Jump to content

Bilgisayarınıza Virüs Mü Bulaştı?


mucit41

Recommended Posts

1ysd4w.jpg

Bilgisayarınıza virüs mü bulaştı?

Bilgisayarınız da sorun mu var? O zaman birkaç ipucuyla bilgisayarınıza virüs mü bulaştı hemen test edin.

Günümüzde internetin vazgeçilmez bir tutku olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Her ne kadar bu sanal dünyanın çekiciliği vazgeçilmez olsa da olumsuzlukları da söz konusu. İnternetin dünyamıza bu hızlı girişinden sonra herkesin en az bir e-posta adresi, Facebook veya Twitter hesabı var.

Yine internette araştırma yapıyor, çevrimiçi oyunlar oynayıp, her gün MSN'e ve birçok çevrimiçi etkinliğe bağlanıyoruz. İster masaüstü veya dizüstü bilgisayar ister akıllı telefon olsun, iletişim araçlarının önemi tartışılmaz bir gerçek.

İş ve eğlence için veya aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim içinde olmak isteyenlerin bu araçlara bağımlılığı her geçen gün artıyor. Bunların tümü ne kadar çekici görünse de, dijital ortamın getirdiği bazı olumsuzluklar da var. Dijital ortamın popülerliği ve rahatlığı, yasal kullanıcıların yanı sıra siber suçlular için de çekici hale geliyor.

virus-7_1.jpg

Hiçbir antivirüs yazılımı yüzde 100 koruma sağlamıyor neden derseniz antivirüs programları kişisel kullanıma da büyük oranda bağlı olduğu için kullanıcının direktiflerine ihtiyaç duyuyor bu bağlamda da ne yapması gerektiğini bilmeyen bir kullancı antivirüs programını da gerektiği şekilde yönlendiremeyecektir.

Öncelikle bilgisayarınıza virüs bulaşırsa, bunun farkında olmalısınız. Hemen harekete geçip virüs bulaşan dosyayı bulup kötü amaçlı yazılımın bulaştığı ürünün ait olduğu sağlayıcısına göndermelisiniz. Ancak, kullanıcılar çoğunlukla ne yapması gerektiğini bilmediği için antivirüs proğramının onlara yardımcı olmasını sağlıyamıyorlar.

Yani antivirüs yazılımının sağladığı koruma, yazılımın sahibi olan kullanıcıların ne kadar bilinçli olduklarına da bağlı. Bir antivirüs yazılımı kullanılması bilgisayarlara virüs bulaşmasını engelleyecektir, ancak yine de düşük olasılıklı bile olsa virüs bulaşma olasılığı var. Bununla birlikte bir bilgisayara virüs bulaşıp bulaşmadığını tespit etmek genellikle pek de kolay değil. Ancak aşağıdaki ipuçlarını izlemek bu işte atılacak ilk adım olabilir.

Bilgisayarınıza virüs bulaştığını öğrenmenin püf noktaları:

1. İnternette işlem yapmadığınız, örneğin gece vakti gibi sürede de web trafiği devam ediyorsa dikkat etmelisiniz. Bazı kullanıcıların veya başka kişilerin sistemde aktif olabilir. Bunun muhtemelen kötü amaçlı bir faaliyet olduğunu unutmayın.

2. Sistemde yapılandırılmış bir güvenlik duvarı varsa, bilinmeyen uygulamaların internetten bağlanmak girişimlerini virüs bulaşmış olarak yorumlayınız.

3. Web sitelerinde dolaşırken bir reklam penceresi açılıyorsa, sisteminize bir reklam virüsü bulaşmış demektir.

4. Bilgisayarınız sık sık donuyor veya işlemez hale geliyorsa, bunun da kötü amaçlı bir faaliyetten kaynaklandığını aklınızdan çıkarmayın.

5. Kötü amaçlı yazılım bazen bilgisayarda değil telefonda da olabilir. Kimsenin yapmadığı aramalar ve kimsenin göndermediği kısa mesajlar için fatura gelmesini de dikkatle izleyin.

6. Kişisel bir banka hesabına izinsiz erişim sağlanmışsa veya kredi kartı izinsiz kullanılmışsa, bunu bir casus yazılımın sisteme izinsiz olarak girişi olarak algılayın.

Virüs bulaşmışsa ne yapmalı?

Bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa, ilk iş olarak antivirüs veri tabanının güncel olduğundan emin olup, bilgisayarı tarayın. Tarama sonunda, bir virüs veya Truva atı bulunursa, virüs bulaşan dosyanın bir kopyasını antivirüs çözümünün üreticisine gönderin. Bu, satıcının tehdide karşı daha hızlı koruma geliştirip, aynı antivirüs programını kullanan diğer kullanıcıları virüsten korumanıza da yardımcı olacaktır.

Bilgisayarlarınızı korumak için yapacağınız erken tespit, bilinçli olarak kontrol anahtar noktaları oluşturmanıza yol açacaktır. Daima bilgisyarınızda antivirüs programı bulundurup ve ne yapmanız gerektiğini bilir yukardaki uyarıları dikkate alırsanız kötü amaçlı yazılımlara karşı işiniz çok daha kolaylaşacaktır.

http://www.interaktifhaber.com/news_detail.php?id=38015[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

1.gizli dosyaları göster dediğinde kendiliğinden gizlenmesi

2.ilgisayarımdan sürücülere iki defa tıklandığında yeni pencerede açılması (varsayılan olarak aynı pencerede açılır)

3.dosyaların yavaş yavaş gizlenmeye başlaması

4.ofis dosyalarının başka bilgisayarda açılmaması veya ancak farklı kaydet şeklinde kapatılabilmesi tabibilgisayarda virüs proğramı yoksa

5.google kendini kilitleyip ben insanım sorgusunu sorup bilgisayarda otomatik arama yapan bir proğramcığın olduğunu bildirmsi şahsen başıma geldi ağa virüs bulaşmıştı ana bilgisayardan bundan tam emin değilim

6.dosya klasor simgesinden ufak uygulamalar üremesi 34.kb lik ve benzeri.

7.potansiyel suçlu portable programlar özellikle dosya boyutunu inanılmaz derece büyütmesi şahsen başıma gelmiştir nero 9 multi language vardı flash diskten çalıştırdım 2 gb lik flash diskin içine 79 gb lik dosyalar oluşturdu ve normal yoldan silinmiyor flash'a format atarak hallettim bu güncel virüs proğramı varken oldu yani bu sıkıntı virüs olmaya bilir emin değilim.

çogunuz bunları biliyorsunuz ama paylaşmak istedim. mucit 41 arkadaşımın bilgilerine ek olarak bu bilgiler 5 yıldır virüslerle programla veya proğramsız şekilde uğraşmamın tecrübeleridir.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...