaptığınız her şeyi yapmanıza olanak tanır. Örnek vermek gerekirse; anlık sohbet etmek, dosya göndermek, e-posta göndermek, oyun oynamak...

Tek bir programa bağlı olmadığından, aldığınız Jabber hesabınızı farklı programlar aracılığıyla yönetebilirsiniz. Kısaca Jabber'ın nasıl bir şey olduğundan bahsettikten sonra Kopete üzerinden Jabber hesabı alma ve yönetme işlemlerine bir bakalım.


Jabber Hesabı Almak ve Yönetmek

Kopete, Pardus ile kurulu gelen, WLM Messenger, Yahoo, GoogleTalk, Jabber ve ICQ gibi birçok mesajlaşma protokolünü destekleyen bir programdır. İşlemlerimizi adımlayacak olursak;

Pardus > Uygulamalar > İnternet menüsü altından veya Alt+F2 ile çalıştırıcı penceresini açıp “kopete” yazarak Kopete'yi çalıştırabilirsiniz. Eğer daha önceden tanımladığınız bir hesabınız yoksa Kopete boş bir ekranda açılacaktır.

Yeni bir hesap eklemek için Ayarlar > Yapılandır > Hesap > Hesap Ekle yolunundan hesap ekleme penceremizi açıyoruz.

“Hesap Ekle” düğmesine bastığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir seçim ekranı gelecektir. Biz Jabber hesabı alacağımız için buradan Jabber (XMPP, Jabber, Google Talk) seçeneğini seçip Sonraki düğmesine basıyoruz.

jabber-1.png

Daha sonra gelen yeni pencereden eğer önceden alınmış bir Jabber hesabımız varsa kullanıcı adı ve parolamızı girerek hesabımıza giriş yapıyoruz. Eğer yoksa yeni bir hesap açmak için “Yeni Hesaba Kayıt Ol” seçeneğine tıklıyoruz.

jabber-2.png

“Yeni Hesaba Kayıt Ol” seçeneğine tıkladığımızda hesabımız hakkındaki bilgilerimizi gireceğimiz bir form karşımıza çıkıyor. Burada Jabber sunucusu yazan kısma bağlanmak istediğimiz sunucunun adını yazıyoruz. Pardus sunucusu için jabber.pardus.org.tr yazıyoruz. İstenilen Jabber kimliği kısmına ise istediğimiz Jabber hesap adımızı giriyoruz. Parola kısımlarına da istediğimiz parolayı yazıp “Kayıt Ol” düğmesine tıklayarak hesabımızı oluşturuyoruz.

jabber-3.png

Daha sonra gelen pencerede Jabber hesap adımızı ve atadığımız parolamızı giriyoruz. Eğer her seferinde parolanızı tekrar tekrar yazmak istemiyorsanız “Parolayı Hatırla” onay kutucuğunu işaretleyerek parolanızı her seferinde girmeden otomatik olarak bağlanabilirsiniz.

jabber-4.png

Sonraki düğmesine tıkladığınızda hesabınız açılmış, Kopete'ye eklenmiş ve bağlanmayı bekliyor olacaktır. Açılan pencerede “Şimdi Bağlan” onay kutusu işaretlenmiş olduğunda “Bitir” düğmesine basarak Jabber hesabımıza bağlanmış oluyoruz.

jabber-5.png

Yeni Kişi Eklemek


Jabber hesabımıza yeni bir kişi eklemek için üst menüden Dosya > Kişi Ekle > Kişiyi Ekleyeceğimiz Hesaba ya da üst kısımdaki Ekle simgesine tıklıyoruz.

jabber-7.png

Açılan pencereye yeni ekleyeceğimiz kullanıcının adını tam bir şekilde yazıyoruz. Eğer daha önceden açtığınız kullanıcı grupları (Aile, Arkadaşlar, İş gibi…) varsa alttaki listeden yeni kullanıcıyı istediğiniz gruba ekleyebilirsiniz. Yeni bir kullanıcı ekleyebilmek için Jabber hesabınızın aktif olması yani oturumunuzun açık olması gerekmekte. Aksi halde yeni kullanıcı ekleyemezsiniz.

jabber-8.png

Yeni kullanıcıyı hesabınıza eklediğinizde Kopete ana penceresinde listenizde kullanıcıların sıralandığını göreceksiniz. Herhangi bir kullanıcının üzerinden sağ tıklayarak yapabileceğiniz işlemleri görebilirsiniz.

jabber-9.png

Hesap Silmek

Jabber hesabınızı silmek istediğinizde Ayarlar > Yapılandır yolundan silmek istediğiniz hesabı seçip “Hesap Sil” düğmesine basmalısınız. Daha sonra Kopete size Jabber hesabınızı Kopete'den kaldırmak mı yoksa tamamen mi silmek istediğinizi soracaktır. Burada seçiminizi yaparak hesabınızı istediğiniz şekilde silebilirsiniz.

jabber-10.png

Görüldüğü gibi Jabber hesabı almak ve kullanmak çok kolay. Siz de bu şekilde kendinize bir Jabber hesabı alıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca Özgürlük İçin'deki yöneticilerin çoğu haberleşmek için Jabber kullanıyor. Böylece onlarla daha kolay iletişime geçebilirsiniz :).

Herkese bol Pardus'lu günler...
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...