Jump to content

Avrupa'dan Granada Deklarasyonu


KemalALKIN

Recommended Posts

Avrupa'dan Granada Deklarasyonu

avrupa_.png

18 ve 19 Nisan günü, Avrupa Birliği temsilcileri ve AB Komisyonu, AB hükümetlerinin elektronik devlet hizmetleri için açık standartları ve birlikte çalışabilirlik temeline dayalı sistemleri kullanması konusunda görüş birliğine vardı. Komisyon ayrıca, kamusal bilgilerin özgürce kullanım olanaklarının artırılması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği üyesi ve Digital Agenda katılımcısı ülkelerin teknoloji ve iletişimden sorumlu bakanlarının İspanya-Granada'daki buluşmasında, üzerinde mutabık olunan 29 politika vardı. AB üyesi ülkelerin uymayı taahhüt ettiği bu 29 politika, Granada Bakanlar Deklarasyonu adıyla, kamuya ilan edildi.

Avrupa Birliği temsilcileri bu toplantıda, kamusal verilerin özgürce kullanımını destekleyeceklerini de açıkladı. Bu desteğin sonucunda, kullanıcı merkezli yenilikçi yaklaşımların e-devlet hizmetlerinde daha fazla kullanılabileceğine inanılıyor. Bunun devletin verimini artıracağı, idari yükü azaltacağı ve kağıt masraflarını düşürmeye yardımcı olacağına dair düşünceler var.

Açık standartlar çoğu zaman özgür yazılımların birincil önceliği haline gelmiş durumda. Bu tür özgür yazılımların gelişimi, kapalı standartların yaygınlaşması ya da karşılanması zor telif bedelleri yüzünden tarafından engellenebiliyor. Kapalı standartların kamuda kullanımı ve yaygınlaşması, özgür alternatiflere beklenmedik şekilde ket vurabilir ya da sınırlayabilir.
Özgür yazılım şeffaflığı getirir

Özgür yazılım taraftarı bir organizasyon olan Open Forum Europe, Granada Bakanlar Deklarasyonu'nu şu sözlerle selamlıyor: "Bunun tüm üye ülkeler için çok net bir mesaj olarak algılanması gerekir. Bizim için, Avrupa'nın, iş yapma biçiminin açıklık üzerine kurmasından daha önemli bir unsur yok."

Fransa'da özgür yazılım ve açık standartları destekleyen bir örgüt olan April, bu görüşleri destekleyen bir açıklama yaptı: "E-devlet'in açık standartlar ve birlikte çalışabilirlik temeli üzerine kurulmasıyla Avrupa Birliği sonunda özgür yazılımda rekabet, yenilik, işbirliği ve paylaşım felsefesini konuşmaya başlayacak."


Kaynak: OSOR


KAYNAK:
www.ozgurlukicin.com
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...