Jump to content

Dosya Paylaşımına Bir Darbe Daha Vuruldu!


muselmansuffe

Recommended Posts

Dosya Paylaşımına Bir Darbe Daha Vuruldu: LimeWire Davayı Kaybetti!

En önde gelen dosya paylaşım platformlarından bir tanesi olan LimeWire'ı bilmeyenimiz yoktur herhalde. Ama yine de konuya yabancı olanlar için kısaca bir hatırlatalım ne işe yaradığını: Bizler sistemimizde bulunan videolardan, müziklerden, yazılımlardan vb. kısacası sahibi olduğumuz içerikten dilediklerimizi bu program üzerinden ortak kullanıma sunuyoruz ve tüm LimeWire kullanıcıları ile de birbirimiz arasında bu sayede çevrimiçi içerik transferi yapabiliyoruz. Özetle paslaşıyoruz.

21.jpg

Fakat bizlerin bu paslaşmasından telif hakkı ihlali yapıldığı gerekçesi ile memnun olmayan firmalar, rutin aralıklarla LimeWire ve benzeri platformları dava ediyor ve kimi zaman olumlu kimi zaman da olumsuz sonuçlar alıyorlar. İşte bu davaların bir tanesi de bundan ta 4 yıl önce RIAA (The Recording Industry Association of America) yani Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği tarafından açılan dava. Mahkeme uzun yıllardır devam eden bu davada en nihayetinde bir karara varmış ve Limewire'ı telif hakkı ihlali ve haksız rekabet ortamına sebep olmaktan ötürü suçlu bulmuş.

Dava hakimi Kimba M. Wood'a göre, merkezi bir internet sitesine bağlı olmayan LimeWire kullanıcıları önemli oranda hak ihlaline sebep olurken, Lime Group yani yazılımın sahibi olan kuruluş da bu ihlalleri önlemek adına gerekli adımları atmıyormuş. Dava dosyasında LimeWire üzerinden yapılan dosya paylaşımı trafiğinin en az %93'ünün telifsiz olduğu belirtilirken, RIAA bu ihlallere karşılık 150,000 Dolar tazminat istiyor.

Dava sonucunda çıkacak nihai karar 1 Haziran tarihinde verilecek. Ve hiç şüphe yok ki verilecek bu karar, bu tür oluşumlara yönelik birbiri ardına açılan davalar için de bir referans oluşturacak.


Kaynak: pclabs
Link to comment
Share on other sites

bizim içinde büyük ve acı bi kayıp olcak :(

lime wire kullanmam ama benzeri programlar var eğer mahkeme bu şekilde sonuçlanırsa diğer programlarada elveda diyebiliriz :(

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...