Jump to content

Dünyayı Değiştiren 10 Teknoloji


Bırak Gitsin...

Recommended Posts

1-Manyetik şeritli kart :

Günümüzde alışveriş olsun, seyahat olsun, bankacılık olsun, hayatımızda birçok yerde artık kartsız dolaşamıyoruz. IBM tarafından 1960'lı yıllarda geliştirilen ve Amerikan hükümetinin önderliğinde güvenlik sistemi olarak ortaya çıkarılan bu kartlar, bugün için insanlığın vazgeçemeyeceği objelerin başında yer alıyor.

2-Barut :

'Barutu ilk kim buldu' sorusunun yanıtı ilkokuldan bu yana herkesin malumudur: Çinliler... Asırlar önce sülfür, güherçile ve kömürü bir araya getirerek ortaya çıkaran Çinlilerin ilk olarak insanlığa sunduğu barut, ardından asırlar boyu savaşlarda kullanılan bir silah haline geldi ve milyonlarca insanın canından olmasına yol açtı.

3-Demirin eritilmesi :

Demir Çağı olarak da bilinen ve demirlerin ısıtılarak şekle girdiği ilk zamanlar olarak bilinen o günlerde, ki M.Ö. 1200'li yıllardan bahsediyoruz, insanlığın hayatı tamamen değişti. Tarım ve hayvancılıkta köklü değişimler yaşanırken, araç ve ekipmanlar da artık vahşi dünyada daha güçlü ve çeşitli bir hale geldi.

4-Lastik :

İlk keşfedildiğinde bir hayli dar amaçla kullanılan lastikler, günümüzde başta araç tekerleği olmak üzere birçok amaç için tercih ediliyor ve otomotiv sektörünün dünya genelinde bulunan lastik arzının %70'ini kullandığını da belirtelim.

5-X-Ray :

Geçmişte, birisine insan vücudunun ameliyatla açılmadan da görüntülenebileceğini söyleseniz, herhalde karşınızda kim olursa olsun bu dediğinize sadece gülüp geçerdi. Oysa teknolojinin insanlığa hediye ettiği X-Ray sistemi, özellikle sağlık alanında bir devrim olarak kabul edilirken, bugün için başta hava limanları olmak üzere güvenliğin maksimize edilmeye çalışıldığı yerlerde de bu teknolojiden faydalanılıyor.

6-Mikroişlemçiler :

Bir zamanlar bilgisayarlar bir evde bulunan tüm bir odayı kaplayacak kadar büyük ebatlara sahipti. Ancak geçen zamanla birlikte bilgisayarlar da küçüldü ve elde, hatta cepte taşınabilecek ebatlara kadar indi. Elbette tüm bu değişimin bir anahtar oyuncusu vardı: Mikroişlemciler(CPU)...

7-Elektrik :

Bu listeye elektriği eklememek gerçekten haksızlık olurdu; zira dünyada hemen her cihazın ihtiyaç duyduğu elektrik, ilk olarak 18. yüzyılda ortaya çıkarken, kullanım alanı da her geçen yıl biraz daha genişledi. Elektriğin tüm bu avantajları bir yana tek olumsuz yönü ise ay sonu gelen kabarık elektrik faturalarından başka bir şey değil.

8-Nükleer güç :

1930'lu yıllarda bir grup fizikçi tarafından geliştirilen ve o yıllarda tahmin edilemeyecek büyüklükte bir enerjiye dönüşen Nükleer fizyon, maalesef insanlık için pek de iyi olmadı. İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Hiroshima'a attığı atom bombası da bu enerjinin insanlığın aleyhine kullanıldığında ne derece yıkıcı bir etkisinin olduğunun güçlü bir kanıtıydı.

9-Uçak :

1800'lü yılların baloncularını bir yana bırakacak olursak, 1903 yılında Wright kardeşlerin ilk uçuş denemesiyle hafızalara kazınan uçaklar, insanların bugün bir kıtadan diğerine sadece saatler içinde gidebilmesine imkan tanıyor.

10-İnternet :

Ve İnternet... 1990'lı yıllarda çevirmeli bağlantıyı kullanan kullanıcılar internet üzerinden yazışabiliyor ve iletişim bu ağ üzerinden sağlanabiliyordu. Ancak zaman geçtikçe internetin sadece iletişimde değil, birçok alanda çığır açacağı belli oldu. Bankacılık işlemleri ve alışverişler internet üzerinden yapılırken, insalar artık haber okumak için gazete almadan da tüm haberlere sıcağı sıcağına ulaşabiliyor.

 

Link to comment
Share on other sites

en çok değiştiren internettir heralde.

Bana bakarsan elektiriktir elektirik olmadan internette olmaz degilmi xDxD

Link to comment
Share on other sites

Demirin eritilmesi ve elektrik çok önemli buluşlardır zira herkes günümüzde elektiriği sıkça kullandığı için elektiriği daha önemli sayıyor ama demir daha çok alanda kullanılıyor elektrik taşımacılığı dahil :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...